Σε μια εποχή όπου η ευζωία της τρίτης ηλικίας και οι ερωτικά ενεργές γυναίκες των -ήντα απασχολούν τη σκέψη και την τέχνη, η Καρίν Ταρντιέ «Για Καλό και για Κακό» βασίζεται σε μια ιδέα της εκλιπούσας Γαλλίδας σκηνοθέτη Σολβέιγκ Ανσπάκ, εμπνευσμένη κι αυτή από βιώματα της μητέρας της, για να κάνει μια ταινία συντηρητική, παρωχημένη και άσκοπα μελοδραματική.

Η Σόνα (η Φανί Αρντάν, πάντα αγέρωχη καλλονή, πάντα επιβλητική ηθοποιός) κι ο Πιερ (ο Μελβίλ Πουπό, πάντα συναρπαστικά σέξι στην παιχνιδιάρικη παιδικότητά του), συναντιούνται δυο φορές, με διαφορά 15 χρόνων. Τώρα ο Πιερ είναι ένας 45χρονος γιατρός, σύζυγος και πατέρας κι η Σόνα μια γοητευτική αρχιτέκτονας σε σύνταξη, στα 71 χρόνια της. Τότε είχε νοσηλευτεί και πεθάνει η καλύτερή της φίλη (πόσο άχρηστο στοιχείο στο σενάριο). Τώρα οι δυο τους θα ερωτευτούν, με το πάθος νεαρών εραστών και τις ενοχές της καταστροφής που φέρνουν στους γύρω τους, ή κι ο ένας στον άλλον.

Ας πούμε (κι ας ευχηθούμε) ότι ένας ξαφνικός έρωτας με φανταστικό σεξ στα 70+ σου είναι κάτι εύκολο κι αυθόρμητο, όπως παρουσιάζεται στην ταινία της Ταρντιέ. Κι αυτή, ακόμα, την υπόθεση, η σκηνοθέτης-σεναριογράφος επιλέγει να τη φορτώσει με απανωτές «δυστυχίες», κλισέ διαλόγους και μια προβλέψιμη εξέλιξη, με «μελαγχολικά» πλάνα στο Δουβλίνο (όπου, σ' ένα κότατζ βγαλμένο από το Architectural Digest η Σόνα αποσύρεται κάθε τόσο για να χαλαρώσει) και στο Παρίσι (όπου όταν τα πράγματα πάνε καλά έχει ηλιοφάνεια κι όταν δυσκολεύουν, γενικώς, βρέχει) και να θεωρήσει ότι τα εμπόδια σε μια τέτοια σχέση προκύπτουν όχι από τη, συνηθισμένη πια στη μοναξιά της, υπερήλικη γυναίκα, αλλά από τη σύζυγο του ακμαίου γιατρού κι από τη... μοίρα.

Αντί ν' αξιοποιήσει την ευκαιρία της να εμβαθύνει με τις ιδιαίτερες ισορροπίες του ζευγαριού ηρώων που επιλέγει, η ταινία από τη μια ξεχειλώνει σε δακρύβρεχτες σεκάνς ή περιπάτους στη νυχτερινή ακροθαλασσιά, από την άλλη προσεγγίζει τη συγκεκριμένη ερωτική σχέση αλλά και, λες, όλες τις ερωτικές σχέσεις, μ' έναν παλιομοδίτικο συντηρητισμό, πιο ταιριαστό σε μια, ας πούμε, γαλλική δραματική ταινία εποχής, παρά σ' ένα φιλμ που προσποιείται ότι ανταποκρίνεται στην... ηλικία του.