Γυρίσματα

«Μικρά Αγγλία»: O Παντελής Βούλγαρης μας ταξιδεύει στη θάλασσα της ανθρώπινης καρδιάς

στα 10

Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει στο σινεμά το ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, κάνοντας επιτέλους ένα όνειρό του πραγματικότητα. Το flix βρέθηκε στα (θεαματικά) γυρίσματα στην Ανδρο και σας μεταφέρει εικόνες, λέξεις και συναισθήματα...

«Μικρά Αγγλία»: O Παντελής Βούλγαρης μας ταξιδεύει στη θάλασσα της ανθρώπινης καρδιάς
Φωτογραφίες: Νίκος Νικολόπουλος

Η «Μικρά Αγγλία» ξεκίνησε πρώτα σαν λέξεις στα χαρτιά της Ιωάννας Καρυστιάνη. Ακόμη κι αν η σύζυγος του Παντελή Βούλγαρη δεν είχε γράψει κανένα άλλο βιβλίο μετά από αυτό το χρονικό της ζωής, του έρωτα και του θανάτου στην Ανδρο του παρελθόντος, αυτό θα αρκούσε για να την τοποθετήσει στην τάξη των σπουδαίων Ελλήνων πεζογράφων.

Βιβλίο που έγινε best seller, μα που πιο σημαντικά, άγγιξε σχεδόν κάθε αναγνώστη του, η «Μικρά Αγγλία»είχε εκτός από μια μεγάλη δόση αλήθειας, όχι μόνο για την Ιστορία του νησιού μα για τους ίδιους τους ανθρώπους του, μια έντονη «κινηματογραφικότητα».

Ο Βούλγαρης δοκίμασε περισσότερες από μία φορές να το κάνει ταινία, μα οι απόπειρες έπεφταν πάντα στο κενό. Η ώρα έχει φτάσει και η «Μικρά Αγγλία» του σινεμά, πλησιάζει πλέον στην ολοκλήρωση των γυρισμάτων της και κοντά στο μπάρκο της στις αίθουσες σε λίγους μήνες.

2

Σάββατο πρωί Απριλίου στην Ανδρο, όπου έγιναν σχεδόν όλα τα γυρίσματα του φιλμ και ολόκληρο το νησί μοιάζει να είναι στο πόδι. Ο κεντρικός δρόμος είναι όλος ένα ζωντανό σκηνικό, οι κάτοικοι φορούν ρούχα του μεσοπολέμου και στα διαλείμματα πίνουν φραπέ ή μιλούν στο κινητό τους.

Ο Παντελής Βούλγαρης συντονίζει με χάρη το υπέροχο χάος ενός τόσου πολυπρόσωπου γυρίσματος και η Ιωάννα Καρυστιάνη, αεικίνητη δίνει τον ρυθμό. Υπάρχει κάτι που σε παρασύρει στον αέρα και καταλαβαίνεις απόλυτα τους ηθοποιούς τους συντελεστές αλλά και τους κατοίκους που μιλούν με πάθος για το φιλμ.

2

Η ιστορία του άλλωστε είναι βγαλμένη από την ψυχή του τόπου, αλλά ακόμη κι αν ποτέ δεν υπήρξες ναυτικός που λείπει για χρόνια μακριά από την πατρίδα, ή γυναίκα σε ένα νησί την δεκαετία του '30 η ιστορία της «Μικράς Αγγλίας» είναι γνώριμη και συναρπαστική με τον τρόπο που οι μόνο οι «αληθινές» ιστορίες μπορούν να είναι.

Το βιβλίο και το φιλμ αφηγούνται μια γεμάτη πάθος ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που πλέουν ακυβέρνητοι στο πέλαγο του έρωτα, της μοίρας, των συνθηκών, της ζωής που τους έλαχε, αλλά μαζί χτίζει μια μεγαλύτερη εικόνα της εποχής, της Ελλάδας, της ανθρώπινης ψυχής, των αντοχών της, και του σημείου που ραγίζει.

2

Το φιλμ του Βούλγαρη μοιάζει με στοίχημα. Για τον ίδιο τον σκηνοθέτη και την Ιωάννα Καρυστιάνη που έκανε το βιβλίο της σενάριο. Για τον ίδιο τον ελληνικό κινηματογράφο που πλέει αβοήθητος σε ταραγμένα νερά εδώ και μερικά χρόνια, για τους ηθοποιούς και τους συντελεστές του, για ολόκληρη την Ανδρο που είναι έτοιμη για το close-up της. Κι αν κρίνουμε από τα όσα είδαμε και καταγράψαμε στο βίντεο που ακολουθεί, το στοίχημα μοιάζει ευτυχώς, να έχει ήδη κερδηθεί.

2

Σκηνοθέτης: Παντελής Βούλγαρης // Σεναριογράφος: Ιωάννα Καρυστιάνη // Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Ιακωβίδης // Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής // Σκηνογράφος: Αντώνης Δαγκλίδης // Ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωϊοπούλου // Μουσική: Κατερίνα Πολεμη // Ηχολήπτης: Στέφανος Ευθυμίου: Make up: Εύη Ζαφειροπούλου Hair stylist: Σωτήρης Πατεράκης // Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος // 3D: Αντώνης Κοτζιάς

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Καλαβρούζος, Κατερίνα Αντωνακάκη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κλέα Σαμαντά, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ιωάννα Πιάτα, Ρεγγίνα Λεβεδιάνου, Ειρήνη Ιγγλέση


Δείτε ακόμη:

Ενθύμιον «Μικράς Αγγλίας»

Οι φωτογραφίες στο gallery είναι του Νίκου Νικολόπουλου και του Νίκου Πάστρα.