Αν ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν ήταν τελειομανής, τότε δεν ήταν κανείς. Ετσι, το γεγονός ότι ένα σενάριό του, φαινομενικά ολοκληρωμένο, δεν έγινε ποτέ ταινία, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκηνοθέτης ήθελε και δεν μπορούσε: μπορεί, απλώς, να μην του άρεσε (ακόμα) αρκετά. Είναι, ωστόσο, συγκινητικό, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του, να έρχεσαι σε επαφή με κάτι δικό του, ως τώρα άγνωστο.
Διαβάστε ακόμη: Οταν ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ εξηγούσε το φινάλε του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»
Αυτό συνέβη στον Νέιθαν Εϊμπραμς, καθηγητή κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ της Ουαλίας, ο οποίος, κάνοντας μια μελέτη πάνω στο «Μάτια Ερμητικά Κλειστά», συνάντησε το γιο ενός από τους συνεργάτες του Κιούμπρικ, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος κι ο οποίος του έδειξε το πλήρες, 100σέλιδο σενάριο του «Burning Secret».
Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ το '40, ακόμα νεαρός φωτογράφος στη Νέα Υόρκη
Οπως φαίνεται, ο Κιούμπρικ έγραψε το σενάριο το 1956, μαζί με τον (σεναριογράφο του «Πρωτάρη») Κόλντερ Γουίλιγχαμ, ακριβώς πριν οι δυο τους συνεργαστούν στο «Σταυροί στο Μέτωπο». Το σενάριο διασκευάζει το μυθιστόρημα (νουβέλα, στις 150 σελίδες της) του Στέφαν Τσβάιχ, «Καυτό Μυστικό», που αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία ενός αγοριού, αποβλέποντας στην αποπλάνηση της μητέρας του: η αφήγηση γίνεται από την πλευρά του αγοριού που αντιμετωπίζει την ιστορία με έκπληξη και μπερδεμένα συναισθήματα κτητικότητας και αιμομικτικού έρωτα, ακριβώς, δηλαδή, κάτι που θα ενέπνεε τον Κιούμπρικ. Το «Καυτό Μυστικό», άλλωστε, διασκευάστηκε ήδη δυο φορές για το σινεμά, μία το 1933 από τον Ρόμπερτ Σιόντμακ και μία το 1988 από τον Αντριου Μπέρκιν, που είχε, μάλιστα, μαθητεύσει δίπλα στον Κιούμπρικ.
Διαβάστε ακόμη: 37 λόγοι για τους οποίους η «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ έμεινε δίκαια στην ιστορία
«Είναι ένα ολοκληρωμένο σενάριο, με αρχή, μέση και τέλος,» είπε ο Νέιθαν Εϊμπραμς σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ήταν τελικό,» προσέθεσε... μυαλωμένα. «Το εάν θα ταίριαζε με το όραμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, είναι, πάλι, ένα τελείως άλλο ζήτημα. Ο Στάνλεϊ θεωρούσε το σενάριο ένα απλό σχεδιάγραμμα, στο οποίο μετά προσέθετε την οπτικοακουστική ειδημοσύνη του.» Δεν γνωρίζουμε πότε και πού, ίσως, δημοσιευτεί το σενάριο του «Καυτού Μυστικού», αλλά θα το διαβάζαμε με κομμένη την ανάσα.
Δείτε ακόμη: Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ αποκαλύπτει τον... Στάνλεϊ Κιούμπρικ που δεν ξέραμε