Ο Πέτρος κι η Άννα, είναι ένα νεαρό ζευγάρι που πρόσφατα, εξ’ αιτίας της δουλειάς εκείνου, έχουν μετακομίσει από την Αθήνα, στο Νόρλισκ της Σιβηρίας. Μιας από τις πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη όπου η μέση θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους -30 βαθμούς κελσίου. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν μαθαίνουν ότι η Αννα είναι έγκυος ενώ οι ίδιοι δεν έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή από την άφιξη τους στη Ρωσία. Στην απεγνωσμένη προσπάθεια ερμηνείας του ανεξήγητου, εκείνη βρίσκει ανακούφιση στην πίστη ενώ εκείνος αναζητά εμμονικά μια ορθολογική ερμηνεία του συμβάντος. Η κρίση στο ζευγάρι κορυφώνεται σε μια αδυσώπητη σύγκρουση δυο κόσμων που επιχειρούν να δώσουν νόημα σ’ έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.
Αυτή είναι η υπόθεση του «Virus», της νέας, τέταρτης μεγάλου μήκους ταινίας, του Αγγελου Φραντζή που έρχεται μετά τα «Polaroid», «Το Ονειρο του Σκύλου» και «Μέσα στο Δάσος» για να προσθέσει μια ακόμη πτυχή σε ένα ήδη πολυσχιδές έργο. Εδώ με την πλευρά του φανταστικού και το ονειρικό στοιχείο να ενισχύεται ακόμη περισσότερο - κυρίαρχο στο έργο του - αφού, όπως μας εξηγεί ο ίδιος ο Αγγελος Φραντζής η πλοκή του «Virus» περιστρέφεται γύρω από ένα ανεξήγητο γεγονός με τους ήρωες τους (τους υποδύονται η Κάτια Γκουλιώνη του «Μέσα στο Δάσος» και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (που είχε συνεργαστεί ξανά με τον Φραντζή στο «Ονειρο του Σκύλου») να προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να το εξηγήσουν.
«Το "Virus" είναι μια πολιτική ταινία για ένα ζευγάρι με την μορφή θρίλερ. Η πλοκή αναπτύσσεται γύρω από ένα ανεξήγητο γεγονός. Την εγκυμοσύνη της γυναίκας χωρίς σεξουαλική επαφή. Η κρίση που επιφέρει στο ζευγάρι το μυστηριώδες γεγονός οδηγεί στην σύγκρουση δυο κόσμων.
Ιδανικό φόντο γι’ αυτήν την σύγκρουση, το Νόριλσκ, μια πόλη της Σιβηρίας που χτίστηκε επί Στάλιν για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της βαριάς βιομηχανίας μετάλλων και φέρει πάνω της όλο το τραύμα του 20ου αιώνα. Μια από τις δέκα πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη. Ενας τόπος που είναι καλυμμένος από χιόνι 270 μέρες το χρόνο και οι θερμοκρασίες φτάνουν από τους -10 ως τους -58 βαθμούς.
Σ’ αυτόν το ρευστό και αβέβαιο κόσμο, οι δυο ήρωες χρειάζονται απέναντι στο ανεξήγητο, ένα σχέδιο σωτηρίας, δηλαδή νοήματος. Εκείνος διαλέγει την επιστήμη και εκείνη διαλέγει την πίστη. Και τα δυο όμως μοντέλα, που υπόσχονται νόημα, αποδεικνύονται επικίνδυνα . Είναι δύσκολο να αποδεχθείς την μυστηριώδη φύση του μυστηρίου.
Η ταινία οδηγεί τους ήρωες (και κατ’ επέκταση τους θεατές) σε μια εμμονική αναζήτηση της ερμηνείας του "μη εξηγήσιμου". Αναζήτηση αδιέξοδη. Η ορθολογική αιτίαση του γεγονότος είναι σαν μια αστυνομική έρευνα που μπορεί να ανοίξει πολλές πίστες χωρίς να κλείσει καμία. Λέει αλήθεια ή ψέματα; Έχει χάσει την μνήμη της; Βιάσθηκε χωρίς να το καταλάβει; Υπάρχει κάποια συνομωσία; Η αναζήτηση της ορθολογικής εξήγησης, δηλαδή του νοήματος είναι η μοναδική ανάγκη του Πέτρου. Πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην εμπιστοσύνη του σε εκείνη και στην πίστη του στον ορθό λόγο.
Αν το ζήτημα όμως δεν είναι η αλήθεια αλλά η ευτυχία και η ελευθερία γιατί πρέπει ο ορθός λόγος να έχει τον τελευταία λέξη; Γιατί να μην έχουν η πίστη και ο μύθος τα ίδια δικαιώματα; Η Άννα καταφεύγει στην πίστη για να καλύψει αυτό το κενό που δημιουργεί το ανεξιχνίαστο. Μόνο που και αυτός ο δρόμος έχει τους ίδιους κινδύνους και καταλήγει στην ίδια ακρότητα με τον πρώτο. Οποιοδήποτε σχήμα λογικό ή μεταφυσικό είναι ελλιπές όταν προσπαθεί να εξηγήσει το πολυσύνθετο πλέγμα της πραγματικότητας.
Το «Virus» βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, με εφόδια του αυτή τη στιγμή το βραβείο του Crossroads στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο που μας πέρασε, την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA και με πολύτιμες συμπαραγωγές χώρες τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε νεότερα και για την έναρξη των γυρισμάτων του...
Virus
Σκηνοθεσία: Αγγελος Φραντζής / Σενάριο: Αγγελος Φραντζής, Σπύρος Κρίμπαλης / Παραγωγός: Μαρία Τσίγκα / Παραγωγή: Αργοναύτες Α.Ε. / Σε συμπαραγωγή με: Arizona Films (Γαλλία), Busse & Halberscmidt (Γερμανία) / Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Δείτε τον Αγγελο Φραντζή μαζί με έξι ακόμη Ελληνες σκηνοθέτες να μιλούν για την εποχή της κρίσης
Tags: Αγγελος Φραντζής, Virus