Ο δικηγόρος του Τζαφάρ Παναχί, Μοστάφα Νίλι, δήλωσε πως η ποινή περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση ταξιδιών για δύο χρόνια και την απαγόρευση συμμετοχής του Παναχί σε οποιονδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό φορέα. Πρόσθεσε πως θα υποβάλουν έφεση.
Προς το παρόν, μόνιμη έδρα του Παναχί είναι η Γαλλία, ωστόσο αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στις Η.Π.Α. για την προώθηση της ταινίας του «Ενα Απλό Ατύχημα» και παρουσιάστηκε εχθές στα Gotham Awards στη Νέα Υόρκη, στα οποία και έλαβε τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ η ταινία του βραβεύτηκε ως Καλύτερη Διεθνής Ταινία. Αναμένεται επίσης να παραστεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές την Πέμπτη για την πραγματοποίηση συζήτησης μετά την προβολή της ταινίας του.
Η ταινία «Ενα Απλό Ατύχημα» αποτελεί την επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για τα Οσκαρ στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας και αναμένεται να συμπεριληφθεί στις τελικές πέντε υποψηφιότητες για το βραβείο, αλλά και ο ίδιος ο Παναχί αναμένεται να φτάσει μέχρι και την πεντάδα του Καλύτερου Σκηνοθέτη.
«Ενα Απλό Ατύχημα»
Ο σκηνοθέτης έχει έρθει συχνά σε αντιπαράθεση με τις ιρανικές αρχές. Το 2010 του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ επιπροσθέτως, δε του επιτρεπόταν και να γυρίζει ταινίες λόγω της υποστήριξής του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και της δημιουργίας ταινιών που ασκούσαν κριτική προς τη χώρα. Αργότερα, δικάστηκε για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος» και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση, αλλά εξέτισε μόνο δύο μήνες της ποινής πριν αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Το 2022, συνελήφθη ξανά με αφορμή τις διαδηλώσεις μιας ομάδας κινηματογραφιστών. Αφέθηκε ελεύθερος περίπου επτά μήνες αργότερα. Στην ταινία «Ενα Απλό Ατύχημα», ο Παναχί περιγράφει τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές Εβίν (αποφυλακίστηκε το 2023 μετά από απεργία πείνας), γνωστές για τη σκληρή μεταχείριση πολιτικών κρατουμένων.
«This Is Not a Film»
Παρά την απαγόρευση δημιουργίας ταινιών τον κατ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί για 20 ολόκληρα χρόνια, από το 2010 μέχρι το 2020, ο Παναχί γύρισε το ντοκιμαντέρ «This Is Not a Film», το οποίο κυκλοφόρησε το 2011, ενώ το «Taxi», στο οποίο ο Παναχί υποδύεται έναν οδηγό ταξί, κυκλοφόρησε το 2015.
«Taxi»
Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2025 | «Το σινεμά μου δεν είναι πολιτικό»: Ο Τζαφάρ Παναχί μιλάει στο Flix
