«Το σνομπάρισμα της Ακαδημίας δεν μειώνει την αξία της ταινίας. Κανείς δεν μιλάει για το γαμημένο "Ο Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι". Αυτή η ταινία δεν διδάσκεται στις σχολές κινηματογράφου σε όλον τον κόσμο, όπως συμβαίνει με το "Do the Right Thing". Κανείς δεν μιλάει για τον "Γαμημένο Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι". Οπότε αν δω σήμερα την Αβα θα της πω: "Ξέρεις κάτι. Γάμησέ τους. Εκανες μια πολύ καλή ταινία, οπότε μπορείς να νιώθεις πολύ καλά γι' αυτό και ξεκίνα την επόμενη.»
Ο Σπάικ Λι είναι σαφής. Θυμίζοντας σε όλους πως το 1989, το «Do the Right Thing» δεν είχε προταθεί καν για Καλύτερη Ταινία (ήταν υποψήφιο μόνο για Σκηνοθεσία και Α' Ανδρικό Ρόλο) και πως το Οσκαρ κατέληξε στον «Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι», ξεσπά για τη ψήφο της Ακαδημίας που ναι μεν έβαλε το «Selma» στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας αλλά δεν κράτησε καμία θέση στη Σκηνοθεσία για την Αβα ΝτιΒερνέ ή στον Α' Ανδρικό Ρόλο για τον Ντέιβιντ Ογιελόγο.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις υποψηφιότητες των Οσκαρ για το 2015.
Σκηνή από το «Selma» της Αβα ΝτιΒερνέ που αφηγείται τις διαδηλώσεις που έγιναν το 1965 με αφετηρία τη Σέλμα για να θεσμοθετηθεί η ψήφος των μαύρων με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ανάμεσα στους ηγέτες του αγώνα.
«Οποιος πιστεύει πως θα συνέβαινει ότι συνέβη και πέρσι (σ.σ. εννοεί το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο «12 Χρόνια Σκλάβος») είναι ανόητος. Υπήρχαν πολλοί μαύροι εκεί πάνω με το "12 Χρόνια Σκλάβος", ο Στιβ ΜακΚουίν, η Λουπίτα Νιόνγκ'ο, ο Φαρέλ. Οι μαύροι έρχονται στην επικαιρότητα κάθε 10 χρόνια. Κάθε δεκαετία δέχομαι τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους για το πως ο κόσμος πλέον αποδέχεται τις ταινίες από και με μαύρους. Πριν από πέρσι ήταν το 2002 με τη Χάλι Μπέρι, τον Ντένζελ Γουάσινγκτον και τον Σίντνεϊ Πουατιέ.»
Διαβάστε ακόμη: O Σπάικ Λι προτείνει τις ταινίες που πρέπει να δει κάθε σκηνοθέτης (που σέβεται τον εαυτό του)
«Η Ακαδημία προσπαθεί να είναι πιο ανοιχτή. Η Σέριλ (σ.σ η Πρόεδρος Σέριλ Μπουν Αϊζακς, η πρώτη μαύρη πρόεδρος στην ιστορία της Ακαδημίας) προσπαθεί να έχει περισσότερους μαύρους στα μέλη της Ακαδημίας. Αλλά με το "Selma" δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Και κάθε φορά λέω το ίδιο πράγμα. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στα Οσκαρ και στα Γκράμι για επιβεβαίωση. Η επιβεβαιώσεη έρχεται αν η δουλειά σου αντέχει 25 χρόνια μετά.»
Μετά την ανακοίνωση των φετινών υποψηφιότητων των Οσκαρ κυκλοφόρησαν μερικά στατιστικά για την Ακαδημία: 93% των μελών της είναι λευκοί, 76% άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας όλων των μελών είναι τα 63 χρόνια.
Διαβάστε ακόμη:
Tags: Oscars 2015, Σπάικ Λι, Selma