Η ταινία
Η Αλίκη πίνει καφέ και διαβάζει. Ο Βασίλης θέλει να τη συναντήσει το βράδυ. Η Κατερίνα περιμένει τον Βασίλη τα βράδια. Ο Βασίλης θέλει ξεφύγει από όλα. Και η Αλίκη είναι πάλι στο καφέ.
O σκηνοθέτης
Ο Δημήτρης Νάκος είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου στον τομέα Φιλοσοφία του Κινηματογράφου. Εχει σπουδάσει, επίσης, «Πολιτιστική Διαχείριση» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενώ επίσης έχει αναλάβει την παραγωγή πολλών ταινιών.
Φιλμογραφία:
2016 Η Αλίκη στο Καφέ, 19’
2015 4 Μαρτίου, 15΄
2014 Εβίβα, 16΄
2013 Γης Μαδιάμ, 17’
2012 Οι Παλιάτσοι, 6’
2011 Βίον Ανθόσπαρτον, 4’
2011 Τα Μωρά τα Γέρνει Eνα Πουλί, 3’
2011 Felix Culpa, 11΄
2010 Κάπου στον Χάρτη, 5’
2010 Ο Γιος, 6’
2009 Φωτεινή και Αλεξάνδρα, 17΄
2008 Μαζί, 14’
5+1 ερωτήσεις για την «Αλίκη στο Καφέ»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Ορισμένες φορές η ιστορία κατά κάποιον τρόπο «εμφανίζεται» από μόνη της. Κάπως έτσι συνέβη και με την «Αλίκη στο Καφέ». H αφετηρία ήταν η ευτυχής συγκυρία της συνεργασίας μας στο σενάριο με τον Ικαρο Μπαμπασάκη. Μπορέσαμε να βρούμε κοινούς χρόνους, ώστε να γράψουμε το σενάριο. Θελήσαμε να πούμε μια ιστορία για το σήμερα και ήμαστε πολύ τυχεροί που ήθελαν και μπορούσαν οι ηθοποιοί που θέλαμε να είναι στην ταινία.
Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;
Ο Γκοντάρ λέει ότι όλες οι ταινίες έχουν αρχή, μέση και τέλος, αλλά όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. «Η Αλίκη στο Καφέ» είναι μια τέτοια ταινία, μια ιστορία για το σήμερα, για τις επιθυμίες, τα διλήμματα, τη σύγχρονη πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ήρωες, το θάρρος να κερδίσουν κάτι, χάνοντας παράλληλα κάτι άλλο.
Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;
Θα ήθελα να μάθω αν ο θεατής ένιωσε την ιστορία, την πορεία και την αλλαγή των ηρώων. Θα ήθελα επίσης να μου πει κάτι που δεν είχα σκεφτεί.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;
Επειτα από πολλές πλέον ταινίες που είτε έχω σκηνοθετήσει είτε έχω αναλάβει την παραγωγή, το βασικό είναι να πιστέψουν όλοι οι συντελεστές –με πρώτο τον παραγωγό- στην ταινία και να γίνουν συνδημιουργοί και όχι απλά κάποιοι που θα έρθουν για πέντε μέρες να κάνουν μια ταινία. Είμαι πολύ τυχερός που και σε αυτήν την ταινία όλοι οι συντελεστές της λειτούργησαν ως συνδημιουργοί. Λόγω της δομής της ταινίας, κεντρικό ρόλο στην ταινία παίζει το μοντάζ, τόσο που ο Πάνος Βουτσαράς έχει στην πραγματικότητα παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της ταινίας. Οπως και η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Γιάννη Φώτου και η κίνηση της κάμερας διαμορφώνουν το ύφος της ταινίας. Πιστεύω πως όταν ο σκηνοθέτης μένει μόνος του να πιστεύει στο όραμά του ή στην πορεία σταματούν να πιστεύουν στην ταινία βασικοί συντελεστές, αυτό εν τέλει θα φανεί στο αποτέλεσμα.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;
Το Φεστιβάλ είναι μια γιορτή του κινηματογράφου. Η Δράμα είναι μια μικρή πόλη, ιδανική για να είναι οι δημιουργοί σε συνεχή επαφή και να βλέπουν τις νέες τάσεις στον κινηματογράφο. Κάθε χρόνο κάνω πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, αλλά και γνωρίζω ανθρώπους που μετέπειτα γινόμαστε φίλοι ή και συνεργαζόμαστε.
info
Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΚΑΦΕ: Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος/ Σενάριο: Δημήτρης Νάκος – Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης/ Πρωταγωνιστούν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ελένη Γερασιμίδου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Νίκος Ζοϊόπουλος/ Παραγωγός: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης/ Παραγωγή: t-shOrt, Stefilm, Δημήτρης Νάκος/ Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου, GSC/ Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς/ Μουσική: Χρήστος Τριανταφύλλου/ Ηχος: Βαγγέλης Ζέλκας/ Σκηνικά: Νεφέλη Λιβιεράτου/ Κοστούμια: Boudoir Team (Σοφία Κοτσίκου, Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσος Δήμας)/ Μake-up Αrtist & Ηair Styling: Αγγελική Ράπτη, Σοφία Σταμέλου, Ιωάννα Λυγίζου/ Σχεδιασμός και τελική μίξη ήχου: Γιώργος Ραμαντάνης (Dna Lab)/ Εργαστήρια Εικόνας: Stefilm/ Colour Grading: Saifedine Salim
Μάθετε περισσότερα για την ταινία στην επίσημη σελίδα της και στη σελίδα της στο facebook
Δείτε το trailer του «Η Αλίκη στο Καφέ»
Aπολαύστε την παλιότερη μικρού μήκους του σκηνοθέτη, «Εβίβα»: