Buzz

15 θανατηφόρα δυστυχήματα σε κινηματογραφικά γυρίσματα

στα 10

Τα δυστυχήματα στα κινηματογραφικά πλατό δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε. Διαβάστε αναλυτικά 15 περιστατικά που στιγμάτισαν έναν αιώνα σινεμά.

15 θανατηφόρα δυστυχήματα σε κινηματογραφικά γυρίσματα

Εδώ και δύο μέρες, η είδηση έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τον κόσμο του Χόλιγουντ:

Στα γυρίσματα του «Rust» στη Σάντα Φε, ο Αλεκ Μπόλντγουιν έκανε πρόβα τη σκηνή του, που τον ήθελε να πυροβολεί. Μόνο που το όπλο - προπ (που κανονικά ρίχνει άσφαιρα), σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, είχε κανονικές σφαίρες και έτσι η κατάληξη ήταν τραγική: σκοτώθηκε η διευθύντρια φωτογραφίας, Χεϊλίνα Χάτσινς, 42 χρόνων και τραυματίστηκε (ευτυχώς ελεφρά) στον ώμο ο σκηνοθέτης, Τζόελ Σούζα.

Διαβάστε περισσότερα: Ο εφιάλτης ξεκίνησε (πάλι) για τον Αλεκ Μπόλντγουιν

Baldwin  rust Ο Μπόλντγουϊν, λίγα λεπτά μετά την τραγωδία: Αλεκ Μπόλντγουιν: «Δεν υπάρχουν λόγια για το σοκ και τη θλίψη μου...»

Η είδηση μάς έκανε να πάμε πίσω στο χρόνο και να εξετάσουμε πόσα τέτοια τραγικά περιστατικά έχουν συμβεί σε κινηματογραφικά γυρίσματα.

Τα νούμερα είναι σοκαριστικά: 115 θανατηφόρα δυστυχήματα σ' έναν αιώνα σινεμά.

Επλέξαμε ένα ελάχιστο δείγμα, παρατηρώντας το πώς άλλαξαν και οι κανόνες προστασίας των ηθοποιών και του συνεργείου μέσα στα χρόνια.

The Captive

«The Captive» (1915) του Σέσιλ Ντε Μιλ

Μία σκηνή της ταινίας ήθελε τους στρατιώτες να πυροβολούν μία κλειδωμένη πόρτα για να την παραβιάσουν. Ο Ντε Μιλ έδωσε στους κομπάρσους όπλα με πραγματικές σφαίρες για περισσότερη αληθοφάνεια. Στο επόμενο πλάνο όμως που οι στρατιώτες έπρεπε να μπουν μέσα πυροβολώντας, τα όπλα θα είχαν άσφαιρα. Ενας κομπάρσος έκανε λάθος και όπλισε ξανά με κανονικές σφαίες. Το λάθος ήταν θανάσιμο: ο Τσαρλς Τσάντλερ δέχθηκε τη σφαίρα στο κεφάλι και σκοτώθηκε ακαριαία.

Hells Angels

«Hell's Angels» (1930) του Χάουαρντ Χιουζ.

Τρία δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στοίχησαν τη ζωή σε τρεις πιλότους. Κάποιες σκηνές αερομαχιών ήταν πολύ δύσκολες να γυριστούν και οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει τον Χιουζ. Εκείνος όμως επέμενε και σε μία περίσταση πιλοτάρισε ο ίδιος το αεροπλάνο για να αποδείξει ότι έχει δίκιο. Το αποτέλεσμα ήταν και το δικό του αεροπλάνο να συντριβεί, αλλά ο σκηνοθέτης στάθηκε πιο τυχερός: παρόλα τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, επέζησε. Χρειάστηκε όμως μία σειρά από πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπο. Δεν ήταν όμως δυνατό να αναπλαστεί το αριστερό του μάγουλο, και έμεινε διαβόητα παραμορφωμένος.

The Charge of the Light Brigade

«The Charge of the Light Brigade» (1936) του Μάικλ Κερτίζ

Στην κλασική ταινία με τον Ερολ Φλιν υπάρχει η φημισμένη σκηνή της μάχης. Οταν ο Κερτίζ πήγε το πλάνο της επίθεσης, ένας κασκαντέρ έπεσε από το άλογό του και προσγειώθηκε πάνω σ' ένα σπασμένο ξίφος που προεξείχε στο χώμα, σε τέτοια κλίση που σκότωσε ακαριαία τον αναβάτη.

