Η ταινία
Ενα βράδυ του Οκτώβρη του 1967, στις 3 το ξημέρωμα, το κουδούνι στο σπίτι του Περικλή Κοροβέση χτύπησε. Ακολούθησε μια πολύμηνη σειρά φυλακίσεων και βασανιστηρίων. Η «Μέθοδος» είναι η προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει την εμπειρία του.
Ο σκηνοθέτης
O Xάρης Γιουλάτος γεννήθηκε το 1987 στην Aθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Film & television studies στο New York College, και Bachelor of Arts στο University of Greenwich. Εχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και εργάζεται στο χώρο του κινηματογράφου.
Φιλμογραφία
Butterfly (2013, 13')
Adolescence Lost (2012, 13')
I Love You (2011, 13')
Εδώ Τερματίζει (2009, 8')
First Mission (2007, 15')
Delirium Tremens (2007, 8')
Πέντε ερωτήσεις για τη «Μέθοδο»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Η ιδέα της ταινίας ντοκυμαντέρ ξεκίνησε, από την ιδέα ταινίας μεγάλου μήκους. Πήραμε απόφαση να γυρίσουμε τη «Μέθοδο», ’ενώ υπάρχει ήδη σενάριο μεγάλου μήκους γραμμένο, έτοιμο να βρει χρηματοδότηση. Σε γενικές γραμμές, αυτό που θέλω να μοιραστώ με αυτή την ιστορία είναι, πως δεν υπάρχει χώρος για αδικία, για βασανισμούς και φυσικά δεν υπάρχει χώρος για τον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης ψυχής. Δεν έπρεπε να υπάρχει ποτέ και ούτε πρέπει να υπάρξει ποτέ.
Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;
Η ταινία μου είναι ένα ντοκυμαντέρ μικρού μήκους, που περιγράφει τον Περικλή Κοροβέση - συγγραφέα του βιβλίου «Ανθρωποφύλακες» - και πώς αυτός, αποφάσισε ύστερα από βασανισμούς που υπέστη στην περίοδο της δικτατορίας, να γράψει το εν λόγω βιβλίο, που περιγράφει την περιπέτεια του.
Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;
Θα ήθελα να συζητήσουμε σίγουρα για ομοιότητες της χούντας με τη σημερινή εποχή και το πώς θα μπορούσαμε να τις πολεμήσουμε.
Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;
Σινεμά ήθελα να κάνω πάντα. Εχω σκηνοθετήσει αρκετές μικρού μήκους και έχω δουλέψει σε αρκετές παραγωγές. Το σινεμά είναι αυτό που αγαπώ πιο πολύ και πάντα κρτάω το διαφορετικό που σου δίνει μία νέα δουλειά.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;
Σημαίνει αγάπη για το σινεμά, σημαίνει γνωριμία με νέους καλλιτέχνες, πράγμα πολύ σημαντικό γιατί σε φέρνει σε απόσταση ανάσας από τη δουλειά τους και ενώνει διαφορετικές απόψεις και οπτικές πάνω στο αντικείμενο.
info
Σκηνοθεσία & Έρευνα: Χάρης Γιουλάτος / Φωτογραφία & Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης / Μουσική: Βασίλης Ποδάρας / Ήχος: Μάρκος Βουτσίνος / Διευθ. Παραγωγής: Άννα-Μαρία Λυρή / 2η κάμερα: Αριάν Θεοδωρής / Παραγωγή & εκτέλεση: Wonderspot media