Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κοιτάζει κατάματα το σήμερα ενός «άγνωστου» κόσμου

στα 10

Επτά ντοκιμαντέρ με θέματα που... προκαλούν συζητήσεις ανοίγουν ακόμη περισσότερο την όρεξη για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Flix Team
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κοιτάζει κατάματα το σήμερα ενός «άγνωστου» κόσμου

Αυτό που ενώνει τα «κλεμμένα» μάρμαρα του Παρθενώνα, τη σεξουαλική απόλαυση μιας γυναίκας, τον Ντοναλντ Τραμπ, μια μυστηριώδη δολοφονία, μια γενοκτονία, έναν διάσημο πορνοστάρ και μερικά γουρούνια είναι τα θέματα επτά ντοκιμαντέρ που τολμούν να κοιτάξουν κατάματα στον κόσμο γύρω μας και τα οποία θα προβληθούν στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από την 1η μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη: Το 21ο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διερωτάται: «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;»

Female Pleasure 607

#Female Pleasure της Μπάρμπαρα Μίλερ (Ελβετία-Γερμανία, 2018)

Oταν η γυναικεία σεξουαλικότητα προσκρούει στη θρησκεία, τις παραδόσεις και τον φόβο, πέντε γυναίκες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου εξομολογούνται χωρίς ταμπού ιστορίες που μιλούν για την απόλαυση, την πατριαρχία και την σεξουαλική ισότητα των δύο φύλων.

Soyalism 607

Soyalism των Στέφανο Λιμπέρτι και Ενρίκο Παρέντι (Ιταλία, 2018)

Ακολουθώντας την αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος -από τα ατελείωτα χωράφια σόγιας που τροφοδοτούν τα ζώα στις φάρμες ως τα σφαγεία και την διανομή των προϊόντων- το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει μια τεράστια βιομηχανία που την ελέγχει μια χούφτα δυτικών και κινεζικών πολυεθνικών, με τραγικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

The Corporate Coup D' Etat 607

The Corporate Coup D' Etat του Φρεντ Πίμποντι (Καναδάς-ΗΠΑ, 2018)

Πώς οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κατέληξαν να ελέγχουν το πολιτικό σύστημα; Και πώς από εκεί οδηγηθήκαμε στην ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ ως πλανητάρχη; Ένα ανομολόγητο, εκ των έσω πραξικόπημα που συμπαρέσυρε ολόκληρο τον κόσμο.

Graves without a name 607

Graves without A Name του Ρίτι Παν (Γαλλία, 2018)

Ο πιο καταξιωμένος ντοκιμαντερίστας της Ασίας επιστρέφει στο συγκλονιστικό θέμα της γενοκτονίας των Κόκκινων Χμερ στην πατρίδα του, την Καμπότζη, σε μια προσπάθεια να συμφιλιωθεί με τα οδυνηρά γεγονότα που βίωσε ως παιδί. Αναζητά τον τάφο της οικογένειάς του και μαζί ψάχνει το δρόμο προς το φως, περνώντας μέσα από το απόλυτο σκοτάδι.

Cold Case Hammarskjold 607

Cold Case Hammarskjold του Μαντς Μπρούγκερ (Δανία, 2019)

Το πρόσωπο του κόσμου δεν θα ήταν ίδιο αν το 1961, δεν έβρισκε τραγικό θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε αεροπορικό δυστύχημα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ. Μισό αιώνα μετά, το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο προβοκάτορας ντοκιμαντερίστας Μαντς Μπρούγκερ ερευνά το περιστατικό και ανακαλύπτει πολλά περισσότερα: ένα κρίσιμο μυστικό που θα τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Jonathan Agassi Saved My Life 607

Jonathan Agassi Saved My Life του Τόμερ Χέιμαν (Ισραήλ, 2018)

Ο Τζόναθαν Αγκάσι, ένας από τους πιο διάσημους γκέι πορνοστάρ στον κόσμο, αποκαλύπτεται στην κάμερα σε αυτό το τολμηρό, αλλά και ευαίσθητο ντοκιμαντέρ που δείχνει τον άνθρωπο πίσω από το είδωλο μιας πραγματικά τεράστιας βιομηχανίας.

Booty 607

Booty των Τόρκελ Χάνταρσον και Ορν Μαρίνο Aρναρσον (Ισλανδία-Ελλάδα, 2018)

Η παγκόσμια διακίνηση αρχαιοτήτων και η θλιβερή βιομηχανία που αναδύεται εκεί όπου βασιλεύει η λεηλασία και η πώληση θησαυρών έρχεται στο προσκήνιο, με επίκεντρο τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έως το πορτρέτο της Νεφερτίτης.

Το 21ο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η έως τις 10 Μαρτίου του 2019.