Οπως δηλώνει και το δελτίο τύπου του Exile Room - μιας από τις πιο σημαντικές ταινιοθήκες στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια - για το «μακροβούτι στην ελληνική τεκμηρίωση που όχι μόνο ζει και βασιλεύει, αλλά κρύβει μέσα της απύθμενο ταλέντο», η επιλογή για τις προβολές που διοργανώνει όλο τον Απρίλιο βρέθηκαν στη...διπλανή πόρτα. Σε ιστορίες που κινηματογράφησαν νέοι δημιουργοί με πρωταγωνιστή την ίδια τη ζωή, αναδεικνύοντας μια από τις πιο ισχυρές τάσεις της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής η οποία στρέφει ολοένα και πιο βαθιά το βλέμμα της στον εαυτό της.
Τα δύο ντοκιμαντέρ που θα κάνουν πρεμιέρα στην «ελληνική Ανοιξη» του Exile Room έκαναν την πρεμιέρα τους στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζοντας όχι μόνο για την πρωτοτυπία του θέματός τους αλλά κυρίως για την προσέγγιση τους πάνω στο χώρο, το χρόνο και την ανθρώπινη κατάσταση.
Την Πέμπτη, λοιπόν, 4 Απριλίου στο Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση Μετρό Μοναστηράκι, τηλ 210 3223395) θα προβληθούν το «Perah Istar» των Ελισάβετ Λαλουδάκη και Μάσιμο Πιτζοκάρο και η «Κατινούλα» της Μύρνας Τσάπα.
Το «Perah Istar» των Ελισάβετ Λαλουδάκη και Μάσιμο Πιτζοκάρο αναλύει το μυστηριώδες είδος των περιστεριών που πολιτογραφημένα ως «Αθηναίοι» παραμένουν εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι του εικαστικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας και όπως δήλωσε η Ελισάβετ Λαλουδάκη στο Flix:
«Τι ενδιαφέρον μπορεί να έχουν τα περιστέρια; Δεν υπήρξε άνθρωπος που να έμαθε για την ταινία και να μην μας έκανε αυτή την ερώτηση. Κι είχαν δίκιο. Τα βλέπουμε καθημερινά κατά χιλιάδες, είτε να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας, είτε να κουρνιάζουν σε πλατείες, σύρματα, γείσα. Σχεδόν δεν τα προσέχουμε, είναι πλέον αόρατα! Αν πλησιάσουμε όμως και κοιτάξουμε λίγο καλύτερα, ανακαλύπτουμε ότι γύρω από τα περιστέρια κινείται ένας ολόκληρος κόσμος που έχει να μας αφηγηθεί απρόβλεπτα ενδιαφέρουσες ιστορίες, γεμάτες ζωογόνες αντιφάσεις. Υπάρχουν αυτοί που τα λατρεύουν σε βαθμό υπερβολής (τους έχουν αφιερώσει κυριολεκτικά τη ζωή τους), ενώ άλλοι, ακόμη και δηλωμένοι φιλόζωοι, επιθυμούν να τα εξοντώσουν. Τα θεωρούν πηγή μόλυνσης, αστικό παράσιτο, την ίδια στιγμή που κάποιοι τα τρώνε ως εκλεκτό μεζέ. Σε μια άλλη γωνιά της πόλης κάποιοι θεωρούν κοινωνική αποστολή την φροντίδα τους. Τι συνέβη και το πανάρχαιο σύμβολο αγνότητας, ένα ιερό πτηνό (μην ξεχνάμε και το Άγιο Πνεύμα!) κατάντησε να θεωρείται αρουραίος με φτερά;»
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελισάβετ Λαλουδάκη για το «Perah Istar» και δείτε το τρέιλερ
H «Κατινούλα» της Μύρνας Τσάπα είναι το αφοπλιστικό πορτρέτο μιας γυναίκας που έχει γεράσει, αλλά υπηρετεί ακόμη μια συνομίληκη της Ελληνίδα της Αιγύπτου. Μια ηρωίδα μιας αληθινής «μυθοπλασίας» που όπως περιγράφει η ίδια η δημιουργός του ντοκιμαντέρ στο Flix: «Οταν την πρωτοείδα μου θύμισε αμέσως την Κάρμεν Κρου, την ηρωίδα του κόμικ τού Λελόνγκ. Εγινε αμέσως μέσα μου απευθείας σύνδεση με τα γιαγιαδοπρόσωπα των παιδικών μου αναγνωσμάτων. Σήκωσα την κάμερα και άρχισα να την τραβάω.»
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της Μύρνας Τσάπα για την «Κατινούλα» και δείτε το τρέιλερ
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Exile Room. Και θυμηθείτε πως οι προβολές είναι δωρεάν, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν τον Απρίλιο.