Είναι η εποχή αυτή του χρόνου που στη Δράμα μαζεύεται κόσμος. Πολύς κόσμος, νέοι και ακόμη νεότεροι θαμώνες της «συνήθειας» που λέγεται Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ένα δυναμικό ανθρώπων του σινεμά που αψηφά οτιδήποτε αρτηριοσκληρωτικό φέρει από τη φύση της μια διοργάνωση που ανανεώνεται σίγουρα πιο αργά από το πόσο γρήγορα γεννιούνται νέοι δημιουργοί σε αυτή τη χώρα.
Με το βλέμμα στραμμένο στις ταινίες - εκεί όπου κάθε χρόνο βλέπει κανείς όχι μόνο το «δείγμα» της ετήσιας παραγωγής, αλλά και τις τάσεις του ελληνικού σινεμά γενικότερα - το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα από τις 19 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου, θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες, ενώ στην παράδοση που κάνει εδώ και πέντε χρόνια θα δει και θα γράψει για όλες τις ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται.
Ελληνικές Ταινίες / Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του, όπως μας πληροφορεί το ίδιο το Φεστιβάλ), επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 ταινίες animation. Η φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Ανδρέα Πάντζη (Σκηνοθέτη), Ρόμπι Εκσιέλ (Κριτικό Κινηματογράφου), Νάνσυ Μπινιαδάκη (Σκηνοθέτη), Πάνο Παππά (Σκηνοθέτη, Παραγωγό), Ανδρέα Σινάνο (Διευθυντή Φωτογραφίας).
Διεθνές Διαγωνιστικό / Το Διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια, με 52 ταινίες από 50 χώρες. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Μπόμπι Ροθ, που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πέρσι, προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Δράμας, για ένα masterclass στο «Τριανόν». Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος είναι οι Μπουλέντ Κουτσουκερντογάν (Kαθηγητής Πανεπιστημίου, Μοντέρ - Τουρκία), Βενσάν Μισόντ (Παραγωγός - Γαλλία), Μπερντ Σαλίνγκ (Σκηνοθέτης - Γερμανία), Νίκος Μουστάκας (Παραγωγός - Ελλάδα). Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος από την Ελλάδα το «Αίνιγμα» των Αρη Φατούρου & Αντώνη Ντούσια, το «Νεμέρτσικα» του Αυρήλιου Καρακώστα, το «Η Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου και από την Κύπρο το «Αντίδοτον» του Μιχάλη Χαπέσιη.
Παράλληλες εκδηλώσεις / Εκτός από το βαρύ πυροβολικό του προγράμματος (το ελληνικό και διεθνές διαγωνιστικό) θα προβληθούν ακόμη στο Short Matters! 2016 οι υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015, στο 2ο Βαλκανικό Πανόραμα μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες χώρες, μία αντιπροσωπευτική επιλογή βαλκανικών ταινιών από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για το Βαλκανικό Σινεμά Altcine καθώς και μία παρουσίαση ταινιών από τη Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Kültür της Κωνσταντινούπολης, στο 7o Σπουδαστικό Πανόραμα το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής, ταινίες για παιδιά, ενώ συνεχίζονται και φέτος τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια σε επιμέλεια του συγγραφέα - δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη με καλεσμένους φέτος τους Γιάννη Μπασκόζο, Ηλία Μαγκλίνη, Κωνσταντίνο Τζαμιώτη, Βασίλη Κατσικονούρη, Σωτήρη Δημητρίου και Αλέξανδρο Κακαβά.
Drama Pitching Lab / Οπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας Drama Mini Talent Lab, το Φεστιβάλ Δράμας πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. To Drama Pitching lab υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή των καλύτερων σχεδίων μέσα από θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα από τη Finos Film που στηρίζει το lab από την πρώτη χρονιά. Από φέτος το ΕΚΚ - σταθερός υποστηρικτής του Φεστιβάλ, εκτός των βραβείων που προσφέρει στο ελληνικό τμήμα - αθλοθετεί επίσης βραβείο σε ένα από τα καλύτερα projects του lab. Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί 19-22/9 ενώ το Pitching Forum στις 23/9. Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτης), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και Τζον Στίβενς (script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του Athens Script Club). Φέτος, στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, θα συμμετάσχει η ταινία που πήρε το πρώτο βραβείο στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του (2014): το «Fighting for Death» της Ελεονόρα Βελίνοβα ενώ η ταινία «Helga ar I lund» (φωτό) που παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο lab διαγωνίζεται στο ελληνικό τμήμα.