Σκηνοθέτης τιανιών μυθοπλασίας όπως τα «Slugs», «Contact high» και πιο πρόσφατα το «Kill Daddy Goodnight», o Μίχαελ Γκλαβόγκερ, είναι περισσότερο γνωστός για τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ του, ειδικότερα την τριλογία του με θέμα τον ανθρώπινο μόχθο.
Το «Whore’s Glory» έρχεται να ολοκληρώσει το τρίπτυχο που ξεκίνησε το 1998 με το «Megacities» και συνεχίστηκε με το «Workingman’s Death» το 2004. Το φιλμ κοιτάζει την πραγματικότητα της πορνείας σε τρεις εντελώς διαφορετικές χώρες και κουλτούρες: Στην Ταϊλάνδη, οι γυναίκες περιμένουν τους πελάτες τους πίσω από γυάλινα παραπετάσματα, χαζεύοντας το είδωλό τους στο τζάμι. Στο Μπαγκλαντές, οι άνδρες καταφεύγουν στα γκέτο του έρωτα για να ικανοποιήσουν τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους με τα κορίτσια που βρίσκονται εκεί υπό καθεστώς δουλείας. Και στο Μεξικό, οι γυναίκες προσεύχονται στη Σάντα Μουέρτε, την αγία του θανάτου, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.
Και στις τρεις περιπτώσεις ο Γκλαβόγκερ ακολουθεί τις ιστορίες τους και καταγράφει τις συνθήκες της δουλειάς τους με τρόπο που είναι απόλυτα κινηματογραφικός μη διστάζοντας να χειραγωγεί την πραγματικότητα δίχως όμως ποτέ να την προδίδει.
Ο σκηνοθέτης θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει την ταινία του στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο οποίο έχουν παρουσιαστεί και τα δυο προηγούμενα φιλμ της τριλογίας και για να δώσει ένα masterclass την Παρασκευή 16 Μαρτίου, με οδηγό τον τίτλο «Πώς μπορείς να χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα ενώ κάνεις γυρίσματα που διαπραγματεύονται την πραγματικότητα».
Με αφορμή την ολοκλήρωση αυτής της μεγαλειώδους τριλογίας του πάνω στον Ανθρώπινο Μόχθο και τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Exile Room, ένας από τους πιο ανήσυχους χώρους της Αθήνας με ιδιαίτερη αγάπη στα ντοκιμαντέρ, τον παρασύρει στην πόλη μας για τρεις προβολές και ένα masterclass.
Ετσι την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 21:00 προβάλει το «Megacities», ένα φιλμ για τις 12 εφευρετικές ιστορίες επιβίωσης σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Μόσχα ή η Βομβάη. Την Πέμπτη 15 Μαρτίου σειρά έχει το «Workingman's Death» ένα πορτρέτο ανθρώπων που δουλεύουν στις πιο ακραίες σκληρές συνθήκες εργασίας που μπορείτε να φανταστείτε και στις 20 του μήνα, φυσικά το «Whore's Glory». Μια μέρα πριν, στις 19 Μαρτίου, ο σκηνοθέτης θα είναι στο Exile Room στη μία το μεσημέρι για να παρουσιάσει την δική του εκδοχή για το ντοκιμαντέρ μέσα από ένα masterclass, αλλά και για να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.
Στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη λοιπόν, δεν έχει σημασία, μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε όχι απλά το έργο ενός σπουδαίου ντοκιμαντερίστα αλλά και τον ίδιο, μέσα από τις πάντα εύγλωττες εικόνες του και τον ακόμη πιο ερεθιστικό λόγο του.