Buzz

«Beast Wars: Transformers»: Η πρωτοποριακή σειρά που επανακαθόρισε τα Transformers

of 10

Μια από τις πρώτες σειρές CGI στην τηλεόραση, η οποία αντικατέστησε τα οχήματα-ρομπότ με ζώα-ρομπότ.

«Beast Wars: Transformers»: Η πρωτοποριακή σειρά που επανακαθόρισε τα Transformers

Η έβδομη ταινία Transformers με υπότιτλο «Η Εξέγερση των Θηρίων» είναι κοντά - βγαίνει και στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Ιουνίου.

Ενα πράγμα το οποίο έκανε σε πολλούς εντύπωση από το τρέιλερ ήταν τα τεράστια, ρομποτικά ζώα που εμφανίζονται να βοηθάνε τα Οτομποτς του Οπτιμους Πράιμ στην νέα τους μάχη, τα οποία φαίνονται να είναι επίσης Transformers. Αυτά είναι τα Μάξιμαλς, μια φατρία Transformers που πρωταγωνίστησαν αντί των Oτομποτς στην τηλεοπτική σειρά «Beast Wars: Transformers», μια σειρά των ‘90’s που επανακαθόρισε τόσο τα Transformers όσο και το τηλεοπτικό τοπίο των κινουμένων σχεδίων.

beast wars

Το «Beast Wars: Transformers» ήταν μία από τις πιο αγαπημένες και καινοτόμες σειρές κινουμένων σχεδίων των '90s. Κυκλοφόρησε από το 1996 έως το 1999 (προβλήθηκε και στην χώρα μας μέσω του ΑΝΤ1) και απέκτησε μια παθιασμένη βάση θεατών, καθώς ανανέωσε τον μύθο των Transformers, προσθέτοντας νέους πολυδιάστατους χαρακτήρες, πολύπλοκες ιστορίες και επικές μάχες. Η σειρά έφτασε τη στιγμή που η κλασική σειρά «Transformers» είχε τελειώσει προ πολλού και οι διάφορες προσπάθειες της Hasbro να κρατήσουν την σειρά παιχνιδιών ζωντανή απέτυχαν. Ως αποτέλεσμα, για να μην ξεχαστεί σαν τις υπόλοιπες βραχύβιες μόδες των ‘80s, τόσο η σειρά παιχνιδιών όσο και το τηλεοπτικό πρόγραμμα πήραν ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο ξένισε αρκετούς παλιούς φαν αρχικά, όμως γρήγορα τους ξανακέρδισε μαζί με πολλούς καινούργιους.

Η σειρά λαμβάνει χώρα στην ίδια συνέχεια με την αρχική σειρά «Transformers», Ωστόσο, λαμβάνει χώρα στην προϊστορική Γη με τους απόγονους των αρχικών φατριών, που ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο. Οι νέες φατρίες που εμφανίζονται στη σειρά είναι οι Μάξιμαλς, απόγονοι των Oτομποτς υπό την ηγεσία του Oπτιμους Πράιμαλ, και οι Πρέντακονς, απόγονοι των Ντισέπτικον υπό την ηγεσία ενός καινούργιου Μέγκατρον. Αντί για οχήματα, πλέον μεταμορφώνονται σε άγρια ζώα της Γης, με τα Μάξιμαλς να γίνονται θηλαστικά ή πουλιά και τα Πρέντακονς να γίνονται έντομα ή δεινόσαυροι.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο φατρίες συνεχίζεται και εδώ, ωστόσο αποκτά έναν πιο πολυδιάστατο και προσωπικό χαρακτήρα. Το «Beast Wars» παρουσιάζει μια νέα γενιά Transformers, με νέους χαρακτήρες που γρήγορα κατέκτησαν τις καρδιές των θεατών. Οι Maximals, όπως ο Oπτιμους Πράιμαλ, ο Τσίτορ και η Eρεϊζορ - που εμφανίζνονται και στην νέα ταινία - προσπαθούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ιστορία και να εμποδίσουν τους Πρέντακονς από το να αλλάξουν το μέλλον. Ωστόσο, και οι δύο φατρίες ερχόντουσαν συχνά με ενδοπροσωπικές και ενδοομαδικές διαμάχες σχετικά με την προσέγγισή τους, και κατά πόσο συμφωνούν με ότι κάνουν.

airazor

Η σειρά περιείχε επίσης σημαντικά μηνύματα και θέματα. Η σειρά αναδείκνυε τη σημασία της φιλίας, της αλληλεγγύης και της θυσίας, καθώς οι χαρακτήρες έπρεπε να συνεργαστούν για να επιτύχουν τους στόχους τους. Επίσης, αναδείχθηκε η έννοια της προσωπικής εξέλιξης και της ανακάλυψης του εαυτού μέσω της περιπέτειας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες. Ο αποστάτης Πρέντακον Ντάινομποτ αποτελεί περίτρανο παράδειγμα του τελευταίου, και η εξέλιξη του από εγωκεντρικός στρατιώτης σε ήρωας που θυσιάζεται για το κοινό καλό θεωρείται από πολλούς φαν ως έναν από τις καλύτερες στιγμές όλου του franchise.

Eνα από τα στοιχεία που καθιέρωσε το «Beast Wars» ως πρωτοπόρα σειρά, όμως, ήταν η χρήση του CGI. Η σειρά ήταν μια από τις πρώτες που χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια, και κέρδισε και βραβείο Emmy για αυτό. Αν και τώρα μοιάζουν απαρχαιωμένα, η χρήση τους ήταν πρωτοφανές φαινόμενο για την εποχή τους, καθώς έδωσε στα Transformers και τις μεταμορφώσεις τους μια εκπληκτική προσοχή στην λεπτομέρεια και έναν πρωτοφανή ρεαλισμό, που επηρέασε την μετέπειτα προσέγγιση στα τηλεοπτικά κινούμενα σχέδια. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος προσέθεσε στην απήχηση της σειράς και την έκανε ιδιαίτερα μοναδική.

beast wars

Το «Beast Wars: Transformers» αφήνει μια διαχρονική κληρονομιά. Η επιτυχία της σειράς οδήγησε στη δημιουργία επιπλέον σεζόν και spin-off σειρών, τόσο σε Αμερική όσο και Ιαπωνία. Ωστόσο, κανένα δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία της αρχικής σειράς, όμως ήταν αρκετή για να οδηγήσει στην αναβίωση των κλασικών Οτομποτς και Ντισέπτικονς. Επηρέασε επίσης την αναβίωση του franchise και τη δημιουργία νέων ταινιών και σειρών που συνεχίζουν μέχρι σήμερα, δίνοντας το πάτημα για περεταίρω εξέλιξη. Αν και η σειρά έχει ξεχαστεί από το mainstream κοινό, η Hasbro κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές προσπάθειες να επαναφέρει στο προσκήνιο τους χαρακτήρες της, από τηλεοπτικές σειρές όπως τον τελευταίο κύκλο του «War of Cybertron» στο Netflix μέχρι και την επερχόμενη νέα ταινία.

Το «Beast Wars: Transformers» ήταν μια αξιοθαύμαστη σειρά, που κατάφερε να ανανεώσει τον μύθο των Transformers και να δημιουργήσει μια νέα γενιά θαυμαστών. Με τους χαρακτήρες του, την πρωτοποριακή χρήση 3D και τα μηνύματα που μετέδιδε, η σειρά άφησε μια ανεξίτηλη σημαία στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων. Eχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των φαν και συνεχίζει να αποτελεί μια αγαπημένη μνήμη για πολλούς, καθώς μας υπενθυμίζει τα ύψη που μπορούν να φτάσουν οι ιστορίες των - παρεξηγημένων για πολλούς λάθος λόγους - Transformers.

Δείτε εδώ το «Beast Wars: Transformers» σε 4Κ: