To μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε για το «Holy Motors», την ταινία που θα ανοίξει επίσημα το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λίγες εβδομάδες πριν την έξοδό της στις ελληνικές αίθουσες στις 29 Νοεμβρίου, είναι πως πρόκειται για μια από αυτές τις κινηματογραφικές εμπειρίες που εμφανίζονται πλέον σπάνια στο σινεμά.
Μια ταινία αλλόκοτη, παθιασμένη, αστεία και ταυτόχρονα σπαρακτική που σε κάθε περίπτωση βρίσκει τον Λεός Καράξ ακριβώς εκεί που τον αφήσαμε το 1999 με το «Pola X», καθώς στα 52 του χρόνια ο πάλαι πότε πιο πολυσυζητημένος δημιουργός του γαλλικού σινεμά επιστρέφει μετά από μακρά απουσία για να αποδείξει πως μπορεί να κάνει σινεμά με την ίδια δύναμη που ξεκίνησε στα μισά της δεκαετίας του '80 με το «Boy Meets Girl», το «Mauvais Sang» και αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '90 με τους εμβληματικούς «Εραστές της Γέφυρας». Δείτε εδώ ένα αφιέρωμα στον Λεός Καράξ.
Ακολουθώντας τον ήρωα του (μόνιμο alter - ego του Καράξ, ο Ντενίς Λαβάν), ο οποίος ζει μεσα σε μια λιμουζίνα με μοναδική παρέα τη σοφέρ του, το «Holy Motors» είναι κάτι περισσότερο από μια σπονδυλωτή ταινία για τις «στάσεις» ενός ανθρώπου στη μεγάλη διαδρομή της ζωής, του έρωτα, του θανάτου και του σινεμά. Γεμάτο αναφορές (στο σινεμά του ίδιου το Καράξ και στο σινεμά των άλλων), μικρές εκρήξεις (επιστημονικής) φαντασίας και τρυφερά στιγμιότυπα ενός «ηθοποιού» που μοιάζει να μπαινοβγαίνει στους ρόλους που του έχουν ανατεθεί από έναν κοσμικό σκηνοθέτη, ο ήρωας του «Holy Motors» έρχεται να συμπληρώσει τη μικρή φιλμογραφία του Λεος Καράξ με ακόμη μια κινηματογραφική εμπειρία, στα όρια όπου η πραγματικότητα συναντά το σουρεαλισμό και το σινεμά την πραγματική αποστολή του: να σε κάνει να δεις τη ζωή με άλλα μάτια.
Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ για το «Holy Motors» του Λεός Καράξ
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα κλείσει την αυλαία του στις 11 Νοεμβρίου με το «Στη Χώρα των Αλλων» («In Another Country») του Νοτιοκορεάτη Χονγκ Σανγκ - σου που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο (διαβάστε περισσότερα εδώ για την ταινία).
Με την Ιζαμπέλ Ιπέρ σε τρεις διαφορετικούς ρόλους, το «In Another Country» αφηγείται στην πραγματικότητα ένα σενάριο που γράφει μια 25χρονη κοπέλα και το οποίο αποτελείται από τρεις διαφορετικές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την ίδια Γαλλίδα, την Αν. Στην πρώτη ιστορία, η Αν είναι μια διάσημη σκηνοθέτης, που επισκέπτεται την κωμόπολη παρέα μ’ έναν Κορεάτη κινηματογραφιστή και την έγγυο γυναίκα του. Στη δεύτερη ιστορία διατηρεί μια παράνομη σχέση κι έχει δώσει εκεί ραντεβού με τον εραστή της. Και στην τρίτη είναι μια ζωντοχήρα την οποία ο σύζυγός της εγκατέλειψε για μια νεαρή Κορεάτισσα. Και οι τρεις ιστορίες έχουν κάποια κοινά συστατικά στην αφήγησή τους: η σεναριακή Γουοντζού δουλεύει στο ξενοδοχείο όπου μένει η Αν και κατά στιγμές δίνει λύσεις στα εμπόδια που προκύπτουν. Η Αν κάθε φορά αναζητά ένα φάρο που βρίσκεται στην περιοχή, δεν μπορεί να τον βρει, αλλά συναντά τον ναυαγοσώστη στην παραλία. Επίσης σε κάθε ιστορία, η Αν και οι υπόλοιποι ήρωες χάνουν αντικείμενα, ομπρέλες, τσάντες και ψάχνουν να τα βρουν, δημιουργώντας διαρκώς μια αίσθηση υπαρξιακής αναστάτωσης και αναζήτησης.