Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Παγίδα» του Βασίλη Γουδέλη

of 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Παγίδα» του Βασίλη Γουδέλη

Η ταινία

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου το 1948, δύο στρατιώτες γνωρίζουν δύο γοητευτικές κοπέλες, αλλά τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά…

Ο σκηνοθέτης

Ο Βασίλης Γουδέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και σκηνοθεσία στο New York College. Από το 2014 συνεργάζεται με την εταιρεία παραγωγής Horme Pictures του Βασίλη Μαζωμένου. Η «Παγίδα» είναι η έβδομη μικρού μήκους ταινία του. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για τη δουλειά του.

παγίδα 607

5 ερωτήσεις για την «Παγίδα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η «Παγίδα» προέρχεται από ένα βραβευμένο σενάριο του Τάσου Γουδέλη από την Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος, που μπόρεσε να υλοποιηθεί χάρη στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στην εταιρεία παραγωγής Horme Pictures του Βασίλη Μαζωμένου. Με ενδιαφέρει η Ιστορία, διότι έχω σπουδάσει και αυτή την επιστήμη. Ειδικά ο ελληνικός εμφύλιος με απασχολούσε ανέκαθεν. Μέσα σ’ αυτόν καλλιεργήθηκαν ιδεοληψίες, οι οποίες «παγίδεψαν» τους εμπλεκόμενους. Η ταινία μου θέλει να δείξει ακριβώς αυτό: την παγίδευση των ατόμων.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία είναι ένα ιστορικό ταχυδράμα με στοιχεία νουάρ, το οποίο περιγράφει ρεαλιστικά και ταυτόχρονα λιτά την περιπέτεια μιας κοινωνίας σε μια συγκεκριμένη εποχή διαμέσου της απλής, πλην τραγικής, ιστορίας κάποιων προσώπων έρμαιων των ιδεών που τους έχουν επιβληθεί.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Νομίζω ότι η σαφήνεια του θέματος δεν αφήνει περιθώρια για ερωτηματικά. Θα μπορούσα να συζητήσω αν η ταινία λειτούργησε δραστικά στο αισθητικό επίπεδο. Δηλαδή, αν πέτυχε να περάσει το «μήνυμά» της.

παγίδα 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Οι τεχνικές διαδικασίες έχουν απλουστευθεί, αυτό είναι σαφές. Το θέμα είναι σε ποιο βαθμό μπορεί κανείς να προωθήσει και να βρει αποδέκτες υπηρετώντας ένα σινεμά μη ηθογραφικό, με την ευρεία σημασία της έννοιας, λιγότερο μοδάτο, μη εμπορικό.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας, παρ’ όλες τις αδυναμίες του, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια πολύτιμη στέγη για τους Ελληνες κινηματογραφιστές. Δεν πρέπει κανείς να το υποτιμά.

Info Σκηνοθεσία: Βασίλης Γουδέλης | Σενάριο: Τάσος Γουδέλης | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Βασίλης Μαζωμένος / Horme Pictures | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Τζιφάκης | Art Director: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου | Μοντάζ: Κώστας Τατάρογλου | Μουσική: DNA Label | Ηχος: Φίλιππος Μάνεσης | Παίζουν: Γιάννης Ιωάννου, Αντώνης Σανιάνος, Αγγελική Κοντού, Τζοβάννα Σάρτι, Θανάσης Χαλκιάς

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της «Παγίδας» και την ταινία «Bookless» του Βασίλη Γουδέλη, του 2015.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

παγίδα Poster 607