Industry

Η EAK απαντά στην απόφαση του ΚΑΣ για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου στην Ακρόπολη

of 10

Μετά την τοποθέτηση του ΣΑΠΟΕ και της ΕΣΠΕΚ, τώρα και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη μη παραχώρηση της Ακρόπολης στον Γιώργο Λάνθιμο.

Η EAK απαντά στην απόφαση του ΚΑΣ για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου στην Ακρόπολη

Την Παρασκευή 4 Απριλίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία αρνούνταν οριστικά να διαθέσει την Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο, για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, «Bugonia». Η παραπάνω απόφαση πυροδότησε την αντίδραση του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Eργων (ΣΑΠΟΕ) και της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Σήμερα, και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) απαντά στη στάση του Υπουργείου Πολιτσιμού.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την απάντηση της ΕΑΚ:

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ;

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλώνει τον έντονο προβληματισμό της για την πρόσφατη άρνηση έκδοσης άδειας γυρισμάτων στην Ακρόπολη για την ταινία “Βugonia” του Γιώργου Λάνθιμου. Το σκεπτικό της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναφέρει πως “οι σκηνές που προτείνεται να κινηματογραφηθούν στον μνημειακό χώρο είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη και ιδιαιτέρως ο Παρθενώνας, ως ένα οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς”.

Οι λιγοστές αυτές φράσεις αναδεικνύουν την φοβική σχέση που έχει η Ελληνική Πολιτεία με την πολιτισμική μας κληρονομιά. Από τη μια, περηφάνια για το ένδοξο (αρχαιοελληνικό) παρελθόν, από την άλλη, δέος και αμηχανία μπροστά στην ευθύνη να φανούμε αντάξιοι κληρονόμοι του. Αυτό το εθνικό σύμπλεγμα “κληρονομικής κατωτερότητας” θα καθιστά τον σύγχρονο πολιτισμό αενάως απολογούμενο και μετεξεταστέο.

Η οικουμενικότητα της Ακρόπολης δεν προκύπτει από το αμετάβλητο της ουσίας της στην πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως. Η Ακρόπολη είναι ένα διαχρονικό σύμβολο ακριβώς επειδή μεταλλάσσεται και μετουσιώνεται ανά τους αιώνες, γενόμενη καμβάς νέων νοημάτων και αφηγήσεων σε διάλογο με το εκάστοτε παρόν.

Με την παρούσα επιστολή, ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει την ευθύνη επανεξέτασης του αιτήματος. Η στέρηση της δυνατότητας συνομιλίας του μνημείου της Ακρόπολης με τον σύγχρονο πολιτισμό μόνο πλήγμα μπορεί να αποτελεί στην παγκόσμια εμβέλειά του.

Το ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου