Ταινίες

Στο Κέντρο του Κύκλου

Ορφέας Περετζής

6 στα 10

Με το ντοκιμαντέρ του «Στο Κέντρο του Κύκλου», ο Ορφέας Περετζής μας μεταφέρει σε ένα λυτρωτικό ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής μέσα από τα παρασκήνια της θεατρικής ομάδας ΡΟΔΑ.

Στο Κέντρο του Κύκλου
Που παίζεται; Διάλεξε αίθουσα και ώρα προβολών σε όλη την Ελλάδα Που παίζεται;
Στο Κέντρο του Κύκλου

Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την καθημερινότητα τριών χαρακτήρων, ένος καθηγητή στατιστικής, ενός διανομέα ηλεκτρονικών ειδών και ενός οικοδόμου. Μιλάνε για κάποιες ασυνήθιστες εμπειρίες που είχαν ενώ έπαιζαν σαν ηθοποιοί σε ένα θεατρικό έργο της Θεατρικής Ομάδας Ρόδα. 24 ώρες πριν από την παράσταση ξετυλίγεται καρέ καρέ όλη η επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας μέχρι τη στιγμή που χτυπάει και το τελευταίο καμπανάκι και βγαίνουν ένας ένας με ορμή στη σκηνή. Τότε η θεατρική εμπειρία γίνεται αναζήτηση του εαυτού μέσα στα σκοτεινά παρασκήνια ενός θερινού θεάτρου. Στο κέντρο του κύκλου είναι μια καταγραφή των μελών της θεατρικής ομάδας Ρόδα στο πνευματικό τους ταξίδι μέσα από τη θεατρική εμπειρία.

Μέσα σε μια χρονική περίοδο πέντε χρόνων, ο φακός του Ορφέα Περετζή καταγράφει όλη την επίμονη διαδικασία της προετοιμασίας μέχρι την στιγμή που χτυπάει και το τελευταίο καμπανάκι και βγαίνουν ένας ένας με ορμή στη σκηνή. Σε μια ατμόσφαιρα έντονης παγανιστικής, σχεδόν Διονυσιακής, τελετουργίας με μουσική, χορούς και ιαχές, βλέπουμε τον καθέναν από αυτούς να αρχίζουν να μπαίνουν σιγά σιγά σε ένα είδος έκστασης, νιώθοντας ταυτόχρονα μια εξωσωματική εμπειρία καθώς κάτι άλλο κυριεύει το ίδιο τους το σώμα.

Οι αρχικές περιγραφές των «ηθοποιών» παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς ο Περετζής με την κάμερα του απλά παρακολουθεί, χωρίς να παρεμβαίνει στη διαδικασία. Ακόμα και η κίνηση της κάμεράς του μοιάζει να βρίσκεται σε αρμονία με όλη αυτή την διαδικασία, κάνοντας εμάς ως θεατές να μεταφερόμαστε στο κέντρο ενός τεράστιου αόρατου κύκλου και να γινόμαστε μάρτυρες καθώς μια μυστικιστική φυγόκεντρος δύναμη κατακλύζει τους χαρακτήρες και τους μεταμορφώνει σε εικαστικές φιγούρες.

Ολο αυτό φαίνεται να λειτουργεί ως ένα είδος ψυχοθεραπείας, καθώς η θεατρική εμπειρία γίνεται αναζήτηση και η ανακάλυψη του ίδιου τους του εαυτού. Και καθώς όλη αυτή η δύναμη σιγά σιγά καταλαγιάζει, και οι φιγούρες αυτές εξαφανίζονται και τις θέσεις τους παίρνουν πάλι οι χαρακτήρες, νιώθεις κι εσύ μαζί με αυτούς να σε κυριεύει ένα είδος λυτρωτικής κάθαρσης η οποία μένει για πολύ ώρα μαζί σου.

Αυτή είναι η δύναμη του θεάτρου και ο Ορφέας Περετζής την αποτυπώνει στην μεγάλη οθόνη με έναν μοναδικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ορφέας Περετζής μιλάει στο Flix για τη σημασία του να στέκεσαι «Στο Κέντρο του Κύκλου»

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.