Ενα βράδυ του Οκτώβρη του 1967, στις 3 το ξημέρωμα, το κουδούνι στο σπίτι του Περικλή Κοροβέση χτύπησε. Ακολούθησε μια πολύμηνη σειρά φυλακίσεων και βασανιστηρίων. Η «Μέθοδος» είναι η προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει την εμπειρία του.
Βραβευμένο με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 40ό Φεστιβάλ της Δράμας το 2017, το μικρού μήκους φιλμ του Χάρη Γιουλάτου αφιερώνει στον Περικλη Κοροβέση και την «ιστορία» των βασανισμών που υπέστη ο ίδιος κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, γεγονός που καθόρισε την οπτική του σε όλη του τη συγγραφική, ακτιβιστική και πολιτική του πορεία μέχρι και το θάνατό του το 2020 σε ηλικία 79 ετών. .
Διαβάστε ακόμη: Ο Χάρης Γιουλάτος μιλάει στο Flix για τη «Μέθοδο» και τον Περικλή Κοροβέση
Οπως είχε δηλώσει στο Flix ο δημιουργός της «Μεθόδου»: «Η ιδέα της ταινίας ντοκυμαντέρ ξεκίνησε, από την ιδέα ταινίας μεγάλου μήκους. Πήραμε απόφαση να γυρίσουμε τη «Μέθοδο», ’ενώ υπάρχει ήδη σενάριο μεγάλου μήκους γραμμένο, έτοιμο να βρει χρηματοδότηση. Σε γενικές γραμμές, αυτό που θέλω να μοιραστώ με αυτή την ιστορία είναι, πως δεν υπάρχει χώρος για αδικία, για βασανισμούς και φυσικά δεν υπάρχει χώρος για τον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης ψυχής. Δεν έπρεπε να υπάρχει ποτέ και ούτε πρέπει να υπάρξει ποτέ.»
Δείτε εδώ τη «Μέθοδο» του Χάρη Γιουλάτου:
Η Μέθοδος | Σκηνοθεσία & Έρευνα: Χάρης Γιουλάτος | Φωτογραφία & Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης | Μουσική: Βασίλης Ποδάρας | Ηχος: Μάρκος Βουτσίνος | Διεύθυνση Παραγωγής: Αννα-Μαρία Λυρή | Β' κάμερα: Αριάν Θεοδωρής | Παραγωγή & εκτέλεση: Wonderspot media
Ο Περικλής Κοροβέσης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της αριστεράς. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί Χούντας. Το πρώτο και πιο γνωστό του βιβλίο είναι οι Ανθρωποφύλακες (1969), όπου περιγράφονται τα βασανιστήρια στα οποία προέβαινε η Χούντα των Συνταγματαρχών και η προσωπική του εμπειρία. Αρχικά κυκλοφόρησε κρυφά, αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Εκτοτε έχει δημοσιεύσει και άλλα βιβλία, όπως Αριστερή Ανακύκλωση, Παράπλευρες καθημερινές απώλειες, Γυναίκες ευσεβείς του πάθους, Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική, Στο κέντρο του περιθωρίου, κλπ. Εκτός από πεζά, έχει συγγράψει και θεατρικά (πχ. Tango Bar), αλλά και παιδικά έργα. Εχει εργαστεί ως αρθρογράφος στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Η Εποχή και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Επίσης, έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά, πολιτικά ή λογοτεχνικά, όπως η Γαλέρα. Ο Περικλής Κοροβέσης υπήρξε βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο ξεκίνημα του. Συγκεκριμένα το 2007 εκλέχθηκε στην Α΄περιφέρεια Αθηνών. Μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ήταν μέλος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας για τη φιλία και συνεργασία με τα κοινοβούλια της Γεωργίας, Νότιας Αφρικής και Σουηδίας. Το 2009 αποχώρησε από το κόμμα.
Ο Περικλής Κοροβέσης πέθανε σε ηλικία 79 ετών μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο.