Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και online φεστιβάλ.
Η Ωραία του Μπρούκλιν (Anna di Brooklyn) των Βιτόριο ντε Σίκα και Κάρλο Λαστρικάτι
Μία πλούσια και όμορφη χήρα επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη στο χωριό της Ιταλίας που γεννήθηκε για να βρει σύζυγο. Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, τελικά καταφέρνει να σαγηνεύσει τον σιδερά του χωριού.
Μια ανάλαφρη ιταλική ρομαντική κωμωδία που συνδυάζει το νεορεαλιστικό βλέμμα με λαϊκή γοητεία.
H ταινία προβάλλεται στις 02.00 στο Κανάλι της Βουλής
Ο Τελευταίος Βερμέερ (The Last Vermeer) του Νταν Φρίντκιν
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του 2008 «The Man Who Made Vermeers» του Τζόναθαν Λόπεζ και αφηγείται την ιστορία του Χαν βαν Μέεγκερεν, ενός πλαστογράφου έργων τέχνης που εξαπατά τους Ναζί και αποσπά εκατομμύρια δολάρια.
Πολεμικό δράμα με τους Γκάι Πιρς, Κλέις Μπανγκ, Βίκι Κριπς, Όγκουστ Ντιλ, Ρόλαντ Μούλερ, Μαρί Μπαχ Χάνσεν, Ολίβια Γκραντ.
Η ταινία προβάλλεται στις 00.00 στην ΕΡΤ 1
John Wick των Ντέιβιντ Λιτς, Τσαντ Σταχέλσκι
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, ο Τζον Γουικ λαμβάνει ένα τελευταίο δώρο από εκείνη: ένα κουτάβι με το όνομα Ντέιζι κι ένα σημείωμα που τον προτρέπει να μην ξεχάσει ν’ αγαπά. Ο θρήνος του διακόπτεται απότομα, όταν ο αδίστακτος Γιόζεφ και η συμμορία του εισβάλλουν στο σπίτι του, αφήνοντας τον ίδιο αναίσθητο και την Ντέιζι νεκρή. Δίχως να το γνωρίζουν, μόλις ξύπνησαν έναν από τους πιο επικίνδυνους δολοφόνους του υπόκοσμου. Η αναζήτηση του Τζον για το κλεμμένο αυτοκίνητο που του πήρε η συμμορία, τον οδηγεί σε μια μυστική κοινότητα της Νέας Υόρκης, όπου κάποτε ο ίδιος ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων. Οταν μαθαίνει ότι ο Γιόζεφ είναι ο μοναχογιός ενός παλιού του συνεργάτη, θα αναζητήσει την εκδίκηση. Ο πατέρας του Γιόζεφ εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για το Τζον Γουικ, προκειμένου να μη φτάσει ποτέ στο γιο του. Με έναν ολόκληρο στρατό στο κατόπι του, ο Τζον μετατρέπεται ξανά στη φονική μήχανη που φοβόταν ολόκληρος ο υπόκοσμος, κηρρύσοντας έναν πόλεμο στον οποίο μπορεί να χάσουν και οι δύο πλευρές.
Μεταμοντέρνο b-movie ή μια στιλιζαρισμένη ανοησία; Δεν χρειάζετε να πάρετε θέση. Το «John Wick» είναι και τα δύο. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.
H ταινία προβάλλεται στις 22.45 στο STAR
Elizabeth του Σεκάρ Καπούρ
Το 1558 η Ρωμαιοκαθολική Μαρία Α΄ της Αγγλίας πεθαίνει, αφήνοντας την Προτεστάντισσα ετεροθαλή αδελφή της Ελίζαμπεθ τον θρόνο. Η Ελίζαμπεθ ήταν φυλακισμένη για την υποτιθέμενη συνωμοσία να δολοφονήσει τη Μαρία, αλλά πλέον οι κατηγορίες έχουν αποσυρθεί εξαιτίας της στέψης της. H Ελίζαμπεθ περιτριγυρίζεται από γαμπρούς μετά από παρότρυνση του Γουίλιαμ Σέσιλ να παντρευτεί διότι μια τέτοια κίνηση θα ασφάλιζε το θρόνο της. Η Ελίζαμπεθ όμως διατηρεί μυστική σχέση με τον αγαπημένο της Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, παρόλο που ο Σέσιλ της έχει ξεκαθαρίσει ότι μια μονάρχης δεν έχει ιδιωτική ζωή.
H ταινία που ανέδειξε και έκανε σταρ την Κέιτ Μπλάνσετ, χαρίζοντάς της και την πρώτη της υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.
Η ταινία προβάλλεται στις 02.15 στο ΣΚΑΪ
Λαμπυρίσματα (Los Destellos (Glimmers)) της Πιλάρ Παλομέρο
Η ζωή της Ιζαμπέλ παίρνει μια απροσδόκητη τροπή όταν η κόρη της, Μανταλέν, της ζητά να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της, Ραμόν. Μετά από δεκαπέντε χρόνια χωρίς να έχει δει τον πρώην σύζυγό της, η Ιζαμπέλ θα προσπαθήσει να εκπληρώσει την αποστολή της με επιμέλεια και ψυχρότητα.