Καθώς επίσης στο στήσιμο των πλάνων της μάχης χρησιμοποιήθηκαν σύρματα (για αληθοφάνεια: να σκοντάφτουν τα άλογα και να πέφτουν) τα περισσότερα άλογα θανατώθηκαν μετά, καθώς βρέθηκαν με σπασμένα πόδια, βαριά τραυματισμένα. Αυτό έφτασε μέχρι το Κογκρέσσο που ψήφισε τους πρώτους νόμους που προστατεύουν τα ζώα που χρησιμοποιούνται στα κινηματογραφικά γυρίσματα.

My Life for Ireland

«My Life for Ireland» (1941) του Μαξ Κίμιχ

Στην γερμανική ταινία ναζιστικής (και αντιβρετανικής) προπαγάνδας, συνέβη κάτι που πραγματικά δεν χωράει ο νους. Ζητήθηκε από κομπάρσους να τρέξουν σε ένα χωράφι που στο σενάριο ήταν ναρκοπέδιο. Μόνο που... ήταν όντως ναρκοπέδιο και στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι. Το ακόμα πιο παράλογο: τα πλάνα χρησιμοποιήθηκαν στο τελικό μοντάζ της ταινίας, κανονικά.

You Only Live Twice

«Ζεις Μονάχα Δυο Φορές» (You Only Live Twice, 1967) του Λούις Γκίμπερτ

Οχι σε μία, αλλά σε δύο Τζέιμς Μποντ ταινίες έχουν σημειωθεί δυστυχήματα. Τις περισσότερες φορές από το ζήλο να χρησιμοποιηθούν νέας τεχνολογίας γκάτζετς - καθώς ο Μποντ είναι συνώνυμος με τη χρήση νεοτερισμών, ειδικά σε οχήματα. Στο «Ζεις Μονάχα Δυο Φορές» υπάρχει η σκηνή καταδίωξης με «αυτόγυρο». Το αυτόγυρο είνι ένα ιπτάμενο όχημα το οποίο -αντί να έχει σταθερά φτερά όπως το αεροπλάνο- βασίζεται για τη δημιουργία άνωσης και την ανύψωση του σε ένα κατακόρυφο στροφείο (δηλαδή σε έλικα), περίπου όπως το ελικόπτερο, με τη διαφορά όμως οτί στο αυτόγυρο ο έλικας είναι μη ενεργειοδοτούμενος και περιστρέφεται μόνο παθητικά (χάρη στην αεροδυναμική) και όχι ενεργητικά με τη χρήση κινητήρα.

Αυτό που συνέβη λοιπόν είναι ότι ο Τζον Τζόρτναν, ο οπερατέρ που κινηματογραφούσε τη σκηνή από το έδαφος, δεν πρόλαβε να μετακινηθεί και ο έλικας του αυτόγυρου του έκοψε το πόδι.

Η τραγική ειρωνία σημειώθηκε λίγα χρόνια μετά: στα γυρίσματα του «Catch 22», ο Τζόρνταν έχασε τη ζωή του, όταν ένας ξαφνικός άνεμος τον πέταξε εκτός αεροπλάνου σε σκηνή αερομαχίας.

Tora! Tora! Tora!

«Tora! Tora! Tora!» (1970) του Ρίτσαρντ Φλέισερ

Ενα κινηματογραφικό έπος, μια από τις πιο διάσημες ταινίες για το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτήθηκε από μία πραγματική τραγωδία στα γυρίσματά της. Κατά τη διάρκεια λήψεων σκηνών αερομαχίας στο Οάχου της Χαβάης, ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου Vultee BT-13, το οποίο είχε μετασκευαστεί για να μοιάζει με Ιαπωνικό βομβαρδιστικό καμικάζι, έχασε τον έλεγχο και συνετρίβη σε ένα χωράφι ζαχαροκάλαμων. Ο πιλότος, Γκάι Τόμας Στρόνγκ σκοτώθηκε ακαριαία.

