Ο Ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτης του φιλμ Καβέ Μπαχτιαρί, πολίτης της Ελβετίας, αφού στα οχτώ του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε εκεί, ανακαλύπτει το πόσο μεγάλη τύχη και δύναμη, είναι να κατέχει ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο, όταν αποφασίζει να επισκεφτεί την Αθήνα όπου ο ξάδελφος του, βρίσκεται, εδώ και μερικούς μήνες, κολλημένος στην προσπάθειά του να φύγει από τη χώρα.
Μαζί με μερικούς ακόμη συμπατριώτες του, ζουν σε ένα υπόγειο διαμέρισμα που νοικιάζει ο Αμίρ, ένας Ιρανός που βρίσκεται στην Αθήνα τρία χρόνια και που περιμένοντας να φύγει, βοηθά άλλους να σταθούν στα πόδια τους. Ο σκηνοθέτης θα μείνει μαζί τους, στο ίδιο σπίτι και θα καταγράψει την καθημερινότητά τους, την αγωνία τους, τις χαρούμενες στιγμές τους, την μόνιμη σκιά που τους διαλύει: το να είσαι εκτός νόμου, μόνο και μόνο επειδή είχες την ατυχία να γεννηθείς κάπου αλλού.
Στην διάρκεια του ενός χρόνου που θα ακολουθήσει τις διαφορετικές ιστορίες τους που θα διασταυρωθούν για λίγο ή περισσότερο στο υπόγειο διαμέρισμα, κάποιοι από αυτούς θα κατορθώσουν να φύγουν κάποιοι θα αποφασίσουν να γυρίσουν πίσω στο Ιραν ακόμη κι αν τα πράγματα εκεί θα είναι χειρότερα γι αυτούς, όπως λένε κάποιοι θα μπουν φυλακή, κάποιοι θα φτάσουν στα άκρα από απόγνωση.
«Εμεινα στην Αθήνα για περίπου ένα χρόνο και έζησα στο ίδιο υπόγειο διαμέρισμα με τους ήρωες της ταινίας. Θα μπορούσα να ζήσω σε ένα ξενοδοχείο και να μην βλέπω τόσα πολλά λάστιχα αυτοκινήτων και παπούτσια από το παράθυρο του Αμίρ. Θα ένιωθα σαν κλέφτης αν απλά επισκεπτόμουν το διαμέρισμα και κατέγραφα κομμάτια της ζωής τους. Ηθελα να τους συνοδεύσω στην καθημερινότητά τους σαν ένας άλλος τους εαυτός, ένας Ιρανός σαν και αυτούς, αν και υπήρξα τυχερός να είμαι Ευρωπαίος πολίτης. Η κατάσταση είναι καταστροφική. Οι παράνομοι μετανάστες, κυνηγημένοι από την ακροδεξιά, έχουν γίνει οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις δυστυχίες της Ελλάδας. Οι τύποι της Χρυσής Αυγής του κυνηγούν, τους χτυπούν και τους σκοτώνουν. Οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει την Αθήνα και κρύβονται στην επαρχία, αν και υπάρχουν Ελληνες που προσπαθούν να τους βοηθήσουν», δηλώνει ο Ιρανοελβετός Μπαχτιαρί που έφτασε με το «Stop-Over» («L'Escale» ο γαλλικός του τίτλος) μέχρι το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 66ο Φεστιβάλ Καννών, στρέφοντας το βλέμμα στην αθέατη πλευρά μιας καθημερινότητας όσων ζουν χωρίς πατρίδα, παγιδευμένοι μέσα σε μια Ευρώπη που δεν θα μπορέσει ποτέ να λειτουργήσει ως τίποτ' άλλο παρά ως ένας ακόμη ενδιάμεσος σταθμός για το όνειρο.
H προβολή του «Stop-Over» που εγκαινιάζει και το φετινό πρόγραμμα του πάντοτε ανήσυχου CineDoc πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της StraDa Films. Μετά την προβολή θα γίνει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρά, με τη συμμετοχή και της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία θα παρουσιάσει την εκστρατεία «ΣΟΣ Ευρώπη» για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Θα ακολουθήσει, στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου, το Migrant Kitchen (Κουζίνες των Μεταναστών), μια εκδήλωση γνωριμίας με τις εθνικές κουζίνες των μεταναστών που ζουν στην πόλη μας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη. Η 4η ελεύθερη κουζίνα των μεταναστών της Αθήνας διοργανώνεται, με αφορμή την προβολή από το CineDoc του ντοκιμαντέρ Stop-Over, από το Culinary Backstreets Athens, μαζί με το CineDoc και την Μ.Κ.Ο. Δώσε Ελπίδα. Η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή μουσική από τη λεκάνη της Μεσογείου και την Ανατολή με τον Μιχάλη Κλαπάκη και τα Δάχτυλα της Εκάτης.
Stop-Over του Καβέ Μπαχτιαρί / Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 στις 20.00 στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31) / Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υποτίτλους / Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ
Διαβάστε ακόμη: