Συνέντευξη

Ομαρ Σι: Στον Αφρό των Ημερών

στα 10

Ο πρωταγωνιστής - μυστικό όπλο των «Αθικτων», δίκαιος θριαμβευτής των Σεζάρ, αδιαμφισβήτητος νέος βασιλιάς του γαλλικού σινεμά και πλεόν πολυάσχολος και δυσθεώρητος, μιλάει στην κάμερα του Flix.

Ομαρ Σι: Στον Αφρό των Ημερών

Βλέποντας την ταινία θα το παραδεχτείτε. Ενα μεγάλο κομμάτι της σαρωτικής επιτυχίας των «Αθικτων» οφείλεται σ' αυτόν. Στην μεταδοτική ενέργειά του, στην ηλεκτρισμένη ερμηνεία του, στο απολαυστικό γέλιο του. Είναι απλό: Ο Ομάρ Σι, είναι σταρ.

Στην πραγματικότητα, ο Ομάρ Σι χρωστάει την καριέρα του στον Ερίκ Τολεντανό και τον Ολιβιέ Νακάς, αλλά όχι ακριβώς για τους «Αθικτους».

Οι τρεις τους συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2002 στην μικρού μήκους των δυο σκηνοθετών που στην συνέχεια θα αποτελούσε τη βάση για την πρώτη τους ταινία «Nos Jours Hereux».

O Σι, τότε είχε μόλις ξεκινήσει να χτίζει το όνομά του, δουλεύοντας σαν κωμικός στο πλευρό του Τζαμέλ, στην αρχή στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια στο Canal +. «Τους είχα πει τότε ότι δεν ήμουν ηθοποιός, αλλά κι μου είχαν απαντήσει ότι δεν τους πειράζει, γιατί κι εκείνοι δεν είναι στ αλήθεια σκηνοθέτες», λέει σήμερα, μετά από τρεις μεγάλου μήκους με τους σκηνοθέτες, τρεις ταινίες που έχτισαν παράλληλα την πορεία τους και που η τελευταία, οι «Αθικτοι» μεταμορφώθηκε σε αληθινό φαινόμενο.

Ενα φαινόμενο στο οποίο παρ ολίγο ο Σι να μην ήταν παρών. Οταν οι Τολεντανό και Νακάς του πρόσφεραν το ρόλο, εκείνος αρχικά τον αρνήθηκε. Για μιάμιση ολόκληρη εβδομάδα. Για κανέναν άλλο λόγο πέρα του ότι είχε μόλις τελειώσει τα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας και δεν ήθελε τίποτα άλλο εκτός από διακοπές.

Ομως οι σκηνοθέτες των «Αθικτων» δεν σταμάτησαν να επιμένουν, γιατί πολύ απλά, δεν μπορούσαν να φανταστούν κανέναν άλλο καταλληλότερο για το ρόλο. Δικαίως. Ο Σι μοιάζει να έχει κάτι απαραίτητο από τον χαρακτήρα του Ντρις που υποδύεται στην οθόνη, κάτι πιο ουσιαστικό από το ελαστικό γέλιο και το εξίσου ελαστικό κορμί του ηρωά του.

Παιδί των προαστίων ο ίδιος, γιος μιας οικογένειας μεταναστών από τη Σενεγάλη, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να γίνει ηθοποιός. Τελειώνοντας το τεχνικό λύκειο, θέλοντας να γίνει τεχνικός κλιματιστικών, μια δουλεία που φανταζόταν ότι θα του φαινόταν χρήσιμη αν αποφάσιζε να ακολουθήσει την οικογένειά του πίσω στη Σενεγάλη, ο Σι ξεκίνησε να ασχολείται με την κωμωδία αρχικά στο ραδιόφωνο σαν χόμπι.

«Πήγαμε στο radio nova με τον Τζαμέλ, για μια εκπομπή και την επόμενη εβδομάδα μας φώναξαν να ξαναπάμε. Γρήγορα ακολούθησε το Canal + και οι γονείς που πάντα ήθελαν να με δουν με μια σταθερή δουλεία ξεκίνησαν να ανησυχούν» λέει.

Υποθέτουμε όχι για πολύ. Η τηλεοπτική επιτυχία δεν άργησε να έρθει και ρόλοι στο σινεμά (εκτός από αυτούς τις ταινίες των Τολεντανό και Νακάς) ακολούθησαν, με πιο αξιοπρόσεκτο αυτόν στο «Micmacs, Μικροαπατεώνες στα Δύσκολα», του Ζαν Πιερ Ζενέ.

Το Σεζάρ που κέρδισε μέσα από τα χέρια του Ζαν Ντιζαρντέν για τους «Αθικτους» πριν λίγους μήνες, προφανώς ανέβασε το όνομά του σε μια άλλη κλάση ηθοποιών, αν και δεν μπορούσε να κάνει στ' αλήθεια κάτι για την αναγνωρισιμότητά του.

Ο Σι ζει σε ένα μικρό χωριό λίγο έξω από το Παρίσι, οπότε λέει πως νιώθει προστατευμένος από το παλιρροϊκό κύμα αναγνωρισιμότητας που του έφεραν οι «Αθικτοι», αλλά ειδικά μετά την βράβευσή του με το Σεζάρ προτίμησε να αποτραβηχτεί από τη δημοσιότητα. «Δεν έχω κάτι σημαντικό, ή ουσιαστικό να πω» λέει. «Να πω ότι είμαι χαρούμενος; Δεν είναι προφανές; Και προτιμώ να ζω τη χαρά μου παρά να την φωνάζω παντού».

Οχι ότι έχει ιδιαίτερα πολύ ελεύθερο χρόνο για να δίνει συνεντεύξεις. Μέσα στους προηγούμενους μήνες ολοκλήρωσε τα γυρίσματα δύο ταινιών, του «Les Seigneurs» του Ολιβιέ Νταχάν και του «De l'autre Côté du Périph» του Νταβίντ Σαρόν, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει γυρίσματα για το «L Ecume des Jours» του Μισέλ Γκοντρί, στο οποίο θα συμπρωταγωνιστεί με την Οντρέ Τοτού τον Γκαντ Ελμαλέ, τον Βενσάν Λιντόν και για να κλείσει ένας κύκλος με τον παλιόφιλό του από τις μέρες του στα προάστια Τζαμέλ Ντεμπούζ...

Οι «Αθικτοι» παίζονται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 29 Μαρτίου

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη που μας έδωσε πριν λίγο καιρό στο Παρίσι στα πλάισια του «Rendez Vous with French Cinema» της Unifrance και στο gallery μια σειρά από εξαιρετικές φωτογραφίες του από τον Πιέρ Εμανουέλ Ραστουάν