Το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών επιστράτευσε την ηθοποιό με το διάσημο τριψήφιο IQ για να ενώσουν δυνάμεις στον αγώνα κατά τα στερεότυπα και την εμπορευματοποίηση των γυναικών μέσα από τα media και, στην περίπτωση της Ντέιβις, τον κινηματογράφο.
«Οι εικόνες που προβάλλουν τα media επηρεάζουν κρίσιμα τη διάπλαση των παιδιών, το πώς συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τα είδωλα της οθόνης, την αυτοπεποίθησή τους, τα όνειρά τους....» δήλωσε η ηθοποιός και δέχτηκε να συμμετέχει στην πρώτη παγκόσμια έρευνα για το πώς αποτυπώνονται γυναίκες και μικρά κορίτσια στις εμπορικές ταινίες.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουν στις αρνητικές εικόνες να διαβρώσουν τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για κοινωνική ισότητα και ενδυνάμωση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο» είπε η Λάκσμι Πούρι, Πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος των Ηνωμένων Εθνών. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η έρευνε θα βρει και θετικές παραμέτρους στην αντιμετώπιση της γυναίκας στο παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.
Η έρευνα αναμένεται να εξετάσει τις πιο εμπορικές κινηματογραφικές επιτυχίες σε Αυστραλία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Ισπανία και Μ. Βρετανία.
Η Ντέιβις, η οποία έχει ερμηνεύσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο των Η.Π.Α. στη τηλεοπτική σειρά «Commander in Chief», θεωρεί ότι δυναμικές γυναικείες φιγούρες που οφείλουν να προβάλλονται από την τηλεόραση και το σινεμά θα δείξουν στα μικρά παιδιά ότι «οι γυναίκες δεν καταλαμβάνουν απλώς το μισό κομμάτι του πλανήτη».
«Αν τα κορίτσια το βλέπουν, τότε το βάζουν ως στόχο» είπε χαρακτηριστικά η Ντέιβις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ντέιβις ασχολείται με γυναικείες μελέτες. Οργανισμός που Μελετά την Ισότητα των Φύλων φέρει το όνομά της (The Geena Davis Institute on Gender in Media) και είχε πρόσφατα καταλήξει στο ότι ενώ 28% των χολιγουντιανών ταινιών είναι γυναίκες ηρωίδες, μόνο το 4% παρουσιάζονταν να έχουν θέσεις δύναμης στον εργασιακό χώρο και μόνο 3% να είναι πολιτικοί.
Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Rockefeller Foundation και τα Ηνωμένα Εθνη. Τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του 2014.
Παρόλο που καθόλου δεν θέλουμε να μειώσουμε τις καλές προθέσεις μίας τέτοιας κίνησης, παρόλο που πιστεύουμε πραγματικά ότι εδώ και δεκαετίες η εικόνα της γυναίκας στoν εμπορικό κινηματογράφο είναι τυποποιημένη ως σεξουαλικό αντικείμενο, έχουμε μία ανησυχία: αν παραδεχτούμε ότι το σινεμά έχει από μόνο του μία τέτοια μεγάλη δύναμη, σε τι διαφέρει από το να παραδεχτούμε ότι και το σινεμά σε άλλες περιπτώσεις προκαλεί/ευθύνεται για τη βία;
Οι μελέτες για την επιρροή της εικόνας πάνω στον άνθρωπο (και το ανάποδο) χρειάζονται προσοχή γιατί τα αποτελέσματά τους σε λάθος χέρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς καλές προθέσεις πλέον. Κι αυτό είναι ανατριχιαστικά επικίνδυνο.
Tags: Τζίνα Ντέιβις, gun control