Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι Πρεσβείες των Αφρικανικών χωρών και τα Επίτιμα Προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελληνική Δημοκρατία, διοργανώνουν τη 2η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής πρώτης διοργάνωσης, η 2η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2013 και πάλι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στον Κεραμεικό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

ΠΕΜΠΤΗ 21.02

20.00 Η 5η Χορδή (The 5th String) / Μαρόκο, 2011, 98’ / Σκηνοθεσία–Σενάριο: Selma Bargach / Ηθοποιοί : Ali Esmili, Hichem Rostom, Khouloud Betioui, Claire Helene Cahen, Mohamed Elkhalfi / Στην παλιά Μεντίνα της Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, ένας νέος με πάθος για το λαούτο, ο Μαλέκ, αποφασίζει να μαθητεύσει στο πλευρό του θείο του Αμίρ, καθηγητή μουσικής, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας του. Προκειμένου να του μάθει τη δεξιοτεχνία του λαούτου, ο Αμίρ υπόσχεται να του αποκαλύψει το μυστικό της 5ης χορδής. Γρήγορα όμως συνειδητοποιεί ότι το ταλέντο και το θράσος του ανιψιού του δεν ανταποκρίνονται στο δικό του όραμα. Από την άλλη η ανάγκη του Μαλέκ για την αγάπη της Λώρα έρχεται αντιμέτωπη με την καλλιτεχνική έμπνευση, ενώ η αναζήτησή του για πρωτοτυπία και αυθεντικότητα αντιμέτωπη με την παράδοση, καθώς ο ίδιος προσπαθεί να κυνηγήσει το όνειρό του. Καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Αραβικού Κινηματογράφου, βραβείο κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Αφρικανικού Κινηματογράφου της Κουρίμπγκα στο Μαρόκο, βραβείο καλύτερου ήχου και ειδική μνεία κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Μαροκινού Κινηματογράφου της Ταγγέρης. Είσοδος με προσκλήσεις. Προβολή της ταινίας για το κοινό την Παρασκευή 22.02.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.02

18.30 Γιατί εγώ; (Why Me?) / Τυνησία, 2011, 13’ / Σκηνοθεσία–Σενάριο: Amine Chiboub / Ηθοποιοί: Mourad Karrout, Jamel Sassi, Abir Bennani, Mohamed Ali Mahfoudh, Riadh Hamdi / Ο Tijani, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, τσακώνεται με τη σύζυγό του στο τηλέφωνο. Ξεσπάει στο βοηθό του, ο οποίος τα βάζει με τη γραμματέα, η οποία με τη σειρά της ξεσπά στον κλητήρα. Ο κλητήρας, βγαίνοντας από το γραφείο, μεταφέρει την κακή του διάθεση στην πόλη.

Πάλεψε Μαζί της (Boxing) / Τυνησία, 2012, 72΄/ Σκηνοθεσία: Salem Trabelsi, Latifa Doghri / Ηθοποιοί: Crack Band / Διαλέγουν να μπουν στο ρινγκ και να παλέψουν... όχι για εκτόνωση άλλα για να κερδίσουν τίτλους και γιατί όχι και το Ολυμπιακό μετάλλιο. Γιατί διάλεξαν να παλέψουν; Πώς βλέπει αυτές τις γυναίκες πυγμάχους η Αραβική μουσουλμανική κοινωνία; Αφήνουν τη μάχη μόνο τη στιγμή μιας εξομολόγησης!/ Χαμηλώνουν τις άμυνές τους μόνο για να μας εξομολογηθούν…!

20.15 Το Μυστικό Σαφάρι (Secret Safari) / Νότιος Αφρική, 2001, 52’ / Σκηνοθεσία: Tom Zubrycki / Η ταινία αποκαλύπτει πώς το Umkhonto We Sizwe- η στρατιωτική πτέρυγα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC)- έκανε λαθραίες εισαγωγές όπλων στη Νότια Αφρική από το 1986 έως και το 1993, υπό την κάλυψη ενός «νόμιμου» τουριστικού σαφάρι με την ονομασία «Αφρικανική Ενδοχώρα». Οι οδηγοί ήταν εθελοντές από τη Βρετανία και την Ολλανδία και οι επιβάτες ήταν ως επί το πλείστον διεθνείς τουρίστες από την Αυστραλία και την Ευρώπη, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα ότι κάθονταν πάνω σε όπλα και βόμβες. Η ταινία δείχνει πως το ANC χρησιμοποίησε μια «λευκή βιτρίνα» για να «τη φέρει» στο ρατσιστικό καθεστώς και να εισάγει λαθραία πάνω από σαράντα τόνους όπλων κάτω από τη μύτη του καθεστώτος, χωρίς ποτέ να συλληφθούν. Αυστραλιανό βραβείο Dendy Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Βραβείο AFI Καλύτερου Μοντάζ σε non-fiction ταινία το 2001

22.00 Η 5η Χορδή (The 5th String) / βλ. Πέμπτη 21.02

ΣΑΒΒΑΤΟ 23.02

18.30 Η επιστροφή του Οβελίσκου(The Return of the Obelisk) / Αιθιοπία-Γαλλία, 2007, 64’ / Σκηνοθεσία–Σενάριο: Samson Ghiorghis / Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά την ιταλική εισβολή στην Αιθιοπία, ο Οβελίσκος του Αξούμ (μια στήλη 23 μέτρων και ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της Αιθιοπίας), επιτέλους επέστρεψε στην πατρίδα του τον Απρίλιο του 2005. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην απίστευτη ιστορία του μνημείου, που από το 1980 έχει ανακηρυχθεί σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για μια αναδρομή στην ιστορία της Αιθιοπίας, στη σχέση της με την Ιταλία, τον αγώνα της ανεξαρτησίας, και έκτοτε, τον εβδομηκονταετή αγώνα για τον επαναπατρισμό του ανεκτίμητου αυτού έργου τέχνης. Το Αξούμ αποτελεί μέρος του αρχαιότερου γνωστού πολιτισμού της υποσαχάριας Αφρικής. Η στήλη του Αξούμ επιβίωσε στην παρούσα θέση της για σχεδόν δύο χιλιετίες. Η ταινία εξετάζει τί συμβολίζει αυτός ο αγώνας ως προς την πολιτιστική ταυτότητα, τη διεθνή αναγνώριση, την ελπίδα για το μέλλον καθώς και τη σημασία της επιστροφής του μνημείου για τη συλλογική μνήμη του αιθιοπικού λαού. Παρουσία του σκηνοθέτη.

20.00 Μαζίντ (Majid) / Μαρόκο, 2011, 116’ / Σκηνοθεσία-Σενάριο: Nassim Abassi / Ηθοποιοί : Brahim Al Bakali, Lotfi Saber, Wassim Zaidi, Abdellah Lamrani, Abderrahim Tounsi / Η ταινία διηγείται την ιστορία του Μαζίντ, ενός δεκάχρονου ορφανού αγοριού που δουλεύει ως βιβλιοπώλης και λούστρος στους δρόμους της πόλης Μοχαμέντια, ενώ ο μεγάλος αδερφός του, ο Ντρις, ονειρεύεται να ζήσει στην Ευρώπη. Αναζητώντας μία φωτογραφία των γονέων του που έχουν πεθάνει, ο Μαζίντ θα οδηγηθεί στην Καζαμπλάνκα, μια μεγαλούπολη γεμάτη κινδύνους και περιπέτειες. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους της Τυνησίας 2012, Βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ταγγέρης, Βραβείο στο Φεστιβάλ Αραβικού Κινηματογράφου στο Ρότερνταμ.

22.15 Η επιστροφή του Λαζάρου (The Return of Lazarus) / Ελλάδα-Κένυα, 2012, 88΄ / Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κωνσταντάρας / Ηθοποιοί: Lizz Njagah, Νέλσων Λούκας, Αλέξανδρος Κωχ / Δυο αδέλφια με διαφορετικούς χαρακτήρες, ο Λάζαρος και ο Κυριάκος, ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη για τη Μαρώνεια για να βρουν την σπηλιά του Κύκλωπα. Στο ταξίδι τους συναντάνε διάφορους ανθρώπους μεταξύ των οποίων και την Κινγκόρα, μια Κενυάτισσα μετανάστρια που δουλεύει σε ένα επαρχιακό ξενοδοχείο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24.02

18.00 Στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Σύγχρονης Αγκόλας (On the Cultural Routes of Contemporary Angola) / Ντοκιμαντέρ, Αγκόλα, 2010, 53´ / Σκηνοθεσία: Dias Júnior / Παρουσίαση-Αφήγηση: Orlando Sérgio / Καταγραφή των καθημερινών εθνογραφικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών των πληθυσμών που ζουν κατά μήκος του διηπειρωτικού σιδηροδρόμου της Αγκόλας.Ζωντανοί Πολιτισμοί (Live Cultures) / Ντοκιμαντέρ, Αγκόλα, 2012, 45´ / Σκηνοθεσία: Chico Júnior / Τα έθιμα της φυλής Herero, η πορεία της και η εγκατάστασή της στη Βόρεια Ναμίμπια και τη Νότια Αγκόλα.

