Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Το Νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου

of 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Το Νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου

Η ταινία

Ο Φίλιππος και η Μαρία, ένα νιόπαντρο ζευγάρι υδροβιολόγων, ζει και εργάζεται σε ένα σπίτι δίπλα στη λίμνη, γιορτάζοντας και περιμένοντας τον ερχομό του αγέννητου παιδιού τους. Η απρόσμενη αποβολή της Μαρίας, όμως, και η δυσκολία να αποκτήσει στο μέλλον ένα παιδί θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση τους.

O σκηνοθέτης

Ο Ντίνος Παναγόκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργαστηκε για την εταιρία παραγωγής Boo Productions στο τμήμα παραγωγής. Ίδρυσε με τον παραγωγό Τηλέμαχο Σαρλή τη Sisyphus Pictures,με σκοπό την παραγωγή ανεξαρτητων κινηματογραφικών έργων και ντοκιμαντέρ. Το 2012 κάνει το σκηνοθετικό και σεναριακό του ντεπούτο με την ταινία μικρού μήκους «Ανώνυμος» που παρουσιάστηκε στα διεθνή φεστιβάλ Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας» 2012, διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Κύπρου 2012. Τον Ιανουάριο του 2015 παρουσίασε τη δεύτερη ταινία του «Το Νανούρισμα της Μαρίας» στο διεθνές φεστιβάλ μικρού μήκους Clermont-Ferrand ως επίσημη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου,στο Euroconnection Forum,στο πρόγραμμα Producer Focus. Έχει σκηνοθετήσει επίσης δυο ντοκυμαντέρ,το ένα για λογαριασμό της ΕΡΤ(«Οι ήχοι της πόλης») και το άλλο για λογαριασμό της Sisyphus Pictures (No Face Artist).Το 2017 θα υπογραψει την πρώτη του μεγαλου μήκους ταινία με τίτλο «Βοκαμβίλια»

Φιλμογραφία:

2016 - «Το Νανούρισμα της Μαρίας» (4Κ digital, Stereo) / Παραγωγή: Sisyphus Pictures,με την ενίσχυση του ΕΚΚ
2015 - «Οι Ηχοι της Πόλης» (30') / ΕΡΤ
2014 - «No Face Artist» (Ντοκιμαντέρ, 51') / Παραγωγή: Sisyphus Pictures
2012 - «Aνώνυμος» (16mm Film,Color,Stereo, 10') / Παραγωγή: Sisyphus Pictures

Το Νανούρισμα της Μαρίας  607 1

5+1 ερωτήσεις για τo «Νανούρισμα της Μαρίας»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ενας από τους βασικούς λόγους που κάνω κινηματογράφο είναι γιατί θέλω να ξαναζήσω στιγμές από τη μνήμη. Ετσι οι ταινίες αποκτούν μια πιο προσωπική χροιά που την έχω ανάγκη. Οταν γεννήθηκα, ο πατέρας μου φύτεψε στο πατρικό μας στην Αρκαδία μια μικρή καρυδιά. Για κάποιο λόγο η καρυδιά κόπηκε. Στην πραγματικότητα με ενδιαφέρουν λίγα πράγματα. Οι σχέσεις των ανθρώπων κυρίως. Μια γυναίκα, ένας άνδρας, ένα ζευγάρι, τα παιδιά. Οπότε εκ των πραγμάτων δε μου μένουν πολλά θέματα για να ασχοληθώ. Η ταινία μου αναφέρεται σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι υδροβιολόγων/φωτογράφων,όπου ζει σε ένα σπίτι δίπλα σε μια λίμνη,περιμένοντας το αγέννητο παιδί τους. Κάποια στιγμή η γυναίκα αποβάλλει. Οπως γίνεται αντιληπτό με απασχολούν έντονα οι σχέσεις των δύο φύλων. Μια γυναίκα για έναν άντρα είναι το κομμάτι που δε γνωρίζει για τον εαυτό του. Ισως γι’ αυτό ο άντρας φοβάται, γιατί το άγνωστο κομμάτι που προβάλλει μέσα στο πρόσωπό της μπορεί να τον καταστρέψει, αλλά από την άλλη μπορεί και να τον λυτρώσει.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι ήρωές μου είναι εσωτερικοί. Οι δράσεις τους είναι εσωτερικές. Κάτι σαν λυγμός. Είμαι της άποψης ότι μια ταινία είναι σχεδόν αδύνατον να περιγραφεί εξ’ολοκλήρου με λέξεις. Είναι μια συναισθηματική εμπειρία, πότε συγκλονιστική, πότε διασκεδαστική, πότε αισθησιακή και πότε ανιαρή και άχρωμη. Ας αφήσω το θεατή ελεύθερο από περιγραφές, να πάρει αυτό που έχει ανάγκη.

