Buzz

11ElevenProject: μία μέρα, μία ταινία, 179 χώρες απ' όλον τον κόσμο!

of 10

Στις 11.11.11 η ομάδα 11Eleven Project προσκάλεσε ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο να μοιραστούν μια ημέρα από τη ζωή τους. Ενα χρόνο μετά, η ταινία που προέκυψε από τις αμέτρητες συμμετοχές που συγκεντρώθηκαν, προβάλλεται και στην Αθήνα, έχοντας ξεκινήσει τα ταξίδια της σε όλες τις γωνιές του πλανήτη

11ElevenProject: μία μέρα, μία ταινία, 179 χώρες απ' όλον τον κόσμο!

«Ζούμε σε έναν κόσμο με άπειρες δυνατότητες συνεργασίας», δήλώνει η δημιουργός του 11Eleven Project, Ντανιέλ Λορέν. «Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις ιστορίες τους σχεδόν στιγμιαία. Η δύναμη αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για κάτι ξεχωριστό».

Με αφορμή μια ημερομηνία (τις 11 Νοεμβρίου του 2011, σε συντομογραφία 11-11-11) που επιστρέφει στο ημερολόγιο μόνο κάθε εκατό χρόνια, η δημιουργική ομάδα του 11Eleven Project με έδρα την Αυστραλία, θέλησε να γίνει μέρος μιας κουλτούρας που αποκτά όλο και περισσότερους φαν μέσα στα χρόνια (βλ. «Life in A Day») και που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση «γίνε μάρτυρας της καθημερινότητάς σου κάνοντας σινεμά», με απλούς ανθρώπους στη θέση των δημιουργών και μέσο εργασία τα νέα μέσα!

1

Στην Αθήνα, το 11Eleven Project θα προβληθεί στις 11 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ στον Πειραιά, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του Δήμου Πειραιά, και στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας στο NIXON BAR στον Κεραμεικό.

Το Flix μίλησε με την δημιουργό του 11Eleven Project, Ντανιέλ Λορέν για την ιδέα του εγχειρήματος και για τη σημασία της «συμμετοχής» ως μοναδικής ίσως διεξόδου από την κρίση:

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του 11Eleven Project;

Η ιδέα ξεκίνησε από το κόνσεπτ του να ενθαρρύνουμε ΟΛΟ τον κόσμο να μοιραστεί τις ιστορίες του με τον υπόλοιπο πλανήτη. Η ιδέα γεννήθηκε στην πραγματικότητα το 2000 - μια μέρα στη ζωή του κόσμου, ειδωμένη από τους ανθρώπους του - αλλά η τεχνολογία δεν υπήρχε για να υλοποιήσει το όνειρο. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά η εφαρμογή του Google Translate και του YouTube η ένωση καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Τι προσδοκίες είχατε για το υλικό που περιμένατε να συγκεντρώσετε και τι τελικά ήρθε στα χέρια σας;

Είναι δύσκολο, γιατί δεν μπορείς πραγματικά να έχεις απαιτήσεις όταν ζητάς από τους ανθρώπους να μοιραστούν μαζί σου τις ιστορίες τους. Ηλπιζα, αλλά τελικά δεν συγκεντρώθηκε πολύ υλικό από αναπτυσσόμενα κράτη ή απομονωμένα σημεία του πλανήτη. Είναι πολύ παθιασμένη με το να δίνω την ευκαιρία να μιλήσουν, σε ανθρώπους που φυσιολογικά δεν συμμετέχουν σε παγκόσμιες συζητήσεις. Ελπίζω πως με τα χρόνια αυτό θα αλλάξει. Οσο για το τι τελικά λάβαμε στα χέρια μας, πρέπει να δείτε την ταινία...

Τι πρέπει να περιμένει κάποιος που θα παρευρεθεί στην προβολή;

Πρέπει να περιμένει μια συναρπαστική περιπέτεια σαν να ταξιδεύει στον κόσμο και να μαθαίνει για διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικές ζωές.

Τι διαδικασία ακολουθήσατε προκειμένου να επιλέξετε τις τελικές συμμετοχές που συνθέτουν την ταινία του πρότζεκτ και πως καλύψατε τις απαιτήσεις του post-production;

Το post-production του 11Eleven Project ήταν ολότελα ασυνήθιστο γιατί, σε αντίθεση με τις περισσότερες ταινίες, δεν υπήρχε σενάριο. Η ταινία θα έπρεπε να αποτελείται από τις συμμετοχές που λάβαμε απ' όλον τον κόσμο. Η δουλεία μου ως υπεύθυνη του φιλμ ήταν να είμαι αληθινά ανοιχτή όταν μόνταρα την ταινία. Για μένα, το κλειδί ήταν να δουλέψω χρονολογικά: Επειδή η ταινία διαρκεί από νύχτα σε νύχτα, ξεκίνησα από το πρωί και δούλευα ακολουθώντας τη διάρκεια της ημέρας.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα πρότζεκτς οργανώνονται, δίνοντας τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες να συνεισφέρουν με τις ιστορίες τους πάνω στον κόσμο και την καθημερινότητα. Είναι αυτή μια νέα εποχή για το σινεμά;

Οχι μόνο είναι μια νέα εποχή για το σινεμά, αλλά πιστεύω ότι είναι μια νέα εποχή για την επικοινωνία. ΟΛΑ είναι διαφορετικά και για πρώτη φορά στην ιστορία ο καλλιτέχνης είναι παντοδύναμος. Οι κινηματογραφιστές, φωτογράφοι, συγγραφείς και μουσικοί δεν χρειάζεται πια να παίρνουν την «άδεια» ειδικών για να δώσουν κύρος στη δουλειά τους και στο να την παρουσιάσουν στις μάζες. Τώρα, αν μπορείς να βρεις τρόπο να συνδεθείς με ανθρώπους που τους αρέσει αυτό που κάνεις, όχι μόνο τοπικά αλλά και διεθνώς, τότε μπορείς να κάνεις μια θριαμβευτική καριέρα. Το βρίσκω πραγματικά συναρπαστικό για όσους θέλουν να αφηγούνται ιστορίες.

Είναι η ιδέα της συμμετοχής μια κάποια λύση στην κρίση που περνάει ο πλανήτης;

Νομίζω πως η λύση στη σημερινή κρίση είναι η φιλία. Η φιλία είναι μια ισχυρή δύναμη που γεννάει συμπόνοια, κατανόηση, αγάπη, χιούμορ και ευγένεια - σίγουρα αυτά είναι μερικά από τα πιο υπέροχα συστατικά που χρειάζονται για να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος.

[Το 11Eleven Project θα προβληθεί στις 11 Νοεμβρίου 2012 στον κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ, Πλατεία Δημαρχείου (πρώην Κοραή) στις 12 το μεσημέρι και στο ΝΙΧΟΝ BAR, Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός στις 20.00. Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 11Eleven Project, μπορείτε να επισκεφθείτε την [επίσημη ιστοσελίδα](https://www.11elevenproject.com) του στο Ιντερνετ, ενώ για πληροφορίες σχετικά με την προβολή στην Αθήνα, επισκεφθείτε την [σελίδα του event](https://www.facebook.com/pages/11Eleven-Project-Athens-Greece/) στο Facebook.]