Φεστιβάλ / Βραβεία

7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: (A)live and kicking

of 10

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι εδώ, με ένα Β’ Μέρος ολοζώντανο, πάμπλουτο και εκτεταμένο σε χώρο και σε χρόνο.

7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: (A)live and kicking

Δια ζώσης –και τι δια ζώσης! Έχοντας πραγματοποιήσει με επιτυχία το online σκέλος της 7ης έκδοσής του τον περασμένο Φεβρουάριο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επανέρχεται ζωντανά από σήμερα, με ένα πρόγραμμα που απλώνεται σε ολόκληρη την επικράτεια του Μοριά για ενάμιση σχεδόν μήνα! 58 διεθνή και 27 ελληνικά ντοκιμαντέρ στεγάζει το ολοκληρωμένο line up, στην Καλαμάτα από απόψε, αλλά και σε Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Λεβίδι και Δερβένι έως τις 28 Ιουλίου. Με προβολές που θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους, τηρώντας, φυσικά, τις οδηγίες για την ασφάλεια κοινού, καλεσμένων και προσωπικού.

Απόψε 18 Ιουνίου, λοιπόν, η αυλαία, στην Καλαμάτα, την έδρα της διοργάνωσης, με την προβολή δύο ιδιαίτερων ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ. Πρόκειται για δύο μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης, «Ένα Σχολείο, Δύο Κόσμοι» και «Μην πεις ποτέ σου ‘Είναι αργά’», για τις οποίες το ΕΚΟΜΕ ανέλαβε πιλοτικά τον ειδικό υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή, με στόχο να ενσωματωθεί στις προβολές το κοινό με προβλήματα ακοής και όρασης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν εκ του ΕΚΟΜΕ ο Στέλιος Κυμιωνής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου, και η Ειρήνη Ανδριοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Γιώργος του κέδρου 607 Ο Γιώργος του Κέδρου

Sundays 607 Sundays

Οι «Υφάντρες» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, το «1.000 Τετραγωνικά Χρόνου» της Μάρως Αναστοπούλου, τα σπονδυλωτού ύφους «Η Μουσική των Πραγμάτων» του Μένιου Καραγιάννη και «Ο Τέταρτος Χαρακτήρας» της Κατερίνας Πατρώνη, τα βιωματικά « Ο Γιώργος του Κέδρου» των Γιάννη και Γιώργου Κολόζη και «Κυριακές» της Ελληνοαμερικανίδας Αλήθειας Αβράμη ή το προσωπογραφικό «Georg» του Σωτήρη Μπέκα είναι ανάμεσα στα μικρού και μεγάλου μήκους ελληνικά ντοκιμαντέρ που διαγωνίζονται για βραβεία, τα οποία θα απονεμηθούν από τριμελή κριτική επιτροπή (την σκηνοθέτη Ελένη Αλεξανδράκη και τους κριτικούς Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Ρόμπυ Εκσιέλ) προς τη λήξη της «περιοδείας» του φεστιβάλ, στις 25 Ιουλίου, στη Σπάρτη.

Τα δε σταθερά βραβεία της διοργάνωσης θα δοθούν την Κυριακή 4 Ιουλίου στην Καλαμάτα: το Βραβείο Ισότητας θα απονείμουν οι σκηνοθέτες Λάουρα Τσίνι (Ιταλία), Αν Κιέρστι Μπιόρν (Νορβηγία) και Παναγιώτης Ευαγγελίδης (Ελλάδα), το Βραβείο «Διεκδικώντας την Ελευθερία» θα απονεμηθεί από την Κριτική Επιτροπή Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ θα δοθεί κατόπιν ψηφιακής ψηφοφορίας από το διαδικτυακό κοινό του φεστιβάλ. Μετά την τελετή λήξης, οι εργασίες του φεστιβάλ στην Καλαμάτα θα ολοκληρωθούν με την προβολή του βιωματικού «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Σινεμά ο Σταθμός», όπου παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Πάτρα και Μεσολόγγι ζωντανεύουν ξανά για ένα μόνο βράδυ και μετατρέπονται σε θερινό σινεμά, προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Oπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου περιλαμβάνει μια σειρά σεμιναρίων γνωστών διεθνών δημιουργών ντοκιμαντέρ όπως ο Ολλανδός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρόμπουτ και η Ιταλίδα σκηνοθέτις Τέκλα Ταϊντέλι. Να σημειωθεί ότι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στην Καλαμάτα με το εργαστήρι «Δημιουργώντας ένα Ντοκιμαντέρ – Πορτραίτα». Σε αυτό συμμετέχουν 11 φοιτητές από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίοι, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Ρόμπερτ Ρόμπουτ, θα παρουσιάσουν πρόσωπα της πόλης και ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ο καθένας από την δική του οπτική.

comis

Φέτος, η τέχνη των κόμικς έχει την τιμητική της με τη διεθνή έκθεση «Η 7η Τέχνη συναντά την 9η», με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών (Τζουζέπε Παλούμπο, Αντρέα Μπρούνο, Ντανιέλ Ζεζέλι, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Μπότσος, Soto Anagno). Την έκθεση επιμελείται η δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς του εμβληματικού περιοδικού «Βαβέλ», για την ιστορία και την πορεία του οποίου, σημειωτέον, το φεστιβάλ φιλοξενεί στο ελληνικό διαγωνιστικό του τμήμα και το ντοκιμαντέρ του Μελέτη Μοίρα «Βαβέλ - Από τη Σιωπή στην Έκρηξη».

Παράλληλα στις 20 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του graphic novel του Soloup «21: Η Μάχη της Πλατείας». Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ένα κατατοπιστικό masterclass από τους Γιώργο Μπότσο και Αντρέα Μπρούνο. O πρώτος θα μιλήσει για τη σχέση των κόμικς με τον κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων, ενώ ο διεθνούς φήμης Ιταλός κομίστας θα αναπτύξει την προσωπική του προσέγγιση της δημιουργίας ενός κόμικς  σε σχέση με το ντοκιμαντέρ.

Να θυμίσουμε πως ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια πάντα των Τζίνας Πετροπούλου (καλλιτεχνική διευθύντρια) και Κλεώνης Φλέσσα (καλλιτεχνική σύμβουλος), διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του ΕΚΚ και σε συνδιοργάνωση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, καθώς και με τους Δήμους του Δικτύου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Καλαμάτας και η Βουλή Τηλεόραση.

Oπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν, ενώ σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και το πρόγραμμά του στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

poster