Εάν το «Elemental», η νέα ταινία animation της Pixar, ήταν στοιχείο της φύσης, θα ήταν ένα απαλό, ανώδυνο, ευχάριστο αεράκι με μυρωδιές θράκας. Για ένα στούντιο που έχει ήδη γράψει ιστορία με τα ρηξικέλευθα σενάριά του, με την πρόθεση να ικανοποιεί ταυτόχρονα και σε διαφορετικά επίπεδα τα παιδιά και τους ενήλικες θεατές, με τις θαυμάσια ανοιχτόμυαλες απόψεις του για τη φύση του ανθρώπου ή της κοινωνίας, το «Elemental» μοιάζει με μια light προσθήκη στη φιλμογραφία του.

Ο τόπος είναι η Πόλη των Στοιχείων: εδώ, σ' ένα πολύπλοκο και μεγαλεπήβολο αστικό τοπίο, ζουν όλα μαζί τα στοιχεία, η φωτιά με ολοζώντανες φλογίτσες, ο αέρας με πολύχρωμα τροφαντά σύννεφα, το νερό με διάφανα πλάσματα που… δακρύζουν εύκολα, η γη με χωμάτινους, ολάνθιστους τύπους. Μαζί, παράλληλα, αλλά χωρίς να συγχρωτίζονται, γιατί στοιχείο με στοιχείο δεν σμίγει. Ωσπου η νεαρή, ατίθαση, ευέξαπτη Φλόγα, προσπαθώντας να διασώσει το πυρο-παντοπωλείο του μπαμπά της από καταστροφικές διαρροές νερού, γνωρίζει τον Νηρέα, υδάτινο ελεγκτή θετικότατων προθέσεων, διατεθειμένο να τη βοηθήσει. Και μοιραία πρόθυμο να την ερωτευτεί, παρότι οι δυο τους δεν μπορούν ν' αγγιχτούν.

Και κάπου εκεί τελειώνουν τα... στοιχεία της ιστορίας του «Elemental», ενός αγνού, γλυκύτατου ρομάντζου για τα ετερώνυμα που έλκονται και για το τέλος των ανθρώπινων (ή, έστω, elemental) διαχωρισμών, με αποχρώσεις συμπερίληψης και μια φρέσκια γενικότερη άρνηση του συντηρητισμού. Εάν κάτι, στο φιλμ, είναι πράγματι πρωτότυπο κι ενδιαφέρον, είναι το σκίτσο, από τη μια ναΐφ, από την άλλη μαγικά άυλο, μια και σκιαγραφεί άπιαστες υπάρξεις. Κατά τα άλλα, οι ενήλικες θα θαυμάσουν την αισθητική αλλά δεν θα συγκλονιστούν συναισθηματικά (μακράν απέχει η ταινία από το «Inside Out», παρότι ο Πιτ Ντόκτερ υπογράφει την παραγωγή και ο Πίτερ Σον του «Καλόσαυρου», ο Αμερικανο-Κορεάτης animator που, νεαρός, ενέπνευσε τον μικρό Ράσελ του «Up», σκηνοθετεί), οι μικροί θεατές θα ενθουσιαστούν με τα στοιχεία της φύσης όπως κανένα μάθημα φυσικής δεν μπορεί να πετύχει κι όλοι μαζί θα τα περάσουν χάρμα, χωρίς πολλές απαιτήσεις.