Buzz

Βραδιά Πολάρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Τρίτη 29 Νοεμβρίου

of 10

Μια βραδιά αφιερωμένη στο πολάρ, που περιλαμβάνει στρογγυλή τράπεζα για το γαλλικό πολάρ στη δεκαετία του ’70 και προβολή ταινίας, στο πλαίσιο του 35oυ Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αγρα και το περιοδικό Πολάρ.

Βραδιά Πολάρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Τρίτη 29 Νοεμβρίου

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Auditorium Θόδωρος Αγγελόπουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών διοργανώνεται βραδιά Πολάρ με μια συζήτηση και προβολή ταινίας, στο πλαίσιο του 35oυ Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αγρα και το περιοδικό Πολάρ.

Το στρογγυλό τραπέζι θα έχει για θέμα: «Το γαλλικό πολάρ στη δεκαετία του ’70: από τον Simenon στον Manchette»

Οπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου «το γαλλικό polar (μυθιστόρημα, ή roman, ή film policier) διαφέρει σημαντικά από το παραδοσιακό, αγγλικό κυρίως, whodunit και το αμερικανικό hard-boiled αφήγημα. Τα θέματά του προβάλλουν μέσα από την ατμοσφαιρικότητα των περιγραφών, σε λογοτεχνικό και κινηματογραφικό επίπεδο, αποτυπώνοντας παράλληλα την υπαρξιακή αγωνία των πρωταγωνιστών του, ανάμεσα στην ελπίδα και τη ματαίωση.»

Στον «κόκκινο κύκλο» του, ο Μπενουά Μουσάρ (διευθυντής σύνταξης στον εκδοτικό οίκο Casterman, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κόμικς της Angoulême), ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο συγγραφέας Μάκης Μαλαφέκας συνομιλούν με τον συγγραφέα και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Πολάρ» Κώστα Καλφόπουλο για ένα ξεχωριστό είδος (genre) που ανέδειξε πρωτίστως ο Ζορζ Σιμενόν και ριζοσπαστικοποίησε ο Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ. Ενας φόρος τιμής στους συγγραφείς, αλλά και στη Série Noire.

le choc

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Le Choc» του Ρόμπιν Ντέιβις με τους Αλέν Ντελόν κα Κατρίν Ντενέβ από το 1982, βασισμένη στο « La position du tireur couché » του Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ, στην οποία ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ο Μάρτιν Τεριέ, σχεδιάζει να αποσυρθεί, αλλά οι εργοδότες του έχουν αντίρρηση, καθώς προτιμούν να τον δουν νεκρό παρά συνταξιούχο. Ο Τεριέ βρίσκει καταφύγιο σε μια αγροικία που διαχειρίζεται η όμορφη Κλερ και ο σύζυγός της. Η συμμορία σύντομα τον εντοπίζει.

Η συζήτηση θα έχει ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά και η προβολή θα γίνει με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος στη βραδιά είναι ελεύθερη. Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

πολάρ