Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Memento Mori» του Ανδρέα Σαμαρά

of 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Memento Mori» του Ανδρέα Σαμαρά

H ταινία

Eνας μεσήλικας υπάλληλος πηγαίνει στην κηδεία ενός συναδέλφου του, τον οποίο δεν μπορεί να θυμηθεί. Οι σκόρπιες πληροφορίες που μαθαίνει για τον εκλιπόντα ασκούν μια παράξενη επίδραση πάνω του και, πριν καλά καλά το καταλάβει, βρίσκεται απορροφημένος στην προσπάθεια να ανακαλύψει την ταυτότητα του νεκρού.

Ο σκηνοθέτης

Ο Ανδρέας Σαμαράς γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σενάριο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Northern Media School του Sheffield Hallam University στην Αγγλία. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, και ως επιμελητής εκδόσεων. Εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα την κινηματογραφική αφήγηση, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

memento mori δραμα 2017 607

5 ερωτήσεις για το «Memento Mori»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία είναι ένα παλιό project, το οποιό δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί νωρίτερα για διάφορους λόγους. Είναι μια ιστορία του φίλου μου, Αργύρη Γερμανίδη, με τον οποιό γράψαμε το σενάριο πριν αρκετά χρόνια. Είναι μια ιστορία που με γοητεύει, γιατί, ενώ είναι ένα ολοκληρωμένο αφήγημα, με ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος, ταυτόχρονα παραμένει «αινιγματική» και ανοιχτή σε ερμηνείες.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Θα έλεγα ότι είναι μια ταινία που επιχειρεί να «μιλήσει» μέσα από το αφηγηματικό και κινηματογραφικό «στυλ» της, χωρίς να χρησιμοποιεί αυτό το στυλ απλώς και μόνο ως μέσο για να πει την «ιστορία». Θα έλεγα επίσης ότι είναι ένα κράμα διαφόρων ειδών. Μια ταινία που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε διάφορα είδη, χωρίς να υπερισχύει κάποιο από αυτά. Με στοιχεία κωμωδίας, φιλμ νουάρ, και αυτού που λέμε «detective story».

memento mori δραμα 2017 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Δεν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να με ρωτήσει κάποιος. Ούτε κάτι που δεν θα ήθελα. Πάντως, δεν θεωρώ ότι είμαι αρμόδιος να απαντήσω στις απορίες που μπορεί να έχει κάποιος σε σχέση με την ιστορία, καθώς η ταινία δεν «κρύβει» κάτι, δεν υπάρχει δηλαδή κάτι που ξέρω εγώ και που πρέπει ο θεατής να ανακαλύψει. Άλλωστε η κατασκευή της ταινίας είναι έτσι που θέτει ερωτήματα, χωρίς να δίνει οριστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις.

memento mori δραμα 2017 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δεν κάνω και τόσο συχνά σινεμά, ώστε να μπορώ να δώσω μια αξιόπιστη απάντηση στο πρώτο σκέλος της ερώτησης. Δεν είμαι σε θέση να πω, για παράδειγμα, τι διαφορές υπάρχουν σήμερα σε σχέση με πριν από πέντε ή δέκα χρόνια (εκτός των προφανών, που σχετίζονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις). Μπορώ μόνο να πω, πιο πολύ σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ότι η πραγματοποίηση μιας ταινίας είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, γεμάτη δυσεπίλυτους γρίφους, τόσο ως προς το πρακτικό κομμάτι της παραγωγής όσο και ως προς το δημιουργικό κομμάτι. Αλλά είναι και μια πολύ όμορφη διαδικασία, ένας άλλος κόσμος, στον οποίο μπαίνεις μαζί με ένα σωρό άλλους ανθρώπους, που έρχεστε πολύ κοντά, και ο οποίος, αφού τελειώσει η ταινία, σου λείπει για αρκετό καιρό.

memento mori δραμα 2017 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας δίνει την ευκαιρία στις ταινίες μικρού μήκους που παράγονται στην Ελλάδα να γίνουν γνωστές σε ευρύ κοινό, αλλά και την ευκαιρία στους συντελεστές των ταινιών να έρθουν σε επαφή ο ένας με τη δουλειά του άλλου, και αυτά είναι δύο πολύ σημαντικά πράγματα.

memento mori δραμα 2017 607

InfoΣκηνοθεσία: Ανδρέας Σαμαράς / Σενάριο: Αργύρης Γερμανίδης, Ανδρέας Σαμαράς / Πρωταγωνιστούν: Παναγιώτης Θανασούλης, Ντίνος Ποντικόπουλος. Σοφία Κορώνη, Κώστας Λαός, Τάκης Ντάσιος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Δέσποινα Ζαχαρίου, Σωτήρης Πούλος / Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κολόζης / Μοντάζ:Γιάννης Κολόζης / Ηχοληψία:Ορέστης Καμπερίδης / Σκηνογραφία-Ενδυματολογία:Μυρτώ Λάμπρου, Μαρίζα Λιακοπούλου / Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Αρσένης Αλέξης Αναστασιάδης / Μίξη ήχου: Γιάννης Σκανδάμης / Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Καστανίδης / Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά / Ηλεκτρολόγος: Αδάμ Τσαπέκος / Βοηθός ηλεκτρολόγου: Νίκος Κατσαρός / Εκτέλεση παραγωγής: Fabula Productions ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. / Με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.