Buzz

Ο Γιώργος Λάνθιμος και η Εμα Στόουν μιλούν στη Vogue για το «Poor Things»

of 10

Μιλώντας στη Vogue, Λάνθιμος και Στόουν περιέγραψαν το ταξίδι της συνεργασίας τους, αλλά και το πως προσέγγισαν τους χαρακτήρες και την ιστορία του μυθιστορήματος του Σκοτσέζου Αλισντερ Γκρέι.

Ο Γιώργος Λάνθιμος και η Εμα Στόουν μιλούν στη Vogue για το «Poor Things»

Κάθε νέα ταινία που ετοιμάζει ο Γιώργος Λάνθιμος καταφέρνει να τραβήξει τα βλέμματα ολόκληρης της βιομηχανίας. Και το «Poor Things», μια ταινία η οποία χαρακτηρίζεται ως μια «ερωτομανή βερσιόν του μύθου του Φράνκενσταϊν», δεν αποτελεί εξαίρεση, με κάθε νέο που κυκλοφορεί, όσο μικρό ή μεγάλο, να κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον μας.

Η Vogue φιλοξενεί στις σελίδες της τον Λάνθιμο και την πρωταγωνίστρια της ταινίας του Εμα Στόουν, οι οποίοι μίλησαν για το μεγάλο ταξίδι δημιουργίας της ταινίας «Poor Things», η οποία μεταφέρει στην οθόνη το σατιρικό μυθιστόρημα του Σκοτσέζου Αλισντερ Γκρέι που κυκλοφόρησε το 1992 (στα ελληνικά έχει αποδοθεί ως «Χαμένα Κορμιά» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη). Η ιστορία, που εκτυλίσσεται στη βικτοριανή εποχή, αντικαθιστά το τέρας με την Μπέλα, μια όμορφη νεαρή νυμφομανή, η οποία, έγκυος ούσα, αυτοκτονεί για να ξεφύγει από τον βίαιο άντρα της. Την Μπέλα επαναφέρει στη ζωή ένας εκκεντρικός αλλά ιδιοφυής επιστήμονας, ο Γκόντγουιν Μπάξτερ, δίνοντάς της, ωστόσο, το μυαλό ενός μωρού. Η φιλοδοξία του Μπάξτερ είναι να κατασκευάσει την ιδανική σύντροφο αλλά τα σχέδιά του ανατρέψει ο Δρ. Αρτσιμπαλντ ΜακΚάντλες που φθονεί τον Μπάξτερ για το δημιούργημά του. Η Μπέλα, ωστόσο, έχει τη δική της άποψη για τα πράγματα. Ταινία εποχής, ερωτισμός στα όρια, πολιτική σάτιρα και φεμινιστικό κατηγορώ, όλα μαζί, μοιάζουν... ιδανικό δημιούργημα για τον Γιώργο Λάνθιμο.

Διαβάστε ακόμα: Η Εμα Στόουν ανασταίνεται στο πρώτο τρέιλερ του «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

poor things

poor things

Ο Λάνθιμος μίλησε για το πως αποφάσισε να κάνει ταινία το βιβλίο του Γκρέι λέγοντας πως «είχα διαβάσει το βιβλίο πολλά χρόνια πριν και πήγα να συναντήσω τον συγγραφέα Αλισντερ Γκρέι στη Σκωτία, για να τον πείσω να μου δώσει τα δικαιώματα. Και το έκανε. Ηταν ένας αξιαγάπητος άντρας. Δυστυχώς, πέθανε λίγα χρόνια πριν γυρίσουμε αυτή την ταινία, ήταν όμως πολύ ιδιαίτερος και γεμάτος ενέργεια. Ήταν περίπου στα 80 όταν συναντηθήκαμε και μόλις έφτασα εκεί μου είπε πως είχε δει τον Κυνόδοντα και σχολίασε: “έβαλα τον φίλο μου να συνδέσει το DVD γιατί δεν ξέρω πώς να χειρίζομαι αυτά τα πράγματα, πις»τεύω όμως πως είσαι ένας πολύ ταλαντούχος νεαρός άντρας”. Ημουν νέος τότε (γέλια).

