Ο Κεν Τέιλορ δεν είναι φυσικά ένας απλός πολιτικός που είδε την ταινία του Αφλεκ. Είναι κεντρικό πρόσωπο στην αληθινή ιστορία που περιγράφει το «Argo»: οι 6 Αμερικανοί διπλωμάτες όμηροι είχαν βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Καναδά το 1979, όταν οι Πέρσες εξτρεμιστές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία. Ο Τέιλορ τους έκρυψε, μέχρι την ασφαλή απόδρασή τους στην Αμερική τον Ιανουάριο του 1980.
Το πρόβλημα με το «Argo» είναι ότι παρουσιάζει ως κεντρικό ήρωα τον πράκτορα της CIA που ηγήθηκε της αποστολής διάσωσης από την πλευρά των Αμερικανών. Κι όχι μόνο αυτό. Περιορίζει τη δράση των Καναδών σε πολύ δευτερεύοντα ρόλο, υπονοώντας ότι λανθασμένα έχουν πάρει credit για αυτή την ιστορία.
Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, ο Αφλεκ κάλεσε τον πρώην Καναδό πρέσβη και την γυναίκα του στο Λος Αντζελες και τους έδειξε την ταινία στα στούντιο της Warner. Μάλιστα οι διάλογοι με τον Τέιλορ όσο έβλεπε το φιλμ ηχογραφήθηκαν για να συνοδεύσουν ως extras την κυκλοφορία του DVD.
«Ο Μπεν ήταν ευγενέστατος και τα πήγαμε πολύ καλά» δήλωσε μετά ο Τέιλορ στις εφημερίδα Star του Καναδά. «Υπήρξαν κάποια σημεία όμως που ήθελαν προσοχή. Εξέφρασα κάποιους προβληματισμούς μου. Βέβαια, καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ταινία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσεις τους θεατές στην άκρη της καρέκλας τους. Αλλά με τον Μπεν συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας ελεύθερα...»
Μετά από όλα αυτά λοιπόν, και μετά την προβολή της ταινίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, ο Αφλεκ επηρεάστηκε, δέχτηκε να κάνει το χατήρι του Τέιλορ και άλλαξε μία φράση που εμφανίζεται στο τέλος της ταινίας ως υποσημείωση.
Η νέα φράση διαβάζει: «Η CIA έδρασε συμπληρωματικά με τις προσπάθειες της πρεσβείας του Καναδά στην απελευθέρωση των 6 ομήρων στην Τεχεράνη. Μέχρι σήμερα, αυτή η ιστορία αποτελεί διαχρονικό μοντέλο συνεργασίας δύο κυβερνήσεων...»
Tags: Μπεν Αφλεκ, argo