Συνέντευξη

Ο Βαγγέλης Σεϊτανίδης στην κάμερα του Flix «Με Χωρίς Γυναίκες»

στα 10

H νέα ταινία του Βαγγέλη Σεϊτανίδη «Με Χωρίς Γυναίκες» βγαίνει αύριο, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, στις ελληνικές αίθουσες. Ο σκηνοθέτης μίλησε στην κάμερα του Flix για τα road movies, ποιο είναι το σινεμά που αγαπά κι αν τελικά είναι ποτέ δυνατόν να βγάλει κανείς τις γυναίκες από το κάδρο...

Ο Βαγγέλης Σεϊτανίδης στην κάμερα του Flix «Με Χωρίς Γυναίκες»

Από το βραβευμένο σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Αιώνιος Φοιτητής» μέχρι σήμερα, ο Βαγγέλης Σεϊτανίδης («Κάτω από το Μακιγιάζ σου», «H Εύκολη Λία», «Το Ετερον Ημισυ») έχει αποδείξει ότι ρισκάρει, πειραματίζεται με το σινεμά είδους, επιχειρεί να γνωρίσει κι εκείνος νέα όρια. Αυτή τη φορά, με το «Με Χωρίς Γυναίκες», σκηνοθετεί μία ανδρική κομεντί. Ενα ταξίδι δρόμου που κάνουν δύο 40άρηδες κολλητοί ψάχνοντας μια παλιά τους συμμαθήτρια, αλλά στην ουσία τον παλιό τους εαυτό, τα χαμένα όνειρα, τη χαμένη χαρά. Είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο «Κουστώ» είναι ένας πληγωμένος ρομαντικός, δεν του έκατσε η ζωή όπως την ονειρεύτηκε, και για αυτό σήμερα είναι επιθετικός και μουντρούχος. Ο Ρίκος από την άλλη είναι οικογενειάρχης, πατέρας αλλά κι αμετανόητος χαβαλές, μπήχτης – λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και οι γκόμενες.

Πρόκειται για μία ταινία καθυστερημένης ενηλικίωσης που μας βάζει σ' ένα αυτοκίνητο που τρέχει στην εθνική οδό για να ανακαλύψουμε κι εμείς μία Ελλάδα που αλλάζει (ή πρέπει να αλλάξει, να συμφιλιωθεί με τις αλλαγές, για να επιβιώσει) και τον ίδιο το δημιουργό στην κινηματογραφική περιπέτεια που λέγεται road movie. «Μου αρέσει το σινεμά που δείχνει πράγματα, δεν στα λέει. Με μία ταινία δρόμου το τοπίο αλλάζει συνεχώς. Δεν ξέρεις τι σε περιμένει μόλις πάρεις μία στροφή. Αυτό με προκαλεί. Ομως κανείς δεν σε προετοιμάζει στ' αλήθεια για το τι σημαίνει να γυρίσεις μία ταινία στο δρόμο. Πόσο απαιτητικό είναι αυτό σε επίπεδο παραγωγής. Πώς έχεις έξτρα άγχη - μπορούν να σε κλείσουν μέσα αν συμβεί ένα ατύχημα. Οι δρόμοι της Ελλάδας δεν είναι ό,τι καλύτερο. Κι εσύ είσαι σε δημιουργικό πυρετό. Μπορεί να ζητήσεις πάνω στην τρέλα της στιγμής κάτι επικίνδυνο από τον ηθοποιό σου και να μην το καταλάβεις. Είναι μία περιπέτεια...»

Η κάμερα του Flix πήγε τη δική της βόλτα με τον σκηνοθέτη. Ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας και έφτασε μέχρι την «Αλίκη στις Πόλεις» του Βιμ Βέντερς (ο οποίος είναι και ο αγαπημένος του σκηνοθέτης road movies). Ταξίδεψε από την αφετηρία της ανάγκης να κάνεις σινεμά, του ένστικτου που σε οδηγεί να βλέπεις παντού πλάνα. «Είμαι ο πιο επικίνδυνος οδηγός της Αθήνας» γέλασε ο Σεϊτανίδης. «Συνεχώς χαζεύω εικόνες, στιγμές. Εχω μία κούτα από φωτογραφίες, ιδέες. Το στοίχημα είναι οι ιδέες να γίνονται ταινίες...» Μετέπειτα κάναμε μία στάση στο ελληνικό σινεμά και τις διεθνείς του επιτυχίες. «Δεν ένιωσα ποτέ μειονεκτικά ως έλληνας σκηνοθέτης ώστε τώρα να νιώθω αντίστοιχα και ξαφνικά περήφανος. Αν μου αρέσει μία ελληνική ταινία που βραβεύτηκε σ' ένα διεθνές φεστιβάλ θα χειροκροτήσω. Αν δεν μου αρέσει, δε θα μου αρέσει επειδή βραβεύτηκε...» Και τέλος φτάσαμε στο μέλλον, όπου ο Σεϊτανίδης κοιτά με αισιοδοξία. «Είμαι πολύ αισιόδοξος. Ολα πάνε χάλια αλλά εγώ είμαι γεμάτος ενέργεια - σαν να ξεκινώ τώρα. Σαν αυτή να είναι η πρώτη μου ταινία...»

Δείτε το βίντεο και μάθετε περισσότερα για το «Με Χωρίς Γυναίκες».


«Με Χωρίς Γυναίκες»

Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δημήτρης Ημελλος, Σοφία Σεϊρλή, Στεφανία Καπετανίδη, Νατάσα Μαρματάκη

Φιλική συμμετοχή: Σμαράγδα Καρύδη, Γιάννης Στάνκογλου, Ιωάννης Παπαζήσης

Φωτογραφία: Claudio Bolivar

Ηχος: Ξενοφών Κοντόπουλος

Ενδυματολόγος: Ιωάννα Τιμοθεάδου

Μουσική: Μιχάλης Εμπέογλου

Τραγούδια: The Dubrovniks, James Brown

Δ/νση παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης

Παραγωγή: Γιώργος Ξανθάκης - Βαγγέλης Σεϊτανίδης

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σεϊτανίδης