Comes a Horseman

«Comes a Horseman» (1978) του Αλαν Πάκουλα

Στο κλασικό γουέστερν του Πάκουλα, με πρωταγωνιστές τους Τζέιν Φόντα, Τζέιμς Καν και Τζέισον Ρόμπαρντς, είχαμε και πάλι ένα θανατηφόρο δυστύχημα. Ο Τζιμ Σέπαρντ, κασκαντέρ του Ρόμπαρντς (που χρησιμοποιήθηκε για τη σκηνή που ένα άλογο σέρνει στο έδαφος τον χαρακτήρα του Ρόμπερτς), ξέφυγε της πορείας του και έπεσε πάνω σε φράχτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Σέπαρντ να χτυπήσει το κεφάλι του στον ξύλινο πάσαλο, με μεγάλη ταχύτητα, και να σκοτωθεί ακαριαία. Η σκηνή έχει χρησιμοποιηθεί στην ταινία, αλλά έχει κοπεί πριν την μοιραία της κατάληξη.

For Your Eyes Only

«Για τα Μάτια σου Μόνο» (For Your Eyes Only, 1981) του Τζον Γκλεν

Εδώ και η δεύτερη φορά που είχαμε σοβαρό δυστύχημα σε γυρίσματα Μποντ ταινίας. Στη σκηνή της καταδίωξης στον πάγο με το αγωνιστικό έλκυθρο, το όχημα ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε σε δέντρο, σκοτώνοντας τον χειριστή, Πάολο Ριγκόν.

Twilight Zone

«Twilight Zone: Η Ταινία»(1983) των Τζο Ντάντε, Τζον Λάντις και Τζορτζ Μίλερ**

Αυτό το θανατηφόρο δυστύχημα έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως ένα από τα πιο μελανά παραδείγματα, που μετά από μία σειρά μηνύσεων κατάφερε να αλλάξει ριζικά τους νόμους προστασίας και ασφάλειας στα γυρίσματα. Στις 23 Ιουλίου του 1982, ένα ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε στο γύρισμα πέταξε πιο χαμηλά από όσο θα επέτρεπε σήμερα ο κώδικας ασφάλειας (8 μέτρα από το έδαφος) και κατερρίφθη από τα εφέ των πυροτεχνουργών. Δύο παιδιά (ο 7χρονος Μίκα Ντιν Λι και η 6χρονη Ρενέ Σιν-Γι Τσεν) σκοτώθηκαν στην πτώση. Ο βετεράνος ηθοποιός Βικ Μόροου βρήκε φριχτό θάνατο όταν η ουρά του ελικοπτέρου τον αποκεφάλισε.

Rambo 2

«Ράμπο 2» (Rambo: First Blood Part II, 1985) του Τζορτζ Π. Κοσμάτος

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο Μεξικό, μία σκηνή έκρηξης ξέφυγε από τον έλεγχο. Ο ειδικός πυροτεχνουργός και υπεύθυνος της ομάδας ειδικών εφέ, Κλιφ Βέγκνερ Τζ., έχασε τη ζωή του στήνοντας τη σκηνή, καθώς η έκρηξη τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Craw

«Το Κοράκι» (The Crow, 1994) του Αλεξ Πρόγιας

Δύο δυστυχήματα σημειώθηκαν στο γύρσμα της ταινίας. Το πρώτο έχει μείνει διαβόητο στην κινηματογραφική ιστορία, καθώς σκότωσε τον 27χρονο Μπράντον Λι, γιο του Μπρους Λι. Στις 31 Μαρτίου του 1993, ο αμερικανός ηθοποιός και πρωταθλητής πολεμικών τεχνών έχασε τραγικά τη ζωή του. Ενα 44άρι Μάγκνουμ που χρησιμοποιήθηκε και θα έπρεπε να είναι οπλισμένο με άσφαιρα, είχε ακόμα ένα γύρο με κανονικές σφαίρες (και πάλι, το ίδιο θανάσιμο λάθος: για τα κοντινά πλάνα χρησιμοποιούνται πραγματικές σφαίρες ώστε η σκηνή να είναι πιο πειστική, αλλά στη λήψη που μπαίνουν και οι ηθοποιοί στο γύρισμα, το όπλο πρέπει να αδειάζεται προσεχτικά και να οπλίζεται με άσφαιρα - κάτι που δεν έγινε).

Ενα μήνα πιο πριν όμως, την 1η Φεβρουαρίου του 1993, την πρώτη μέρα γυρίσματος (σημάδι;) είχε σκοτωθεί κι ένας τεχνικός από την ομάδα των σκηνογράφων, όταν ο γερανός του ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το σώμα του προκάλεσε ηλεκτροπληξία και άμεσο θάνατο.

