Φεστιβάλ / Βραβεία

«Χώρα σε βλέπω»: ξεκινούν οι προβολές αποκατεστημένων αριστουργημάτων του ελληνικού σινεμά

of 10

To «Χώρα, Σε Βλέπω», το πρόγραμμα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, και προβολή ελληνικών ταινιών ξεκινά τις δωρεάν προβολές του αυτό το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

«Χώρα σε βλέπω»: ξεκινούν οι προβολές αποκατεστημένων αριστουργημάτων του ελληνικού σινεμά

To «Χώρα, Σε Βλέπω» είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα. Μία φιλόδοξη δράση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με μεγάλο χορηγό το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), χορηγους το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Ιρις 2021, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, είχε παρουσιάσει το πρόγραμμα και τους στόχους του για τη διατήρηση των θησαυρών του ελληνικού σινεμά, και σήμερα έφτασε η ώρα για την έναρξη των πρώτων δωρεάν προβολών.

Από το Σάββατο 11 έως Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στον Κήπο της Πειραιώς 260 και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ξεκινούν οι πρώτες δωρεάν για το κοινό προβολές 10 εμβληματικών ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα.

Συνολικά, το πρώτο μέρος του «Χώρα, Σε Βλέπω» απαρτίζεται από 21+21 (42 συνολικά ταινίες, εκ των οποίων οι 30 σε νέες ψηφιακές κόπιες) και θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες σε 21 στάσεις στις 5 ηπείρους!

Από αυτό το Σάββατο όμως, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει 10 εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά: γνωστά, λιγότερο γνωστά, πολυβραβευμένα, queer, εθνογραφικά, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ηλεκτρισμένα, αλλόκοτα. Κάπως όπως η ίδια η Χώρα που τα δημιούργησε.

Γιατί αυτή είναι η κινηματογραφική απάντηση, στην ερώτηση «τι είναι η πατρίδα μας;». Ενα συναρπαστικό ταξίδι στον χωροχρόνο, όχι απλά μιας κινηματογραφίας αλλά μιας ολόκληρης χώρας, που καθρεφτίζεται στα έργα των Ελλήνων δημιουργών.

Ευδοκία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Στις 20:30 «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού (1971) 105΄

Από την ακρη της πόλης 2

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Στις 20:30 «Μακεδονικός Γάμος» του Τάκη Κανελλόπουλου (1960) 24´ 
«Μπέττυ» του Δημήτρη Σταύρακα (1979) 33´
«Η Λίζα και η Αλλη» του Τάκη Σπετσιώτη (1976) 7´
Kαι στις 22:30 «Από την Ακρη της Πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1998) 90´ 
   Δοκιμή

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Στις 20:30 «Δοκιμή» του Ζυλ Ντασέν (1974) 88´
Kαι στις 22:30 «Οι Βοσκοί» του Νίκου Παπατάκη (1967) 117´ 
  

Μανία

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου

Στις 20:30 «Το Τελευταίο Ψέμμα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1958) 112´
Kαι στις 23:00 «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου (1985) 87´

 Θίασος

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου

Στις 19:00 [deliverance] - ανοιχτή συζήτηση για την διάσωση της κινηματογραφικής κληρονομιάς [Χώρος Ε]

[διάσωση - σωτηρία - απελευθέρωση – απολύτρωση] | Με τον αγγλικό τίτλο του «Οταν Ξέσπασε η Βία» του Τζον Μπούρμαν, μια δημόσια συζήτηση για την διάσωση της κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλεί κοινό και επαγγελματίες του χώρου σε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αφορμή την ψηφιοποίηση δεκάδων τίτλων για τις ανάγκες του αφιερώματος Χώρα, Σε Βλέπω: Ο Εικοστός Αιώνας του Ελληνικού Σινεμά, ανοίγει ένας σημαντικός διάλογος γύρω από την διαδικασία της δημιουργίας ψηφιακών αρχείων στον 21ο αιώνα και τις πολιτικές γύρω και μέσα από τις οποίες μπορούν τέτοιες διαδικασίες να αναπτυχθούν αποτελεσματικά. Η αποθήκευση και διατήρηση των αρχικών κινηματογραφικών υλικών, οι πρακτικές του παρελθόντος, οι τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από την αποκατάσταση, η φιλοσοφία της ψηφιοποίησης και ο ρόλος ενός εθνικού αρχείου είναι μερικά μόνο από τα πολλά ζητήματα γύρω από τα οποία γεννιούνται ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σε σχέση με την κινηματογραφική παρακαταθήκη ως μέρος μιας εθνικής κινηματογραφικής πολιτικής.

Την αρχική εισήγηση θα πραγματοποιήσουν από το ΔΣ της ΕΑΚ, οι: Ελένη Κοσσυφίδου - παραγωγός, Σίμος Σαρκετζής - Διευθυντής Φωτογραφίας, Σύλλας Τζουμέρκας - σκηνοθέτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος - σκηνοθέτης/παραγωγός, Ελίνα Ψύκου - σκηνοθέτις/παραγωγός και η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΚ Φαίδρα Βόκαλη. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Η δημόσια συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση, στον Χώρο Ε. Για παρακολούθηση / συμμετοχή απαιτούνται Δελτία Εισόδου που θα διανέμονται από τις 18:00.

Kαι στις 21:00 «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975) 230´


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ)

Τα δελτία εισόδου θα διατίθενται δωρεάν την ημέρα κάθε προβολής από τις 18.00 και μετά στα ταμεία της Πειραιώς 260.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την είσοδο του κοινού στις παραστάσεις της Πειραιώς 260 απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ υπ΄ άρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.44779 (ΦΕΚ 3117/Β 16.07.2021). Επίσης, απαιτείται η χρήση μάσκας και η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση και την αποχώρηση, όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άρνηση επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού ή έλλειψη αυτού καθιστά την είσοδο μη επιτρεπτή στον/στην κάτοχο του εισιτηρίου.

Χώρα σε βλέπω

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ & ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στην επίσημη σελίδα της δράσης στο Facebook / Χώρα σε Βλέπω
και στην αντίστοιχη στο Instagram / Motherland, I see you

ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ – Ο ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ / επιμέλεια δράσης (ΕΑΚ): Σύλλας Τζουμέρκας, Ελίνα Ψύκου / συνεπιμέλεια προγράμματος, επιμέλεια έκδοσης και εκπαιδευτικού υλικού: Αφροδίτη Νικολαΐδου, Δημήτρης Παπανικολάου / γενικός συντονισμός δράσης (ΕΑΚ): Φαίδρα Βόκαλη / επιμέλεια ψηφιοποίησης και αποκατάστασης: Γιάννης Βεσλεμές / εργαστήρια εικόνας: AN MAR FILM LAB, STEFILM / εργαστήριο ήχου: KVARYBOSOUND MFC / συντονισμός παραγωγής: Ιωάννα Ραμπαούνη / βοηθός συντονισμού: Βάιος Γαλάνης / νομική σύμβουλος: Μαρίνα Μαρκέλλου / γραφιστικά: Νίκος Πάστρας, TALC / υπεύθυνη επικοινωνίας: Νατάσσα Πανδή / social media manager: Δημήτρης Τσακαλέας / κείμενα ωρολογίου: Θοδωρής Δημητρόπουλος / συντονισμός φεστιβάλ: Σταύρος Μαρκουλάκης / συντονισμός έκδοσης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου / μεταφράσεις έκδοσης: Δέσποινα Παυλάκη / υποτιτλισμός & μεταφράσεις ταινιών: AUTHORWAVE / έξτρα μεταφράσεις ταινιών: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, STORYTELLER