Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Νεμέρτσικα» του Αυρήλιου Καρακώστα

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Νεμέρτσικα» του Αυρήλιου Καρακώστα

Η Ταινία

Εκείνη παραμένει στο μυαλό του, γι αυτό Εκείνος αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι. Θα διασχίσει με τα πόδια τον τόπο, όπου γνωρίστηκαν και έζησαν, με απώτερο σκοπό να την ξανασυναντήσει.

«Νεμέρτσικα» στα Σλάβικα σημαίνει «η κοιμώμενη». Ενας αστικός μύθος λέει ότι το βουνό πήρε την ονομασία του από το γεγονός ότι η κορυφογραμμή του σχηματίζει τη μορφή μίας ξαπλωμένης γυναίκας. Η ιστορία της ταινίας, με άξονα την απώλεια, επιχειρεί να συνδέσει τρία στοιχεία. Την πολυφωνική μουσική, το Ηπειρώτικο τοπίο και τους γηγενείς. Πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω μία ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ο θεατής θα 'ναι ελεύθερος να περιπλανηθεί• να γίνει επισκέπτης σε ένα μέρος ταυτόχρονα απόκοσμο και γοητευτικό. Γι αυτό πιστεύω πως δεν θα μπορούσα να πω αυτή την ιστορία σε κανένα άλλο μέρος.

νεμέρτσικα 607

O Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Απόφοιτος του τμήματος Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθήνας. Στη συνέχεια αποφοίτησε με υποτροφία από το πρόγραμμα «Κινηματογράφος» του NewschoolAthens στα πλαίσια του οποίου σκηνοθέτησε την πρώτη του σπουδαστική ταινία μικρού μήκους. Επιπλέον έχει σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά βίντεο. Τέλος, έχει δουλέψει σε αρκετές ελληνικές παραγωγές από διαφορετικά πόστα. Η «Νεμέρτσικα» είναι η πρώτη του ανεξάρτητη ταινία μικρού μήκους. Προηγήθηκαν οι «Πίσω απ'το Βουνό» (2011), «Rolling» (2012) και «στο Σίτυ» (2015).

νεμέρτσικα 607

5 + 1 ερωτήσεις για τη «Νεμέρτσικα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το γιατί τώρα, δεν το γνωρίζω. Αφορμή ήταν η τυχαία γνωριμία μου με την πολυφωνική μουσική.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Δεν θα τη περιέγραφα, αλλά αν τη δει θα ήθελα πολύ να τον ακούσω.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον για την ταινία, αφού τη δει;

Για αυτά που πρόσεξε ή αισθάνθηκε κι εγώ δεν είχα στο μυαλό μου φτιάχνοντάς την.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Νομίζω πως για να κάνει κάποιος σινεμά στην Ελλάδα σήμερα χρειάζεται υπερφυσικές δυνάμεις. Και πολύ καλούς φίλους - συνεργάτες.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω επισκεφθεί ξανά το φεστιβάλ της Δράμας, οπότε είναι ανεξερεύνητο τοπίο. Ωστόσο η ύπαρξή του τόσα χρόνια έχει τη σημασία της.

info

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΑΣΣΙΛΑΣ – ΠΟΛΥ ΑΝΔΡΕΑΔΗ / σενάριο/σκηνοθεσία: ΑΥΡΗΛΙΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ / παραγωγή: ΑΓΑΘΗ ΚΑΛΤΣΑ / διεύθυνση φωτογραφίας: ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ / σκηνογραφία: ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ / βοηθός κάμερας: ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΝΑΚΗΣ / ηχοληψία/μοντάζ ήχου: ΝΙΚΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ / μοντάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / μιξάζ: ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΝΤΟΥΝΗΣ / visual effects: ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΝΑΚΗΣ – ΑΚΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ / γραφιστική επιμέλεια/storyboard: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΙΝΗΣ / casting director: ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΑΠΤΗΣ / φωτογραφία πλατώ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΙΑΝΗΣ / συμπαραγωγοί: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΚΩΣΗ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, HAOS FILM, MARNI FILMS / executive producer: ΦΑΙΔΡΑ ΒΟΚΑΛΗ / διεύθυνση παραγωγής: ΑΓΑΘΗ ΚΑΛΤΣΑ / γραμματεία παραγωγής: ΜΙΝΑ ΝΤΡΕΚΗ / βοηθοί παραγωγής: ΥΡΩ ΤΑΚΑΚΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / color grading: UNDER THE CARPET / dcp mastering: HAOS FILM / μουσική επεξεργασία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΕΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ / εργαστήρια ήχου: I HEAR VOICES / studio ηχογράφησης: MD RECORDING STUDIOS

Διαβάστε ακόμη: Νεμέρτσικα | Πολυφωνικά

Οι ρίζες της Ηπειρώτικης πολυφωνίας ξεκινούν πριν εμφανιστεί η Βυζαντινή μουσική και φτάνουν σε προελληνικές εποχές με πολιτισμικές γέφυρες που ενώνουν τα Βαλκάνια με τη Νότια Ασία περνώντας από τον Καύκασο, τη Βόρεια Περσία, το Αφγανιστάν, τη Νότια Ινδία. Το αυθεντικό πολυφωνικό τραγούδι που περνούσε από γενιά σε γενιά κοντεύει να εκλείψει. Οι γυναίκες που τραγουδούν στην ταινία - γυναίκες απλές και καθημερινές - είναι οι τελευταίες που το χουν διδαχθεί βιωματικά και μας μεταφέρουν αυτή την εμπειρία. Αυτό το μοναδικό μουσικό βίωμα κυριαρχεί σε όλη την ταινία αποτελώντας την ραχοκοκαλιά της και ταυτόχρονα τη γέφυρα μεταξύ ζωής και θανάτου, ρεαλιστικού και μεταφυσικού.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της προηγούμενης ταινίας του Αυρήλιου Καρακώστα, «στο Σίτυ». Δείτε ακόμα το teaser και την αφίσα της «Νεμέρτσικα».

Μάθετε περισσότερα για τη «Νεμέρτσικα» στη σελίδα της ταινίας στο facebook.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

sto City | trailer from Avrilios Karakostas on Vimeo.

Nemercka teaser from Marni Films on Vimeo.

νεμέρτσικα poster 607