Proof of Life

«Απόδειξη Ζωής» (Proof of Life, 2000) του Τέιλορ Χάκφορντ

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της διάσημης ταινίας με πρωταγωνιστές τους Ράσελ Κρόου, Μεγκ Ράιαν και Ντέιβιντ Μορς, σημειώθηκε ένα θανατηφόρο δυστύχημα. Ο κασκαντέρ του Ντέιβιντ Μορς, Γουίλ Γκάφνεϊ, σκοτώθηκε σε μία σκηνή σε ορεινό δρόμο (που ο χαρακτήρας του Μορς ξεφεύγει από τους απαγωγείς του) όταν το φορτηγό που οδηγούσε ξέφυγε της πορείας του κι έπεσε στη χαράδρα.

The Messenger

«The Messenger» (2002) του Σεργκέι Μποντρόφ Τζ.

Μία ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, εξαιτίας αυτού του τραγικού δυστυχήματος που στοίχησε τη ζωή στον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Σεργκέι Μποντρόφ Τζ («Ο Αιχμάλωτος του Καυκάσου») καθώς και σε... 42 μέλη του συνεργείου του! Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2002, γυρίζοντας κατά τη διάρκεια παγετώνα στο φαράγγι του Κόλκα-Καρμαντόν, μία χιονοστιβάδα έθαψε σε τόνους πάγου τον 30χρονο σκηνοθέτη και το συνεργείο του.

The Dark Knight

«Ο Σκοτεινός Ιππότης» (The Dark Knight, 2008) του Κρίστοφερ Νόλαν

Οι συναρπαστικές σκηνές δράσης με το batmobille (στη συγκεκριμμένη περίπτωση με τη μηχανή του Batman) γυρίζονται με οπερατέρ σκαρφαλωμένους σε φορτηγό που τρέχει παράλληλα με το όχημα που βρίσκεται στο πλάνο. Οπότε μία αυστηρή action χορογραφία απαιτείται και από τα δύο οχήματα. Ο κασκαντέρ που οδηγεί το on screen όχημα και ο οδηγός του off screen φορτηγού πρέπει να έχουν ακριβώς την ίδια ταχύτητα και χαρτογραφημένες τις στροφές. Δυστυχώς, στα γυρίσματα του «Σκοτεινού Ιππότη», ο οδηγός του φορτηγού έχασε μία στροφή 90 μοιρών, συγκρούστηκε με δέντρο και ο οπερατέρ που ήταν στην καρότσα σκοτώθηκε ακαριαία. Το όνομά του ήταν Κόνγουεϊ Γουίκλιφ.

American Made

«American Made» (2017) του Νταγκ Λάιμαν

Δύο νεκροί κι ένας ανάπηρος ήταν ο τραγικός απολογισμός της πτώσης αεροπλάνου στα γυρίσματα του «American Made» το 2015. Το αεροπλάνο που χρησιμοποιούσαν στο γύρισμα για τις εναέριες λήψεις έπεσε και οι δύο πιλότοι του, Αλαν Ντέιβιντ Πέργουιν (Αμερικανός) και Κάρλος Μπερλ (Κολομβιανός), έχασαν τη ζωή τους. Ο τρίτος, ο δειυθυντής φωτογραφίας Τζίμι Λι Γκάρλαντ, βρέθηκε στο νοσοκομείο, βαριά τραυματισμένος και σήμερα είναι παράλυτος από την αριστερή πλευρά του σώματός του. Διαβάστε περισσότερα

Deadpool 2

«Deadpool 2» (2018) του Ντέιβιντ Λιτς

Δυστυχώς και πιο αστείος υπερήρωας μπορεί να σκοτεινιάσει. Στις 14 Αυγούστου του 2017, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Deadpool 2» και μίας σκηνής καταδίωξης με μηχανή, η κασκαντέρ Τζόι «Ες Τζέι» Χάρις (το stunt double της Ζάζι Μπιτς) έχασε τον έλεγχο και πέρασε μέσα από το διπλό τζάμι μίας βιτρίνας. Σκοτώθηκε ακαριαία.

Διαβάστε ακόμα: Αλεκ Μπόλντγουιν: «Δεν υπάρχουν λόγια για το σοκ και τη θλίψη μου...»