«Είμαι ένας απλός άνθρωπος που είχε την ατυχία ή ίσως και την τύχη να γεννηθώ διαφορετικός από τους περισσότερους ανθρώπους, να γεννηθώ με αναπηρία.»

Καμία μυθοπλασία, μόνο η πραγματικότητα. Κανένας ήρωας, μόνο άνθρωποι. Κανένα κατόρθωμα, εκτός από αυτό το πιο μεγαλειώδες: της αποδοχής. Της αποδοχής των άλλων και την αποδοχή του ίδιου σου του εαυτού. Ένα μάθημα ζωής που, ναι, μπορεί να μην χρειαζόταν ακόμη μια ιστορία για ανθρώπους που ξεπέρασαν «τα όριά» τους, για να διαδοθεί, αλλά που όση ώρα διαρκεί λειτουργεί σαν μια πράξη αγάπης. Ό,τι γνωρίζεις παύει να είναι «ξένο», «διαφορετικό», «τρομακτικό». Ό,τι γνωρίζεις γίνεται ακόμη μια ανθρώπινη ιστορία. Πιο δυνατή από τη δική σου και τη δική μου, όπως και να το κάνουμε, αλλά ανθρώπινη και ιστορία. Απλή και μεγαλειώδης.

Όπως ακριβώς το IRONMAN, που ο τίτλος του αρκεί για να περιγράψει το «σιδερένιο» και το «υπερηρωικό» ενός τρίαθλου - κολύμπι, ποδήλατο, μαραθώνιος - που μέσα στην απλότητά του μοιάζει με το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να φέρει εις πέρας ένας αθλητής. Καλή προπόνηση, αντοχή, σωστή διαχείριση δυνάμεων, τεχνικές που γίνονται «μαθήματα ζωής» όταν τις εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια αθλητές με αναπηρία, άνθρωποι που γεννήθηκαν ή σε κάποιο σημείο της ζωής τους έμαθαν να ζουν χωρίς κάποιο μέλος στα πόδια ή τα χέρια ή χωρίς όραση. Τεχνικές που εφαρμόζονται αυτούσιες και στην καθημερινότητά τους, που μοιάζει διαρκώς με ένα σύνολο άθλων, όταν κανείς, ούτε οι ίδιοι, δεν ζήτησαν ποτέ να γίνουν «Ηρακλής».

Με «πρωταγωνιστή» τον Γιάννη Χατζήμπεη, παραολυμπιακό αθλητή και πρωταθλητή τριάθλου, ο Δημήτρης Γιατζουζάκης επιστρατεύει το έμπειρο βλέμμα του (τόσο στη μυθοπλασία - «Φανουρόπιτα», «Μη μου Απτου» - όσο και στην τεκμηρίωση) και τον ακολουθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες της ζωής του: στους πρώτους αγώνες των παιδιών του στο παιδικό IRONMAN στη Φρανκφούρτη το 2018, εκεί που ο ίδιος είχε κερδίσει το 2014 σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Μέσα από το «ταξίδι» ξετυλίγεται ο μύθος, όχι μόνο του ίδιου και της οικογένειας του, αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας που μέσα από το τρίαθλο, τον αθλητισμό και τον ενθουσιασμό για τη ζωή ανατρέπουν τα δεδομένα. Χωρίς μελοδραματισμούς, χωρίς διδακτισμούς, χωρίς κλισέ που έχουν συνηθίσει να ακούμε και να βλέπουμε σε ταινίες με ΑμεΑ.

Ο Γιατζουζάκης αφήνει την εικόνα να μιλήσει, σαν να βρισκόμαστε κι εμείς στους αγώνες, ανάμεσα σε παιδικά γέλια, σε ενήλικα άγχη και ιστορίες που δίνουν έμπνευση και θάρρος. Η απόσταση ανάμεσα στο ενημερωτικό και το κινηματογραφικό δεν είναι μεγάλη και η υπαρξιακή αναζήτησή - δεδομένη σε κάθε αθλητικό αγώνα - παραμένει εδώ καρφωμένη στη γη, ωστόσο για όση ώρα διαρκεί το ντοκιμαντέρ, νιώθεις δυνατός. Οχι νιώθεις, αλλά σίγουρα αναλογίζεσαι, όχι μόνο τα όρια όσων αγωνίζονται, αλλά και τα δικά σου.

Προβολές

27/11/21, Σάββατο 17:30, Δαναός
28/11/21, Κυριακή 16:00, Δαναός
28/11/21, Κυριακή 19:00 Ταινιοθήκη
01/12/21, Τετάρτη 18:00, Δαναός (εισιτήριο 5 ευρώ)
02/12/21, Πέμπτη 19:00, Ταινιοθήκη (με 1 εισιτήριο 2 άτομα)
03/12/21, Παρασκευή 21:00, Ταινιοθήκη
04/12/21, Σάββατο 19:00, Ταινιοθήκη
05/12/21, Κυριακή 19:00, Ταινιοθήκη

Εισιτήριο προβολών: 6 ευρώ | Στις προβολές της πρώτης εβδομάδας ο Γιάννης Χατζήμπεης και ο Δημήτρης Γιατζουζάκης θα είναι παρόντες για συζήτηση με το κοινό.