Buzz

«Σε Εσάς Που Μας Ακούτε»: Οι ηθοποιοί συνεχίζουν τον αγώνα

of 10

Και απευθύνονται σε όλους όσους είναι διατεθειμένοι να τους ακούσουν για την απόσυρση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος που τους υποβαθμίζει αλλά και το πάγιο αίτημα για οριστική ρύθμιση των σπουδών τους.

«Σε Εσάς Που Μας Ακούτε»: Οι ηθοποιοί συνεχίζουν τον αγώνα

Οι διαμαρτυρίες των ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών ξεκίνησαν όταν δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που αφορά το προσοντολόγιο του Ελληνικού Δημοσίου και στο οποίο εξισώνονται με απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανεξαρτήτων των σπουδών τους.

Συνοπτικά, το ιστορικό μέχρι και σήμερα έχει ως εξής:

Μέχρι πρόσφατα ίσχυε ο Νόμος 1158/81, ο οποίος, κατ’ εξαίρεση, μόνο για τις καλλιτεχνικές σχολές χορού - θεάτρου - κινηματογράφου όριζε ότι οι σχολές αυτές εποπτευόμενες από το υπουργείο Πολιτισμού, είτε είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες, κατατάσσονται στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Η ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης μέχρι το 2003 ήταν τα ΤΕΙ, τα τριετούς φοίτησης Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Το 2003 με την ενσωμάτωση στην Ελλάδα της Συνθήκης της Μπολόνια καταργήθηκε η ανώτερη εκπαίδευση ως βαθμίδα και αναγνωριζόταν μόνο η ανώτατη τετραετής βαθμίδα εκπαίδευσης, Τότε τα ΤΕΙ όλα βάσει ρύθμισης έγιναν ΑΤΕΙ –από τριετούς φοίτησης έγιναν 4ετούς– και έτσι τα πτυχία τους αναβαθμίστηκαν και έγιναν «ανώτατης εκπαίδευσης.

Το θέμα των καλλιτεχνικών σχολών χορού, θεάτρου και κινηματογράφου δεν ρυθμίστηκε όμως ποτέ. Κάποιες προσπάθειες έγιναν για να δημιουργηθεί μια Ακαδημία Παρασταστικών Τεχνών - επί κυβερνήσεως Κωστα Καραμανλή αλλά έμεινε στα χαρτιά, αδιαφορία στη συνέχεια από πολλές κυβερνήσεις και τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, αναφέρεται ρητά η υποβάθμιση των σπουδών των ηθοποιών σε επίπεδο απόφοιτου Λυκείου.

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα είναι το νέο «Προσοντολόγιο του Ελληνικού Δημοσίου» και δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Το Προεδρικό Διάταγαμ αυτό δηλαδή αφορά στα προσόντα διορισμού στο Δημόσιο για όλες τις ειδικότητες, μεταξύ αυτών και τους καλλιτέχνες.

Το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 ορίζει ότι «το πτυχίο δραματικής σχολής αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχολής τουλάχιστον τριετούς μεταλυκειακής φοίτησης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή πτυχίο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ή του Εθνικού Θεάτρου» αντιστοιχεί στην κατηγορία «ΔΕ Ηθοποιών/ΔΕ Θεάτρου». Ο απόφοιτος λοιπόν θεωρείται δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. για οποιοδήποτε διορισμό στο Δημόσιο ή για μεταπτυχιακές σπουδές κλπ) κι αυτό παρότι έχει φοιτήσει για τρία έτη σε σχολή δημόσια ή ιδιωτική και έχει δώσει εξετάσεις και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι κινητοποιήσεις υπήρξαν άμεσες από τη μέρα της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος με αποκορύφωμα τις καταλήψεις του Εθνικού Θεάτρου και του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, τις απεργίες των δύο τελευταίων εβδομάδων και την παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου.

Οπως είχαν γνωστοποιήσει στις 24 Ιανουαρίου οι καθηγητές, το χρονικό όριο μέχρι το οποίο θα περίμεναν από την κυβέρνηση κάποια ένδειξη τροποποίησης του Π.Δ. 85/2022 ήταν η 8η Φεβρουαρίου, ημερομηνία οριακή για την απώλεια του σπουδαστικού έτους. Για τους διδάσκοντες η ένδειξη αυτή δεν ήρθε, ενώ έκριναν ως άκαρπη και μια συνάντηση που είχαν την Τρίτη με το υπουργείο Πολιτισμού. «Προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς», έγραφαν στην ανακοίνωσή τους και καλούσαν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με ένταση, παρά την Κυβέρνηση που μοιάζει να μην ακούει τα αιτήματά των καλλιτεχνών, προσπαθώντας χωρίς επιτυχία να «διορθώσει» το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα - η πάγια θέση της Κυβέρνησης παραμένει ότι η υποβάθμιση είχε ήδη συμβεί από το 2003 όταν τα ΤΕΙ έπαψαν να θεωρούνται ανώτερη εκπαίδευση και άρα το Προεδρικό Διάταγμα απλά «φωτογράφησε» την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ δήλωσε την πρόθεσή της να λυθεί το ζήτημα της κατάστασης των καλλιτεχνών και των σπουδών τους μελλοντικά.