Το Νανούρισμα της Μαρίας  607 2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Υποθέτω ότι κάνοντας μια ταινία, ένας σκηνοθέτης θέλει να πείσει. «Υπουλα» μπορούμε να πούμε ότι ζητάει την αγάπη του κοινού. Αυτό θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εξομολόγηση.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Τη δημιουργία μιας ταινίας την παρομοιάζω με την κυοφορία και γέννηση ενός παιδιού. Παρατηρώντας, βλέπουμε ότι μια μητέρα χαίρεται, ονειρεύεται,λυπάται και κατά τη διάρκεια του τοκετού υποφέρει. Στο τέλος, αν έχουν πάει όλα καλά, έχει μια γαλήνια ηρεμία, μια πλήρη ικανοποίηση. Αυτός ο κύκλος έχει άμεση σχέση με τη σκηνοθεσία. Αυτό δε πιστεύω ότι αλλάζει βάσει του γεωγραφικού τόπου όπου ζει και εργάζεται ένας σκηνοθέτης. Θα παραφράσω κάτι που είχε πει ο Τρυφώ: «Είμαι ένας νέος Έλληνας σκηνοθέτης. Σκοπός μου είναι να κάνω ταινίες τα επόμενα χρόνια που έρχονται. Μερικές θα πετύχουν, άλλες πάλι όχι. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να τις γυρίσω.»

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Κάθε Κινηματογραφικό Φεστιβάλ υποθέτω είναι μια συνάντηση, κυρίως, της ταινίας με το κοινό. Είναι η πρώτη μου φορά στο Φεστιβάλ Δράμας και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό.

Το Νανούρισμα της Μαρίας πόστερ 607

info

«Το Νανούρισμα της Μαρίας» Παραγωγή: Sisyphus Pictures / Παραγωγοί: Τηλέμαχος Σαρλής, Ντίνος Παναγόκος / Σκηνοθεσία: Ντίνος Παναγόκος / Σενάριο: Ντίνος Παναγόκος / Πρωταγωνιστούν: Αουλόνα Λούπα, Βαλάντης Φράγκος / Συμπρωταγωνιστεί: Βασίλης Βασιλάκης / Συμμετοχή: Πολυτίμη Γιώτα / Συμπαραγωγή: Αλέξανδρος Τάκης, Αθανάσιος Τάκης, Βασίλης Κωνσταντιλιέρης / Μουσική: Zorze Katris / Δ/νση Φωτογραφίας: Κων/νος Κουκουλιός / Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος / Σχεδιασμός &Μίξη Ήχου: Νίκος Τσινές / Δ/νση Παραγωγής: Τηλέμαχος Σαρλής / Ηχοληψία: Νίκος Μπουγιούκος / Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Κική Μήλιου / Storyboard: Ino / Post-Production: Imagina S.A.,Musu / Post-Production Coordinator: Βάσω Σιδέρη / Color Grading: Θοδωρής Σαρακατσιάνος / β.Ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη / Μπούμαν: Νίκος Δράκος / β.Σκηνοθέτη: Ανθή Νταουντάκη / Σκρίπτ: Έλενα Δημητρακοπούλου / Φροντιστήριο: Πολυτίμη Γιώτα / Α βοηθ. Οπερατέρ: Σταμάτης Κούρος / Β' βοηθ. Οπερατέρ: Αλέξανδρος Άσπλιντ / Ηλεκτρολόγος: Νίκος Παπαευαγγελίου / Μακιγιάζ-Κομμώσεις: Άκης Αναστούλης / Μακενίστας: Δημήτρης Διατσίδης / β.Μακενίστα: Κων/νος Χαρατζόγλου / β.παραγωγής:Χάρης Χαλκιόπουλος,Μιχάλης Κυρίμης / Χορός:Λάζαρος Τάσος, Γιάννης Τάσος, Νίκος Μαρμαρίδης, Κων/να Παπαγιάννη / Ορχήστρα: Μπάντα Φλώρινας ''Βαλκάνη''

Δείτε το trailer


Δείτε το trailer από την παλιότερη μικρού μήκους του Ντίνου Παναγόκου «Ανώνυμος»


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.