20.00 Επιδημία (Beat the Drum) / Νότιος Αφρική, 2006, 101’ / Σκηνοθεσία: David Hickson / Ηθοποιοί:Junior Singo, Mary Twala, Adelaide Shabalala, Owen Sejake / Ο μικρός Μούσα μένει ορφανός μετά την εμφάνιση μιας επιδημίας που αποδεκατίζει το χωριό του. Αναζητώντας το θείο του και την αλήθεια σχετικά με τα αίτια θανάτου των δικών του, ο Μούσα ξεκινά για τη μεγάλη πόλη. Μπαίνει κρυφά στο φορτηγό του Νόμπε, πατέρα 4 κοριτσιών, που προσπαθεί τελικά να βοηθήσει τον Μούσα να βρει δουλειά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι από δεκάδες ορφανά παιδιά και το μόνο που σώζει τον Μούσα από αυτή τη μοίρα, είναι η άσβεστη δίψα του και το πείσμα του να επιβιώσει και να βρει την αλήθεια. Μια τραγική αλήθεια που απειλεί το ανθρώπινο είδος. Τριάντα διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων το Zenith D'Or στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Μουσική, Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ του Μονακό.

22.00 Σαϊκάτι Ι (Saikati Ι) / Κένυα-Ναϊρόμπι και Μασάι Μάρα, 1992, 90’ / Σκηνοθεσία: Anne G. Mungai / Ηθοποιοί: Lynette Mukami Kinoti, Susan Wanjiku, Richard Harrison, Hugh Mainwaring / Η Σαϊκάτι ένα νεαρό κορίτσι της φυλής Μασάι, θέλει να σπουδάσει, όμως την έχουν τάξει σε γάμο στο γιο του αρχηγού. Για να εκπληρώσει τα όνειρά της και να συνεχίσει τη μόρφωσή της, η ξαδέλφη της την ενθαρρύνει να φύγει μαζί της στο Ναϊρόμπι. Ερχόμενη στην πόλη η Σαϊκάτι έρχεται αντιμέτωπη με τη διαφθορά της πόλης και απογοητεύεται από τις προθέσεις της ξαδέλφης της. Η αθωότητα και τα νιάτα της την οδηγούν πίσω στο χωριό, όπου και θα συνεχίσει τον αγώνα της να μορφωθεί.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25.02

18.45 Waya Rayé / Τυνησία, 2011, 64΄/ Σκηνοθεσία: Issam Saidi / O Χαμπίμπ Ζουινί ανήκει σε μια μειοψηφία μαύρων μουσικών του Stambali, η όποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μη χαθεί αυτό το είδος μουσικής στο λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης. O Χαμπίμπ Ζουινί είναι διχασμένος ανάμεσα στην αγάπη του για την Τύνιδα, τη γενέτειρά του και στην ανάγκη του να αναζητήσει τις μαύρες αφρικανικές ρίζες του.

20.00 Τα Πουλιά του Νείλου (Nile Birds) / Αίγυπτος, 2009, 115’ / Σκηνοθεσία: Magdy Ahmed Aly / Ηθοποιοί: Dalal Abdel Aziz, Fathy Abdel Wahab, Abeer Sabry / Ενας Αιγύπτιος κοντά στα τριάντα, φτάνει στο Κάιρο ερχόμενος από την επαρχία. Εντυπωσιασμένος από τη μαγική εμφάνιση της πόλης, αδυνατεί να χειριστεί τη σκληρότητα και την αδικία της. Ερωτεύεται την ομορφότερη κοπέλα της γειτονιάς, αλλά δεν μπορεί να αποκτήσει την αγάπη της, καθώς η τελευταία είναι απορροφημένη από τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης. Ερχόμενος αντιμέτωπος και με τις δυσκολίες που γνωρίζει η οικογένεια της αδελφής του συνειδητοποιεί πόσο σκληρή είναι η ζωή στην πόλη και αντί να επιδιώξει το μεγάλο του όνειρο για το Κάιρο, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση από την πόλη. Βραβείο καλύτερου μοντάζ για τον Ahmed Dawood στο Φεστιβάλ του Ντουμπάι.

22.00 Η Πίστη (Faith) / Αγκόλα, 2012, 113´ / Σκηνοθεσία–Σενάριο: Michel Marcos Antonio / Ηθοποιοί: Bruna Lopes, Constância Lopes, Isabel Carvalho, José Diogo / Η Ταλιτά, ένα κορίτσι που έχει γεννηθεί αλμπίνα και μουγκή από οροθετική μητέρα (η οποία πέθανε στην γέννα), βιώνει την περιφρόνηση από τον περίγυρό της. Με τον καιρό όμως, ο κόσμος γύρω της αρχίσει να την σέβεται καθώς η ζωή έχει πολλά σκαμπανεβάσματα…Όλα είναι δυνατά για εκείνον που πιστεύει…(Κατά Μάρκον 9: 23).

ΤΡΙΤΗ 26.02

19.30 Σαϊκάτι ΙΙ (Saikati ΙΙ) / Κένυα-Ναϊρόμπι και Μασάι Μάρα, 1992, 93’ / Σκηνοθεσία: Anne G. Mungai / Ηθοποιοί: Esther Muthee, Anthony Njuguna / Η ιστορία της Σαϊκάτι, νεαρής νοσοκόμας από την Κένυα, που μόλις τελείωσε την εκπαίδευσή της και θέλει να εργαστεί στα επείγοντα, βοηθώντας μια ομάδα ιπτάμενων ιατρών. Πρέπει ωστόσο να έρθει αντιμέτωπη με τους συγγενείς της, οι οποίοι ανησυχούν επειδή είναι ανύπαντρη κι έχουν ήδη επιλέξει σύζυγο γι’ αυτήν. Βραβείο στο Παναφρικανικό Φεστιβάλ Κιν/φου και Τηλεόρασης στο Ουαγκαντούγκου στη Μπουρκίνα Φάσο.

21.15 Η Επιστροφή (Homecoming) / Νότιος Αφρική, 2005, 90’ / Σκηνοθεσία: Norman Maake / Ο Τσάρλι, ο Τάμπο και ο Πίτερ, τρεις βετεράνοι από το ένοπλο τμήμα του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, (ΜΚ), επιστρέφουν στην μετα-απαρτχάιντ Νότια Αφρική το 1996, μετά από χρόνια εξορίας. Δεν θα είναι εύκολο να βρουν και πάλι τη θέση τους στην κοινωνία. Ο Τσάρλι ονειρεύεται να ανοίξει ένα κλαμπ, ο Τάμπο πρέπει να τα βρει με τη γυναίκα του και το γιο του και ο Πίτερ συνεχίζει να εργάζεται στο κόμμα και να ερευνά τους προδότες του απελευθερωτικού κινήματος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Βρίσκοντας συνεχώς εμπόδια στις έρευνές του στα αρχεία της κυβέρνησης, οδηγείται σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις ταυτότητες των προδοτών. Η πλοκή της ταινίας Homecoming βασίζεται στις πραγματικές εμπειρίες της ζωής του γνωστού σκηνοθέτη και συγγραφέα, Zola Maseko, πρώην ένοπλου στρατιώτη του απελευθερωτικού κινήματος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Ταινία έναρξης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αφρικανικής Διασποράς, Νέα Υόρκη, 2006.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27.02

19.30 Ραγισμένη Σιωπή (Broken Silence) / Νιγηρία, 2012, 90’ / Σκηνοθεσία: Desmond Elliot / Ηθοποιοί: Ella, Gerald, Kaine, Junior / Ο γνωστός πλέιμποϊ Τζέραλντ Οκέκε, φαίνεται πως είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του. Ο θάνατος του μεγάλου του αδελφού, όμως, θα ανατρέψει τη ζωή του καθώς καλείται να μεγαλώσει τον ανιψιό του. Παρά τις αντιρρήσεις της αρραβωνιαστικιάς του, ο Gerald προσλαμβάνει μια νταντά για να φροντίζει το παιδί. Η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού της νταντάς θα αλλάξει τη ζωή όλων.

21.15 Μηνύματα από τη Θάλασσα (Messages from the Sea) / Αίγυπτος, 2010, 134’ / Σκηνοθεσία: Daoud Abdel Sayed / Ηθοποιοί: Asser Yassin, Nabiha Lotfy, Mohamed Lotfy, Samia Asaad, Mai Kassab, Basma Ahmad / Ο ήρωας της ταινίας γίνεται μάρτυρας των δραστικών αλλαγών γύρω του, όταν ο θάνατος της μητέρας του τον οδηγεί πίσω στην Αλεξάνδρεια, την πόλη της νιότης του. Συναντά φίλους παλιούς και νέους, ερχόμενος αντιμέτωπος με το νέο πρόσωπο της αρχαίας, αλλά υπό κατάρρευση μητρόπολης. Ένα μήνυμα γραμμένο σε μια γλώσσα ακατανόητη μέσα σε ένα μπουκάλι, θα γίνει η αιτία της περιπλάνησης του σ’ έναν κόσμο που δεν μπορεί να κατανοήσει. Ενδιαφέρων στοχασμός πάνω στην ύπαρξη, τη μνήμη, την αγάπη και την κοινωνική αποξένωση. Βραβείο ανδρικής ερμηνείας (Asser Yassin) στο Φεστιβάλ της Καρχηδόνας. Υποψηφιότητα για το Χρυσό Ταύρο στο Φεστιβάλ της Ταορμίνα στην Ιταλία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το website της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν.