Το όνομα του Αγγελου Αμπάζογλου το γνωρίζετε ήδη. Με την τελευταία του ταινία «Mustafa's Sweet Dreams», ο μόνιμος κάτοικος Γαλλίας, με ρίζες από την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΙνηματογράφου του Βερολίνου στο διαγωνιστικό τμήμα «Generation 14plus»,
Ο Αμπάζογλου, όμως, έχει ήδη μια μακρά πορεία στο ντοκιμαντέρ. Στο αφιέρωμα που διοργανώνει το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν εκτός από το «Mustafa's Sweet Dreams» και οι προηγούμενες δουλειές του δημιουργού από τα μισά της δεκαετίας του '90 μέχρι και σήμερα.
Μια θαυμάσια ευκαιρία να δείτε το «Εγκλημα στην Αρχαία Αγορά» του 2006 για το οποίο ο Αμπάζογλου κέρδισε το βραβείο Prix Europa 2006 ζωντανεύοντας τους ήρωες των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Πέτρου Μάρκαρη σε μείξη μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που καταγράφει με γλαφυρά χρώματα τις αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Στο «Τα Δύο Αύριο» του 1996 ο Αμπάζογλου διερευνά τη συνύπαρξη ανθρώπων που μετακινήθηκαν σε νέους τόπους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, με φόντο τη δυτική Θράκη, στο «Ελαιόλαδο, Λίγο Νερό, Μια Ξεφλουδισμένη Ντομάτα» του 1998 χαρτογραφεί τη Μεσόγειο με βάση τις γεύσεις της και ηρωίδες γυναίκες από την Ελλάδα, την Τυνησία, την Ισπανία και την Αίγυπτο, στο «Βασίλης Ζαχάρωφ, ο Μυστηριώδης Ελληνας της Ευρώπης» του 2005 συστήνει τον «βασιλιά της πολεμικής βιομηχανίας» σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ και στο «Καλημέρα Κύριε Μάρσαλ» του 2007 καταγράφει τις οικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές που επέφερε το σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στη διάρκεια του ’50.
Το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ συστήνει στο ελληνικό κοινό τον Εγιάλ Σιβάν από το Ισραήλ, έναν ντοκιμαντερίστα, συγγραφέα και θεωρητικό που παραμένει εδώ και χρόνια μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές φωνές αντίστασης διεθνώς.
Ο Σιβάν γεννήθηκε το 1964 στη Χάιφα, εργάστηκε ως φωτογραφος στο Τελ Αβίβ και το 1985 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ισραήλ, ο Σιβάν καταγράφει μέσα από τα ντοκιμαντέρ του τη φορτωμένη Ιστορία του Ισραήλ ασκώντας δριμεία κριτική στην πατρίδα του για το Παλαινιστιακό.
Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν αντιπροσωπευτικές ταινίες του ιδιαίτερου κινηματογραφικού του στιλ, όπως το «Agabat Jaber: Passing Through» του 1988 για τη σκληρή καθημερινότητα των παλαιστίνιων απόκληρων, το «Route 181: Fragments of a Journey in Palestine - Israel» του 2003 που αναδεικνύει το πόσο λίγα χωρίζουν τους δύο λαούς, το «Jaffa: The Orange Clockwork» του 2009 που μιλάει για το χρονικό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης με αφετηρία το περίφημο πορτοκάλι με την επωνυμία «Γιάφα», το «Izkor: Slaves of Memory» του 1990 ασκώντας κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα και το στρατό του Ισραήλ, το «The Specialist» του 1999 και το «I Love you All» του 2004 για τις εμπειρίες του μεγαλώνοντας στο Ισραήλ.
Τα αφιερώματα του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 14ου ΦΝΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει στις 9 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 18 Μαρτίου. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του.