Σε κάθε περίπτωση, η αποφασιστικότητα των καλλιτεχνών, με κόστος (αφού πλήττονται και εργασιακά όλον αυτόν τον καιρό των διαδηλώσεων, ενώ στο Εθνικό Θέατρο τίθεται ζήτημα για τη χρονιά των φοιτητών), δείχνει ότι ο δρόμος μοιάζει ήδη ανοιχτός για μια οριστική λύση της κατάστασής τους σε επίπεδο σπουδών που θα είναι και μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών.


Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση που υπογράφουν οι παραιτηθέντες καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου:

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Εμείς, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στον εργασιακό τομέα και απαξιώνει τον κλάδο των παραστατικών τεχνών, ανακοινώσαμε στις 24 Ιανουαρίου 2023 την απόφασή μας να παραιτηθούμε από τα καθήκοντά μας στις 8 Φεβρουαρίου 2023, αν δεν υπήρχε στο μεταξύ μια ουσιαστική τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Στηρίξαμε με αυτόν τον τρόπο και τις βασικές διεκδικήσεις των σπουδαστών, που είχαν προχωρήσει στην κατάληψη της Σχολής.

Στην εκπνοή της προθεσμίας που δώσαμε, δηλαδή στις 7/2, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης κάλεσε εκτάκτως μια αντιπροσωπεία μας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που είχε ήδη λάβει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ζήτημα (συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης τροπολογίας) καθώς και μια σειρά από προθέσεις για μελλοντικές βελτιώσεις.Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις δεν ικανοποιούν τα βασικά αιτήματά μας καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία δημόσια δέσμευση για ουσιαστική τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 σχετικά με την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και την αναγνώριση / διαβάθμιση των σπουδών τους.

Εν γνώσει, λοιπόν, της κρισιμότητας της κατάστασης και της σοβαρότητας αυτής της απόφασης, προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς.

Ας αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, αλλά και απέναντι στο κύρος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, που υπονομεύεται από το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

Ανέστης Αζάς / Ιώ Βουλγαράκη / Αλέξανδρος Βούλγαρης / Χαράλαμπος Γωγιός / Χρήστος Δήμας / Φωκάς Ευαγγελινός / Εβίτα Ζημάλη / Θάλεια Ιστικοπούλου / Γρηγόρης Ιωαννίδης / Αλεξάνδρα Καζάζου / Σίμος Κακάλας / Αλεξία Καλτσίκη / Διονύσης Καψάλης / Χαρά Κεφαλά / Μαρία Κεχαγιόγλου / Κατερίνα Κοζαδίνου / Ρηνιώ Κυριαζή / Παναγιώτα Κωνσταντινάκου / Γεωργία Μαυραγάνη / Γιάννης Μετζικώφ / Θωμάς Μοσχόπουλος / Κωνσταντίνος Μπουμπούκης / Γιάννης Νταλιάνης / Βίκυ Παναγιωτάκη / Θάνος Παπακωνσταντίνου / Αγλαΐα Παππά / Κωνσταντίνα Πιτσιάκου / Γιώργος Σαμπατακάκης / Πέτρος Σεβαστίκογλου / Αγγελική Στελλάτου / Σύλλας Τζουμέρκας / Ιωάννα Τουμπακάρη / Άγγελος Τριανταφύλλου / Πρόδρομος Τσινικόρης / Λένα Φιλίπποβα / Ταξιάρχης Χάνος / Νίκος Χατζόπουλος / Αργυρώ Χιώτη.


Τη στηριξή τους στους καθηγητές του Εθνικού Θέατρου δήλωσαν με ανακοινωσή τους το Σώμα Συντονισμού Σπουδαστών Δραματικών Σχολών:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το σώμα σπουδαστριών/των ιδιωτικών, κρατικών και ημικρατικών καλλιτεχνικών σχολών, από το κατειλημμένο Τσίλλερ, δηλώνουμε την απόλυτη στήριξη μας στους καθηγητές και τις καθηγήτριες της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Εκφράζουμε την ανείπωτη ευγνωμοσύνη μας με ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τα λόγια δεν είναι αρκετά να περιγράψουν την συγκίνηση και τον θαυμασμό μας, απέναντι στην γενναία τους απόφαση.

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου ανακοίνωσαν στις 24/01/2023 την επικείμενη παραίτησή τους, υποστηρίζοντας μέχρι τέλους τα κοινά μας αιτήματα, -επαγγελματιών και σπουδαστών/τριών-. Η απόφαση αυτή απαξιώθηκε όπως απαξιώνονται τόσο καιρό οι προσπάθειες όλου του κλάδου των παραστατικών τεχνών κατά της υποβάθμισης των σπουδών μας. Η αδιαλλαξία κυβέρνησης και υπουργείων οδήγησε αναπόφευκτα στην παραίτησή τους. Με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, η σχολή Εθνικού θεάτρου οδηγείται προς το κλείσιμο της.

Σήμερα 08/02 δηλώνουμε την αγωνία αλλά και την ελπίδα μας για το μέλλον.Σήμερα 08/02 η μέρα ανήκει στα παιδιά του Εθνικού θεάτρου και τους καθηγήτριες/τές/τά τους.Σήμερα 08/02 ο χρόνος σας τελείωσε.Σε εσάς που μας ακούτε...Ο αγώνας μόλις άρχισε...

ΣΩΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΣΙΛΛΕΡ


εθνικό