Και συνέχισε «μετά την επιτυχία της “Ευνοούμενης”, όπου έκανα μια λίγο πιο ακριβή ταινία που είχε επιτυχία, οι άνθρωποι ήταν πιο εύκολο να μου επιτρέπουν να κάνω ό,τι θέλω, οπότε επέστρεψα στο βιβλίο του Γκρέι και είπα “αυτό θέλω να κάνω”. Ηταν μια μεγάλη διαδικασία, αλλά το βιβλίο υπήρχε πάντα στο μυαλό μου.»

poor things

Οι δυο τους μίλησαν για την συνεργασία τους και σε αυτήν εδώ την ταινία, πέντε χρόνια μετά την «Ευνοούμενη». Η Στόουν εξήγησε πως «αυτή η ταινία σίγουρα ήταν διαφορετική, γιατί το συζητούσαμε καιρό. Ήταν πολύ ενδιαφέρον που είχα ανάμειξη στα κομμάτια της ταινίας, από το καστ, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Στο τέλος ο Γιώργος έπαιρνε τις αποφάσεις, αλλά και εγώ είχα μεγάλη ανάμειξη στη διαδικασία που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εμείς προσεγγίζαμε συνεργάτες και καστ και τα πάντα εκείνη την περίοδο, επειδή δεν μπορούσαμε να μετακινηθούμε […] Κάναμε πολλές πρόβες και συζητούσαμε γι’ αυτό για πολύ καιρό, αλλά ο χαρακτήρας της εξελισσόταν τόσο γρήγορα. Δεν υπήρχε περίπτωση να το έκανα αυτό με οποιονδήποτε άλλον. Νομίζω ότι θα το νιώσετε όταν προβληθεί η ταινία, αλλά εμπιστεύομαι τον Γιώργο απόλυτα.».

Ο Λάνθιμος πρόσθεσε ότι «ξέραμε ότι θέλουμε να δουλέψουμε ξανά μαζί και από τη στιγμή που αρχίσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί, Ξέραμε πολύ καλά ο ένας τον άλλο. Εμπιστευόμασταν και σεβόμασταν ο ένας τον άλλο και πιστεύω πως εμπνέουμε ο ένας τον άλλο.»

Δεν υπήρχε περίπτωση να το έκανα αυτό με οποιονδήποτε άλλον. Νομίζω ότι θα το νιώσετε όταν προβληθεί η ταινία, αλλά εμπιστεύομαι τον Γιώργο απόλυτα.» - Εμα Στόουν

Φυσικά η Στόουν αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον χαρακτήρα της. «Το να βλέπω τη Μπέλα να χαράσσει το ταξίδι της ως ένας πλάσμα που αναζητά τις απολαύσεις, είτε αυτό έχει να κάνει με το να τρώει υπερβολικά πολλές τάρτες στη Λισαβόνα, είτε με το να θέλει να βιώσει την ευχαρίστηση με όλους αυτούς τους τρόπους που μαθαίνει ενώ βρίσκεται στην κατοχή αντρών […] ήταν μια μοναδική ευκαιρία να ζήσει μια ολόκληρη ζωή που δεν στιγματίστηκε από τη ντροπή ή το τραύμα. Ποτέ μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να χτίσω έναν χαρακτήρα που δεν είχε αντιμετωπίσει καταστάσεις που είχαν συμβεί σε εκείνον ή του είχαν επιβληθεί από την κοινωνία. Ήταν μια απίστευτα απελευθερωτική εμπειρία το να είμαι αυτή».

Μαζί με την συνέντευξη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ, η Vogue δημοσίευσε το πρώτο πόστερ αλλά και μερικές νέες φωτογραφίες από την ταινία.

Διαβάστε ακόμα: Νέες φωτογραφίες από το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

poor things

poor things

Οπως αναφέρει η επίσημη περιγραφή της εταιρίας παραγωγής Element Pictures, η ταινία έχει σκηνοθέτη τον Λάνθιμο, σεναριογράφους τον Λάνθιμο και τον Τόνι ΜακΝαμάρα (της «Ευνοοούμενης» και του «The Great»). Στο ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ πρωταγωνιστεί η Εμα Στόουν, η οποία εκτός από την «Ευνοοούμενη» συνεργάστηκε με τον Γιώργο Λάνθιμο, στη «Βληχή», ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και στο επερχόμενο «AND», ο Μαρκ Ράφαλο και ο Γουίλεμ Νταφόε.

Το «Poor Things» αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Σεπτεμβρίου.

poor things