Industry

O ΣΑΠΟΕ στη δικαιοσύνη για την καταστρατήγηση της υποχρέωσης επένδυσης στον κινηματογράφο από τα τηλεοπτικά κανάλια

of 10

O Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων κινείται νομικά προκειμένου να σταματήσει - επιτέλους - η παράνομη πρακτική των τηλεοπτικών καναλιών να μην αποδίδουν το νόμιμο ποσό προς την παραγωγή ελληνικών ταινιών.

O ΣΑΠΟΕ στη δικαιοσύνη για την καταστρατήγηση της υποχρέωσης επένδυσης στον κινηματογράφο από τα τηλεοπτικά κανάλια

Με Δελτίο Τύπου ο ΣΑΠΟΕ ανοίγει για ακόμη μια φορά το τεράστιο ζήτημα της μη απόδοσης του νόμιμου ποσού (1.5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων) από τα τηλεοπτικά κανάλια που από το νόμο πρέπει να αποδίδεται στην παραγωγή ελληνικών ταινιών. Αυτή τη φορά νομικά και ελπίζουμε, με τη βούληση και θέληση της νέας κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού οριστικά, προκειμένου να κλείσει μια παρανομία που κρατάει εδώ και 26 χρόνια...


Διαβάστε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ)

Ο ΣΑΠΟΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ.

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) υπερασπιζόμενος την καλλιτεχνική δημιουργία και το εργασιακό του περιβάλλον, έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη για την τήρηση της Συνταγματικής επιταγής περί ανάπτυξης και προαγωγής της Τέχνης η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Με διάταξη νόμου από το 1989 όλες οι εταιρείες τηλεοπτικών σταθμών μεταξύ των οποίων και η Δημόσια Τηλεόραση υποχρεούνταν να διαθέτουν το 1,5% των ετησίων ακαθάριστων εσόδων τους, μετά την αφαίρεση των σχετικών φόρων και επιβαρύνσεων, για την παραγωγή ή συμπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας με απαραίτητο προορισμό την προβολή τους σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Το μέτρο αυτό που υλοποιεί τη συγκεκριμένη Συνταγματική επιταγή δεν εφάρμοσαν ποτέ τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια αλλά ούτε όπως θα όφειλε και για να δείξει τον δρόμο πρωτίστως, η Δημόσια Τηλεόραση, στο σύνολο της υποχρέωσής της, διαθέτοντας δηλ. πολύ μικρότερα ποσά ενώ για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν διέθετε καθόλου ποσά. Ακόμα και μετά την αλλαγή του νόμου για τον κινηματογράφο το 2010 και της επαναδιατύπωσης του μέτρου αυτού που θέσπισε η Πολιτεία έτσι ώστε να μην τίθενται προσκόμματα γραφειοκρατικών και τεχνικών διαδικασιών ως άλλοθι μη εφαρμογής του νόμου, εξακολουθεί το ίδιο καθεστώς. Για το ζήτημα αυτό έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν γίνει μέχρι και πρόσφατα επερωτήσεις στη Βουλή.

Για την de facto μη εφαρμογή του μέτρου, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και απασχόλησης στον κινηματογράφο και πλήττει την αξιοπιστία της Διοίκησης εδώ και 26 χρόνια, θ' αποφανθεί εντέλει η Δικαιοσύνη και την 1η Οκτωβρίου 2015 θα συζητηθεί η αγωγή που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος το 2009 για τη Δημόσια Τηλεόραση.

Μετά δε και την πρόσφατη κατάργηση των ελάχιστων λεπτών που λάμβανε η Πολιτεία από κάθε κινηματογραφικό εισιτήριο (0,71 Ευρώ) και διέθετε για τον ειδικό σκοπό της ενίσχυσης και ανάπτυξης του κινηματογράφου, η ανωτέρω Συνταγματική επιταγή καθίσταται κενή περιεχομένου. Δυστυχώς, για άλλο ένα μέτρο ανάπτυξης και της de jure κατάργησης του, αναμένουμε ν' αποφανθεί σύντομα η Δικαιοσύνη στην οποία έχει προσφύγει ο Σύνδεσμος.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε εμπράκτως την θέση της Χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον της κινηματογραφικής βιομηχανίας και του σύγχρονου πολιτισμού. Η ύπαρξη και η δυναμική όμως της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής είναι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση ξένων παραγωγών στη Χώρα μας καθώς απαιτείται ενεργό ανθρώπινο δυναμικό.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΑΠΟΕ


Διαβάστε ακόμη:

Tags: ΣΑΠΟΕ