Industry

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναλαμβάνει δράση...

στα 10

Με σημερινή ανακοίνωση του, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεσμεύεται, ανάμεσα σε άλλα, για την άμεση αξιολόγηση των προτάσεων ελληνικών ταινιών που εκκρεμούν, εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού και πλήρωση της θέσης του επικεφαλής του Film Commission.

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναλαμβάνει δράση...

H κατάργηση του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων που έφερε το τρίτο μνημόνιο μετά την πρόσφατη ψηφισή του στη Βουλή και οι αντιδράσεις της κινηματογραφικής κοινότητας φαίνεται πως κινητοποίησαν και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο αντέδρασε άμεσα και στην κατάργηση του φόρου αλλά και σήμερα δημοσιοποίησε τις δεσμεύσεις του για την (ουσιαστική) έναρξη της λειτουργίας του, μετά από πολλούς μήνες αδράνειας που οφείλονταν κατά κύριο λόγο τόσο στην έλλειψη Γενικού Διευθυντή αλλά και στη μετάβαση από το πρώην στο τωρινό καθεστώς της διοίκησής του.

Διαβάστε αναλυτικά όλο το ιστορικό της κατάργησης του ειδικού φόρου επί των εισητηρίων των κινηματογράφων που παραδοσιακά προορίζεται για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, τις αντιδράσεις της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας και την απάντηση - δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ.


Ακολουθεί αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

Δέσμευση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) για την άμεση αξιολόγηση των προτάσεων που εκκρεμούν.

Προβλήματα λειτουργίας του Ε.Κ.Κ. κατά την προηγούμενη περίοδο, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης εντοπίζει ο διαχειριστικός έλεγχος που αποφάσισε το νέο Δ.Σ.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε σχέση με την κατάργηση του ειδικού φόρου θεαμάτων, το Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ., με την ανάληψη ήδη των καθηκόντων του Γενικού Διευθυντή, δεσμεύεται να προβεί σε πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν σε σύσκεψη που είχε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

  • Άμεση αξιολόγηση των νέων προτάσεων, που εκκρεμούν ήδη για μεγάλο διάστημα.

  • Εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού και οργανογράμματος του Ε.Κ.Κ. Σημειώνεται ότι ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο ήδη από το 2010, αλλά δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

  • Προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των επικεφαλής των διευθύνσεων οι οποίες προβλέπονται από το νόμο (μεταξύ αυτών και το Film Commission) και οι οποίες επίσης ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

  • Συναντήσεις με τους Φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας, για να συζητηθούν οι προτάσεις τους και να βρεθούν από κοινού τρόποι γεφύρωσης των διαφορών και επίλυσης των προβλημάτων του χώρου.

  • Επικαιροποίηση χρηματοδοτικών κανονισμών και συμβάσεων προκειμένου να καταστεί αποδοτικότερη και διαφανής η συνεργασία του Ε.Κ.Κ. με την κινηματογραφική κοινότητα.

  • Σχεδιασμός νέων δράσεων που θα ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα στη σημερινή, δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Επίσης, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. και τον αν. Υπουργό Πολιτισμού το πρώτο μέρος του πορίσματος στο οποίο κατέληξαν οι ορκωτοί λογιστές, αφού διενήργησαν τον διαχειριστικό έλεγχο (2011-2014) που αποφάσισε το νέο Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. και ο οποίος συνεχίζεται. Σύμφωνα με το πρώτο αυτό μέρος του πορίσματος, διαπιστώνονται σοβαρές οργανωτικές δυσλειτουργίες και παραλείψεις που χρήζουν άμεσης διόρθωσης. Από την ημέρα του διορισμού του, τον Μάρτιο του 2015, το παρόν Δ.Σ. αντιμετώπισε τις συνέπειες αυτής της δυσλειτουργίας (που σχετιζόταν και με την παρατεινόμενη έλλειψη Γενικού Διευθυντή), διεκπεραιώνοντας ανειλημμένες και εκκρεμείς υποχρεώσεις που υπήρχαν απέναντι στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα.


Ας ελπίσουμε οι παραπάνω δεσμεύσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να μην είναι απλές εξαγγελίες και να υλοποιηθούν το γρηγορότερο προς όφελος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής που συνεχίζει - ευτυχώς - απρόσκοπτα να αγνοεί τη συνεχή αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων για το μέλλον της.

Διαβάστε ακόμη: