Άποψη

Flix Top Ten - 2022: Το νούμερο 3

of 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2022. Σήμερα, η ταινία που αποκάλυψε μια σκηνοθέτη, μια ηθοποιό και... το γεγονός ότι από το '60 ως σήμερα, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει ως προς τη γυναικεία αυτοδιάθεση.

Flix Top Ten - 2022: Το νούμερο 3

«Το Γεγονός» (L'événement) της Οντρέ Ντιγουάν

Βρισκόμαστε στην δεκαετία του '60 και η 23χρονη Αν, φοιτήτρια λογοτεχνίας, ανακαλύπτει πως πάσχει «από εκείνη την ασθένεια που πλήττει μόνο γυναίκες και τις μεταμορφώνει σε νοικοκυρές». Η Αν είναι έγκυος σε μια χώρα και μια εποχή που τιμωρεί την έκτρωση με ποινή φυλάκισης. Οι επιλογές της είναι μετρημένες: είτε θα προχωρήσει με την εγκυμοσύνη της, κάτι που θα σημάνει το τέλος της φοιτητικής ζωής και της ελευθερίας της, είτε θα βρει έναν άλλο, παράνομο τρόπο για να την τερματίσει.

Μετά το «Mais Vous Etes Fou» του 2019, η Οντρέ Ντιγουάν αγκαλιάζει το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Ανί Ερνό, καδράρει το αφοπλιστικό βλέμμα της Αναμαρία Βαρτολομέ και παραδίδει ένα φιλμ σπαρακτικό αλλά και γεμάτο δύναμη, σε μια χρονιά (κι έναν αιώνα) που η ύπαρξή του αποκτά κι άλλη, πολύπλευρη σημασία.


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2022;


l evenement the happening

Power Points

Η ψύχραιμη, αποδραματοποιημένη (περιγράφοντας μια τραγωδία) οπτική της ταινίας, πιο άμεση και πιο ζεστή, ωστόσο, από το χαρακτηριστικά αποστασιοποιημένο ύφος της Ανί Ερνό. Η ερμηνεία της Αναμαρία Βαρτολομέ που, γήινη και μαζί άυλη, σαν νύμφη, μοιάζει ν' απορεί κάθε στιγμή με την κοινωνική νόρμα. Η συμμετοχή, στο καστ, της Ανά Μουγκλαλίς σ' έναν εκπληκτικό κι απρόσμενο ρόλο και της αυθεντικής φεμινίστριας, σε όλη την καριέρα της, Σαντρίν Μπονέρ. Η φωτογραφία του Λοράν Τανγκί. Η κάμερα που δεν δειλιάζει μπροστά στο σώμα και την κακοποίησή του, αλλά ούτε και το κεφαλαιοποιεί. Η αίσθηση του άχρονου, σε μια ταινία εποχής, προτού γίνει ξεκάθαρο πόσο, πράγματι, επίκαιρη είναι.

l evenement the happening

Θα μείνει κλασικό

Οχι μόνο για την αξία του, αλλά και για τη συγκυρία του. Την ίδια χρονιά που η Ζιλιά Ντικουρνό κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, η Οντρέ Ντιγουάν κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, δυο γυναίκες σκηνοθέτες σε δυο παραδοσιακά ανδροκρατούμενα palmarès. Την ώρα που το «Γεγονός» παιζόταν στις αίθουσες του κόσμου, τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. ακύρωνε τη συνταγματική προστασία των εκτρώσεων στην Αμερική, αναιρώντας, στην ουσία, 60 χρόνια αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, αποτέλεσμα επώδυνων αγώνων δεκαετιών.

l evenement the happening

H σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Αυτήν εδώ, που δύσκολα περιγράφεις με λόγια. Την πιο ρεαλιστική και μαζί διακριτική απεικόνιση του πού μπορεί να σε εξωθήσει ο νόμος και η επιστήμη, όταν η κοινωνία τούς φορά παρωπίδες.

l evenement the happening

Γράψαμε στο Flix

Με την πρωτοεμφανιζόμενη Αναμαρία Βαρτολομέ να δίνει μια συγκρατημένη αλλά μαγνητική ερμηνεία στον κεντρικό ρόλο, χτίζοντας μια απόλυτα μοντέρνα και συνειδητοποιημένη ηρωίδα την οποία δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσεις με κομμένη την ανάσα στην αγωνιώδη διαδρομή της, το φιλμ κατορθώνει να κρατά το ενδιαφέρον σου αμείωτο από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή και να μην χάνει ποτέ τη δύναμη και την ψυχραιμία του ακόμη κι όταν τα όσα βλέπεις στην οθόνη δεν μπορούν παρά να σε γεμίσουν πόνο, τρόμο ή οργή.

Και τελικά, το «Γεγονός» προβάλλει ως μια από τις καλύτερες και πλέον απαραίτητες ταινίες της χρονιάς, αλλά κυρίως ως ένα φιλμ που μπορεί να κερδίσει κάτι ακόμη πιο σημαντικό: να σε βοηθήσει να κοιτάξεις την ανθρώπινη αλήθεια πάνω σε κάτι του οποίου η ουσία συχνά χάνεται σε ιδεολογικούς πολέμους, παραδίδοντας την ίδια στιγμή ένα σπουδαίο δείγμα σινεμά. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ

annie ernaux ανί ερνό

Και κάτι ακόμη

Λες και το σύμπαν θέλησε να δώσει έμφαση στο δικαίωμα στην έκτρωση, φέτος ήταν η χρονιά που η Ανί Ερνό τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, δίνοντας ακόμα μια αφορμή για δυνατό λόγο, ακόμα πιο δυνατές ενωμένες φωνές.


Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXMAS 2022 που ανανεώνεται καθημερινά