Industry

«Ο ελληνικός κινηματογράφος αιμορραγεί»: Η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου για την κατάργηση του ειδικού φόρου

στα 10

Με επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΣΠΕΚ χαιρετίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία τις εξαγγελίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΚΚ ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του ειδικού φόρου από τα εισιτήρια των κινηματογράφων.

«Ο ελληνικός κινηματογράφος αιμορραγεί»: Η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου για την κατάργηση του ειδικού φόρου

Λίγες ημέρες μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων των κινηματογράφων που ήρθε με τη ψήφιση του τρίτου μνημονίου και μετά την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που δεσμεύθηκε για την αύξηση του προϋπολογισμού του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ως αντιστάθμισμα για τα χρήματα που θα χαθούν από το ειδικό φόρο και προορίζονταν μέχρι και την καταργησή του για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου αντιδρά, περιγράφοντας με αδρές γραμμές την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σινεμά στην Ελλάδα σήμερα.

Διαβάστε αναλυτικά: ΥΠΠΟ: Το ισοδύναμο για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων η ΑΥΞΗΣΗ (!) της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου!


Διαβάστε εδώ αυτούσια την ανακοίνωση της Ενωσης Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ):

Χαιρετίζουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία το γεγονός ότι το ΥΠΠΟ αντιλαμβάνεται, έστω και εκ των υστέρων, ότι η κατάργηση του ειδικού φόρου επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου, θέτει σε κίνδυνο την κινηματογραφική πολιτική που εκφράζεται μέσω του ΕΚΚ. Η ανακοίνωση, όμως, της αύξησης της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής των ταινιών, αν και εφόσον και όταν πραγματοποιηθεί, δεν είναι πανάκεια και περισσότερο κουκουλώνει παρά λύνει το πρόβλημα. Η ουσία της πολιτικής για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής Τέχνης στην Ελλάδα, βρίσκεται στον Ν.3905/2010 και ο μόνος τρόπος για να ισχύσει ο νόμος είναι η ύπαρξη του ειδικού φόρου, ο οποίος διανέμεται με τρόπο που παρέχει κίνητρα επένδυσης στον ελληνικό κινηματογράφο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως η επαναδιαμόρφωση της διάταξης για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς από τα εισιτήρια του κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής ταινιών, αποτελεί μονόδρομο που πρέπει να ακολουθήσουμε άμεσα. Άλλα ημίμετρα θα καταργήσουν την ουσία του νόμου, με συνέπεια να υπονομεύσουν την όποια αποτελεσματικότητα του.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό ήταν το δεύτερο μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία. Η μετάβαση του ΦΠΑ στο εισιτήριο από 13% στο 23%, σε αντίθεση με το θέατρο που από το 6,5% μειώθηκε στο 6%, ήταν το πρώτο. Προφανώς στην Ελλάδα ο κινηματογράφος δεν θεωρείται Τέχνη αλλά είδος πολυτελείας.

Τα πλήγματα που δέχεται ο κινηματογράφος από την πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσουν με πράξεις και όχι λόγια. Στις πράξεις θα μας βρείτε στο πλευρό σας. Ο ελληνικός κινηματογράφος αιμορραγεί και οι πληγές που έχουν ανοίξει σύντομα θα κακοφορμίσουν.

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ


Διαβάστε ακόμη: