Αν έχετε μια αμυδρή εικόνα-ανάμνηση από τα παιδικά σας χρόνια, να βλέπετε τον Batman στην τηλεόραση να δέρνει τους κακούς και η οθόνη να γεμίζει από κομιξίστικα μπαλονάκια που αποδίδουν ηχητικά τα γρονθοκοπήματα, τότε χωρίς αμφιβολία έχετε δει τον Ανταμ Γουέστ στον ρόλο του Batman. Τον ρόλο που τον έκανε διάσημο και ταυτόχρονα σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα του.
Γεννημένος το 1928, ο Ανταμ Γουέστ θα ξεκινούσε τη σταδιοδρομία του στη σοουμπίζ παρουσιάζοντας εκπομπές σε τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, αρχικά στη γενέτειρά του, το Σιάτλ, και αργότερα στη Χαβάη όπου είχε μετακομίσει, μέχρι που υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τη Warner προκειμένου να εμφανίζεται σε μικρούς ρόλους σε διάφορες σειρές του στούντιο. Οταν αυτό θα έληγε, θα μεταπηδούσε στο σινεμά με εμφανίσεις σε μια σειρά μάλλον αδιάφορων ταινιών, με πιο σημαντικές το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, «The Young Philadelphians» (1959), με πρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν, και το cult sci-fi φιλμ «Robinson Crusoe on Mars» του 1964, μέχρι που η μοιραία συνάντησή του με τον χαρακτήρα του Batman θα άλλαζε τη ζωή του.
Διαβάστε ακόμη: Ο Ματ Ριβς θα είναι αυτός που ίσως σκηνοθετήσει το νέο «Batman»
Ο Γουέστ κέρδισε τον ρόλο όταν ένας από τους παραγωγούς του τηλεοπτικού «Batman» τον είδε να παίζει σε μια σειρά διαφημιστικών της Nestle. Οι περιπέτειες του μασκοφόρου τιμωρού θα έκαναν πρεμιέρα στο ABC τον Ιανουάριο του 1966 και θα γνώριζαν αμέσως μεγάλη επιτυχία (κερδίζοντας και μια υποψηφιότητα για Emmy καλύτερης κωμικής σειράς), χάρη στο χιούμορ, τις φανταχτερές ποπ αποχρώσεις (σε μια εποχή όπου το ασπρόμαυρο ήταν ακόμα η κυρίαρχη τάση) και μια απολαυστικά camp διάθεση, ενώ μια κινηματογραφική ταινία (η πρώτη μεγάλου μήκους με ήρωα τον Batman) θα γυριζόταν με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στην ίδια χρονιά, πριν καν ξεκινήσει η δεύτερη σεζόν.
Η επιτυχία, όμως, δεν θα κρατούσε για πολύ. Η σειρά θα κοβόταν τον Μάρτιο του 1968, έπειτα από τρεις σεζόν (και 120 επεισόδια), αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του '60 και τον πρωταγωνιστή της στο έλεος της τυποποίησης. Μετά το τέλος της, ο Γουέστ θα δυσκολευόταν τρομερά να βρει ρόλους, κάτι που τον ανάγκασε να φορά τη στολή του Batman προκειμένου να εμφανίζεται επί πληρωμή σε εκθέσεις αυτοκινήτων, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις, μαζί με μερικά cameo σε κανά-δυο τριτοκλασάτες ταινίες της εποχής.
Αργότερα θα επανερχόταν στον ίδιο ρόλο (και όχι μόνο), δανείζοντας τη φωνή του σε πολλές σειρές κινουμένων σχεδίων. Θα συνέχιζε να εμφανίζεται περιστασιακά στο σινεμά και, κυρίως, στην τηλεόραση, όμως η μεγάλη του επιστροφή θα γινόταν με το «Family Guy», την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά animation του Σεθ ΜακΦάρλαν, όπου από το 2000 μέχρι το 2017 θα χάριζε τη φωνή του στον δήμαρχο… Ανταμ Γουέστ.
Ο Γουέστ πέθανε τη νύχτα της Παρασκευής, 9 Ιουνίου, στο Λος Αντζελες, σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από σύντομη μάχη με τη λευχαιμία.
Διαβάστε ακόμη
- Αντίο στον Ρότζερ Μουρ, τον κατάσκοπο που αγαπήσαμε
- Ενα αντίο στη Μαίρη Τσώνη
- Πέθανε ο Στάθης Ψάλτης, ο βασιλιάς της κωμωδίας του 80'
- Πέθανε ο cult Ιάπωνας σκηνοθέτης Σεϊτζούν Σουζούκι, o υπέροχος «αλήτης του Τόκιο»
- Ενα τελευταίο αντίο στον Τζον Χερτ, τον άνθρωπο-χαμαιλέοντα
Tags: Batman, Άνταμ Γουέστ