Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Αίνιγμα» των Αρη Φατούρου & Αντώνη Ντούσια

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Αίνιγμα» των Αρη Φατούρου & Αντώνη Ντούσια

Η ταινία

ωδή
στο γενετήσιο κύκλο
της Μορφής
κόρης του χάους
δαιμονικά πλασμένης
στη στείρα γονιμότητα
της παρά φύσιν ένωσης
οργανικού με ανόργανο
πανίδας με χλωρίδα
στου γυναικείου αρχέτυπου
τη σμίλευση του χρόνου
την ιερή μνημείωση
με νεκρικά στολίδια
την πτώση
στο καινό
του αέναου ονείρου

Το «Αίνιγμα» είναι μια 10λεπτη εικαστική στερεοσκοπική ταινία εμψύχωσης (animation), εμπνευσμένη από τη ζωγραφική του σπουδαίου Ελληνα υπερρεαλιστή Θεόδωρου Πανταλέων (www.theodorospantaleon.gr). Η ταινία ανιχνεύει τα όρια σινεμά και ζωγραφικής και αποδεικνύει πως ένας κατεξοχήν εικαστικός κινηματογράφος μπορεί να είναι ελκυστικός και συναρπαστικός. Το «Αίνιγμα» είναι η μία από τις τρεις ελληνικές ταινίες που θα διαγωνιστούν και στο διεθνές τμήμα του φεστιβάλ. Θα είναι η πρώτη φορά που στο φεστιβάλ θα προβληθεί 3D ταινία.

ΑΙΝΙΓΜΑ 607 1

Οι σκηνοθέτες

Ο Αρης Φατούρος γεννήθηκε στη Λευκάδα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Από το 1990 εργάστηκε εντατικά ως βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής, εκτελεστικός παραγωγός και σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Υπήρξε συνιδρυτής του σωματείου μικρό (1995). Το 1999, με την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου της ΕΡΤ, σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα μικροφίλμ, καταξιωμένο θεσμό της δημόσιας τηλεόρασης, στο πλαίσιο του οποίου έχουν παραχθεί πλέον των 150 μικρών ταινιών (2000-2012) και έχουν αποσπασθεί δεκάδες εγχώριων και διεθνών βραβείων. Από το 2001 είναι Σύμβουλος του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών σε εγχώρια και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Είναι ιδρυτικό στέλεχος (2002) του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, όπου εργάζεται έως σήμερα ως Σύμβουλος Προγράμματος.

Φιλμογραφία

  • «ΕΔΩ ΛΟΝΔΙΝΟ 1939-2005, Η Αρχή και το Τέλος», 28΄, 2006. Ντοκιμαντέρ παραγωγής της Βουλής. Σενάριο & Σκηνοθεσία. Συμμετοχή σε πολλά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραβείο Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο (2008). Βραβείο Μοντάζ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2007)
  • «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ» - ταινία μικρού μήκους, 13΄, 2003. Σκηνοθεσία. Συμμετοχή σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Πολλαπλή διανομή στους Αθηναϊκούς κινηματογράφους.
  • «ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΧΩΚΙΝΓΚ» - ντοκιμαντέρ για την ΕΤ1, 1998. Σκηνοθεσία, με τη συνεργασία του Δημήτρη Γκουζιώτη.
  • «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΕΡΕΝΙΚΗ», 1996-98, σειρά επιστημονικών ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων για την ΕΤ1, βασισμένη στο βιβλίο του Καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη «Η Κόμη της Βερενίκης».Συνεργασία στη σκηνοθεσία με τον Φώτο Λαμπρινό.
  • «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ» σειρά ντοκιμαντέρ Νεανικές Φωνές ΕΡΤ (1995). Σενάριο & Σκηνοθεσία. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Μονάχου.
  • «ΜΑΚΙΓΙΑΖ» - ταινία μικρού μήκους, 10΄, 1994. Σκηνοθεσία. Κρατικό Βραβείο ΥΠ.ΠΟ. Διάκριση σεναρίου στο Φεστιβάλ Δράμας. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Κιέβου, Μονπελιέ. Πολλαπλή διανομή στους Αθηναϊκούς κινηματογράφους.

ΑΙΝΙΓΜΑ 607 2

Ο Αντώνης Ντούσιας γεννήθηκε στις 27/2/1962 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΦΜΣ, Τμήμα Φυσικής). Πτυχιακή εργασία : «Γνωσιολογικά συμπεράσματα της ερμηνείας της Κοπεγχάγης» (Θεωρητική Φυσική). Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στην σχολή Πλάκα (1987 – 1988). Εκπαιδεύθηκε στη ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και στον προγραμματισμό πολυμέσων στο ΕΛΚΕΠΑ και στη συνέχεια εργάστηκε εκεί ως συνεργάτης - εισηγητής (1990-1991). Ανήκει στην πρώτη ομάδα Ελλήνων που ασχολήθηκαν με την τρισδιάστατη σχεδίαση και κίνηση, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στο χώρο της διαφήμισης, ως ελεύθερος συνεργάτης, με γνωστές εταιρείες παραγωγής (ενδεικτικά : Movielamb, Mangos Studio, TVS, Kino, Stefi, Smart Media, κα.). Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων, ασχολήθηκε με την εκπαίδευση σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και τμήματα ΙΕΚ της σχολής INTERGRAPHICS (Υπεύθυνος των τμημάτων 3D Animation από το 1992 έως το 2009).

Φιλμογραφία:

  • «Θεογονία» (1995):Μικρού μήκους, animation βασισμένο σε ζωγραφικούς πίνακες της ζωγράφου Ειρήνης Παγώνη. Συμμετοχή: ψηφιακή κατασκευή όλης της εικόνας με τεχνικές 3D Animation. Συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ Imagina 1996
  • «Το Χρήμα - μια μυθολογία του Σκότους» (1998): Mεγάλου μήκους (75 λεπτών) animation με συνδυασμό πινάκων, χαρακτικών, σχεδίων και παλαιών documentaries. Συμμετοχή: Συμπαραγωγός -Art Director -Διεύθυνση computer graphics.Έχει βραβευτεί με ειδικό βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto στην Πορτογαλία, ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας του Φανταστικού. Το 1998 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας, ενώ ήταν η επίσημη ελληνική συμμετοχή στα φεστιβάλ κινηματογράφου Sitges International Film Festival στην Ισπανία, Yayak International Film Festival στη Σερβία, το 1999 και στο Puchon International Fantastic Film Festival στην Νότια Κορέα το 2000
  • «Game over» (2000): Μικρού μήκους 3D Animation επιστημονικής φαντασίας. Συμμετοχή: Σκηνοθεσία και Διεύθυνση computer graphics. Συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας 2001.
  • «Μετεωρίτες» (2005): Μεγάλου μήκους κωμωδία. Συμμετοχή: Computer Graphics-special effects. Eχει βραβευθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, το 2006, με το βραβείο CIFF BEST KOMEDY FILM.
  • «Εmma Blue» (2007): Μεγάλου μήκους Καναδική παραγωγή. Συμμετοχή: Computer Graphics-special effects. Έχει βραβευτεί με το Silver Lei Award στο Honolulu International Festival 2009
  • «Τα παιδιά της Νιόβης» (2008) Μεγάλου μήκους κινηματογραφική version της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Συμμετοχή: Graphics-special effects.

ΑΙΝΙΓΜΑ 607 3

5 ερωτήσεις για το «Αίνιγμα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Με τον Αντώνη Ντούσια σχεδιάζουμε αυτή την ταινία εδώ και 20 χρόνια. Την πραγματοποιήσαμε τελικά χάρις τη ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και αφού της αφοσιωθήκαμε ολοκληρωτικά- ειδικά ο Αντώνης που είναι και ο animator του έργου- για πολύ καιρό.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μια αναπάντεχη ταινία, γόνιμη διασταύρωση ζωγραφικής και κινηματογράφου. Είναι μια οπτικοακουστική εμπειρία που αξίζει πρώτα να έχεις και μιλάμε μετά...

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Πέρα από το εάν και πόσο τον γοήτευσε, μας ενδιαφέρει ο πλούτος των συνειρμών του και εάν του έγινε αντιληπτή η αφήγηση της ταινίας. Εάν δηλαδή έλυσε το αίνιγμα...

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Ούτε ο Αντώνης ούτε κι εγώ είμαστε τυπικοί κινηματογραφιστές. Ο Αντώνης εργάζεται στην οπτικοακουστική αγορά ως animator και ως δάσκαλος animation, ενώ εγώ είμαι υπεύθυνος προγράμματος στο κανάλι της Βουλής και αισθάνομαι ερασιτέχνης σκηνοθέτης. Κατά παράδοξο τρόπο η κρίση βοήθησε στην υλοποίηση της ταινίας μας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Αντώνης δύσκολα θα διέθετε τόσο πολύ χρόνο δημιουργικής και προσηλωμένης εργασίας. Εννοείται πως είμαστε ευτυχείς που ένα παλιό μας όνειρο όχι μόνο πραγματοποιήθηκε, αλλά ξεπέρασε και τις αρχικές μας προσδοκίες.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το φεστιβάλ είναι η πρώτη έξοδος της ταινίας μας στον Κόσμο και είναι ευχής έργο που το «Αίνιγμα» συμμετέχει και στο διεθνές τμήμα. Το φεστιβάλ Δράμας είναι μια πολύτιμη κατάκτηση για την κινηματογραφία μας, κοιτίδα, προορισμός και πύλη εξόδου για γενιές νέων δημιουργών. Η εντυπωσιακή άνθηση της ελληνικής μικρής ταινίας οφείλεται και στη διαχρονική προσφορά του φεστιβάλ. Αξιοσημείωτο είναι και το διεθνές κύρος του θεσμού, αφού είναι ένα από τα 18 ευρωπαϊκά φεστιβάλ που δίνουν υποψηφιότητα για τα ετήσια βραβεία της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Ακαδημίας (EFA).

AINIGMA POSTER 607 2

info

Σενάριο- σκηνοθεσία: Αντώνης Ντούσιας & Άρης Φατούρος / μουσική σύνθεση – σχεδιασμός ήχου: Μάριος Αριστόπουλος / φωνητικά: Άννα Λινάρδου, Τάσος Αποστόλου / καλλιτεχνική διεύθυνση- animation- μοντάζ: Αντώνης Ντούσιας / δημιουργικός παραγωγός: Άρης Φατούρος / παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός / εκτελεστικός παραγωγός: Μαρία Κοντογιάννη / βοηθός animator: Νάντια Ζερβάκου / μιξάξ: Κώστας Βαρυμποπιώτης / εγγραφή φωνητικών: Νίκος Κόλλιας, ANTART STUDIOS / εταλονάζ: Αλέξανδρος Καπιδάκης, AUTHORWAVE / DCP mastering: Παναγιώτης Καραχάλιος, AUTHORWAVE / νομικοί σύμβουλοι: Ελένη Μπερντέ, Κώστας Αλεπάκος / συμπαραγωγοί: Χρήστος Γαρταγάνης, Πάνος Μπίσδας - Authorwave, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης - t-shOrt / με την ενίσχυση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης / με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου / με τη χορηγία του Πλαίσιο / © Steficon 2016

Δείτε το trailer:

.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.