Η Πιλάρ Παλομέρο επιστρέφει με μια εσωτερική, λιτή ιστορία που όμως δεν κατορθώνει να ξεπεράσει την ακινησία της αφήγησής της και δύσκολα σου δείχνει αυτό το λαμπύρισμα της φλόγας που κρύβεται μέσα της για να σε συγκλονίσει. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία προβάλλεται στις 19.10 στο Magenta TV 1
Νυχτερινή Εφημερία (Late Shift) της Πέτρα Βόλπε
Αντιμέτωπη με την απουσία συναδέλφου, ένα υπερφορτωμένο τμήμα και ένα σύστημα υγείας που τρίζει, μια νεαρή νοσοκόμα παλεύει στα πρόθυρα της κατάρρευσης να κρατήσει τους ασθενείς και τον εαυτό της σε ισορροπία.
Ενα υπαρξιακό roller coaster στους διαδρόμους ενός νοσοκομείου - μια μικρή ιστορία για το μεγάλο καθήκον, μια μονοδιάστατη ταινία με μια πολυεπίπεδη ερμηνεία. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία προβάλλεται στις 18.15 στο Nova Cinema 1
Ευχαριστούμε για τη Συναλλαγή σας (شكراً لأنك تحلم معنا (Thank You for Banking with Us)) της Λάιλα Αμπας
Δύο αδερφές έρχονται αντιμέτωπες με την αδικία του ισλαμικού νόμου, όταν αναγκάζονται να μοιραστούν την περιουσία του πατέρα τους με τον αποξενωμένο αδερφό τους. Ειπωμένη με χιούμορ και τρυφερότητα αλλά και με ξεκάθαρη πολιτική ματιά, η ταινία της Λάιλα Άμπας είναι ένα γλυκόπικρο, γεμάτο ένταση, σπιρτάδα και οξύ κριτικό πνεύμα φιλμ για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την ανάγκη για αλλαγή.
Δύο αδελφές ψάχνουν το δίκιο τους στην εγκλωβισμένη στους πατριαρχικούς νόμους Ραμάλα στο καλοκουρδισμένο θρίλερ-χρονόμετρο της Παλαιστίνιας Λαϊλά Αμπάς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo
Η Νύφη (The Bride) της Μάγκι Τζίλενχαλ
Εκατό χρόνια μοναξιάς. Αυτό βιώνει o Φρανκ. Ο Δρ. Φρανκενστάιν τον «δημιούργησε» το 2019, τώρα βρισκόμαστε στο Σικάγο του 1932. Εκεί καταφεύγει, αναζητώντας τον Δρ. Ευφρόνιο — που, προς μεγάλη του έκπληξη, είναι γυναίκα. Η Δρ. Ευφρόνιος έχει γράψει πολλαπλές μελέτες πάνω στα πειράματα της με την «αναζωογόνηση» και ο Φρανκ ελπίζει να ακούσει το αίτημα του και να τον βοηθήσει: λαχταρά, ποθεί, έχει απόλυτη ανάγκη μία σύντροφο. Εδώ κι έναν αιώνα τριγυρίζει μόνος, απόκληρος, ανεπιθύμητος. Απόηχος ανθρώπου. Τέρας. Κανείς δεν τον είχε αγγίξει ποτέ, πριν από τη χειραψία μαζί της. Η Δρ. Ευφρόνιος αιφνιδιάζεται, συγκινείται, αλλά πάνω από όλα καταβάλλεται από επιστημονική περιέργεια και αλαζονική φιλοδοξία: κανείς δεν έχει τολμήσει να ξεθάψει το πτώμα μίας γυναίκας και να επιχειρήσει την νεκρανάσταση της. Η γυναίκα που ξεθάβουν είναι η Αϊντα. Ενα κορίτσι της νύχτας που λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης της αστυνομίας, πλησιάζοντας γκάνγκστερς της αυλής του μεγαλομαφιόζου Λουπίνο και εκμαιεύοντας μυστικά που θα μπορούσαν να τον παγιδεύσουν. Δυναμική, αθυρόστομη, δαιμονίζεται ένα βράδυ (από το φάντασμα της Μέρι Σέλεϊ) και ξεσκεπάζει τα διεφθαρμένα αρσενικά, κι από τις δύο πλευρές του νόμου, με ένα παραλήρημα που οδηγεί στην γυναικοκτονία της. Οταν ανασταίνεται στο εργαστήριο της τρελής επιστήμονα, με τον Φρανκ να την κοιτά με δέος, δεν θυμάται απολύτως τίποτα. Ποια είναι; Πώς βρέθηκε εκεί; Το μόνο που παραμένει ανέγγιχτο είναι το ατίθασο πνεύμα της. Οχι δε θα παραμείνει εσώκλειστη για «παρακολούθηση» από τη Δόκτορα. Θα πείσει τον ερωτοχτυπημένο Φρανκ να το σκάσουν - στη νύχτα, στις σκοτεινές αίθουσες, στα underground καμπαρέ. Μόνο που ένα βίαιο περιστατικό ξυπνά τη ζωώδη, φονική δύναμη του Φρανκ και τώρα μαζί με την Νύφη του ξεκινούν ένα ηλεκτρισμένο ταξίδι δρόμου, όσο αστυνομικοί και μαφιόζοι τους κυνηγούν. Εκείνος τρέχει να ξεφύγει από τις μάζες. Εκείνη τρέχει προς τον αληθινό της εαυτό.
Συρράβοντας στο εργαστήρι της κομμάτια από τα κουφάρια ταινιών που αγαπά (από τα «Metropolis», «Cabaret», και «Μπόνι και Κλάιντ», μέχρι τα «Joker» «Ατίθαση Καρδιά» και «Poor Things»), η Δρ. Τζίλενχαλ καταλήγει με ένα τερατόμορφο δημιούργημα με εμφανείς τις ουλές του. Παρόλη την καλοπροαίρετη τόλμη και φεμινιστική πρόθεση, «it's not alive», δυστυχώς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο HBO Max
Oasis: Don’t Look Back in Anger των Γουίλ Λάβλεϊς και Ντίλαν Σάδερν
To «Oasis: Don’t Look Back In Anger» καταγράφει τη θριαμβευτική περιοδεία επανένωσης των Liam και Noel Gallagher, με τίτλο «Oasis Live ‘25», μία από τις πιο πολυαναμενόμενες επιστροφές στον χώρο του rock ‘n’ roll.
Εκκωφαντικό με πολλούς τρόπους αλλά ταυτόχρονα βαθιά υπαρξιακό, ή ταινία για την επανένωση των Oasis είναι ένα από τα ωραιότερα μουσικά ντοκιμαντέρ που έγιναν ποτέ και ταυτόχρονα μια αγκαλιά ικανή να μας στηρίξει στα χρόνια που έρχονται. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στο Disney+
Yunan του Αμιρ Φακίρ Ιλντιν
Ο Μουνίρ δεν έχει πρόβλημα με τους πνεύμονες του. Αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορεί να αναπνεύσει. Θα μπορούσε να είναι μια απλή κρίση πανικού. Ή απλά αυτή η αναθεματισμένη νοσταλγία για την πατρίδα του που έχει αφήσει πίσω, εξόριστος στο Αμβούργο, με μοναδική επαφή με τις ρίζες του ένα τηλέφωνο που βρίσκει τη μητέρα του να αφηγείται ξανά και ξανά την ιστορία που του έλεγε όταν ήταν μικρός αλλά χωρίς πλέον να τον αναγνωρίζει. O Μουνίρ δεν μπορεί να γράψει, δεν ξέρει κι αν θέλει. Τίποτα δεν μοιάζει να έχει ενδιαφέρον. Καμία έμπνευση δεν έρχεται από την μονότονη ζωή του. Η μοναξιά του μοιάζει να έχει καταπιεί τα πάντα. Ο γιατρός θα συστήσει ξεκούραση σε ένα μέρος μακριά από την πόλη και ο Μουνίρ θα ταξιδέψει μέχρι τα νησιά Χάλιγκ στη Βόρειο Θάλασσα, προσεγγίζοντας μαζί με το απόκοσμο τοπίο που θυμίζει το τέλος του κόσμου και το επερχόμενο δικό του. Εκεί θα βρει μια εναλλακτική οικογένεια στο πρόσωπο της αυστηρής ιδιοκτήτριας ενός πανδοχείου που δείχνει να αντιλαμβάνεται την αποξένωση του από τον κόσμο και από αυτό που τον ενώνει με τις - τελικά απροσδιόριστες όλες - χώρες της καταγωγής, του προορισμού και της φαντασίας του. ΜΙα καταιγίδα απειλεί σχεδόν με βιβλική καταστροφή ανθρώπους και τοπίτα, την ίδια στιγμή που ο Μουνίρ αρχίζει να βάζει στο περιθώριο το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας και να αντιλαμβάνεται τα λυτρωτικά σημάδια της μνήμης…
Υπαρξιακό ποιητικό σινεμά για το μεγάλο ταξίδι αναζήτησης «πατρίδας», με έναν υποβλητικό πρωταγωνιστή, καταλυτική παρουσία της Χάνα Σιγκούλα και ισόποσες στιγμές μεγαλείου και όχι πάντα τελέσφορων συμβολισμών. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama
Λώξη των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή
Αύγουστος, 2021. Η 29χρονη Λωξάνδρα Λούκας υπογράφει συμβόλαιο για την παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα», στο Εθνικό. Πρέπει να ξεκινήσει πρόβες, για αυτό η ίδια και η οικογένειά της αφήνουν το σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη και κατεβαίνουν στην Αθήνα. Η Λώξη χρειάζεται την οικογένειά της μαζί της. Είναι μία γυναίκα με σύνδρομο Down και το πρώτο άτομο με αναπηρία που υπογράφει συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας.
Το ντοκιμαντέρ των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή ακολουθεί στις πρόβες, την παράσταση και τη ζωή την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα. Και το κάνει με τόλμη, αλλά διακριτικότητα. Ειλικρίνεια και τρυφερότητα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
To ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στο ΕΡΤFlix
