Ενημέρωση

Μακότο Σινκάι: Ενας υπερ-ρεαλιστής καλλιτέχνης

στα 10

Η νέα ταινία του Μακότο Σινκάι «Suzume» θα κυκλοφορει σε λίγες μέρες στις ελληνικές αίθουσες, και εμείς ρίχνουμε μια μικρή ματιά στο ιδιαίτερο, πολύχρωμο και υπερ-ρεαλιστικό κινηματογραφικό του στυλ.

Μακότο Σινκάι: Ενας υπερ-ρεαλιστής καλλιτέχνης

Για τους έστω και ελάχιστα μυημένους στον κόσμο των γιαπωνέζικων anime ταινιών, το όνομα του Μακότο Σινκάι δεν είναι καθόλου άγνωστο.

Animator, σκηνοθέτης, συγγραφέας και σχεδιαστής manga, o Σινκάι κατάφερε να κερδίσει αμέσως τα βλέμματα της animation κοινότητας όταν κυκλοφόρησε το 1999 την πρώτη του μικρού μήκους ταινία «She and Her Cat». Το ιδιαίτερο του στυλ στο animation, αλλά και ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεται την εξιστόρηση της πλοκής, αμέσως τον έκαναν να ξεχωρίσει και να δημιουργήσει μια δική του σχολή.

she and her cat She and Her Cat

5 cm per second 5 cm Per Second

Ο Μακότο Σινκάι ξεκίνησε την καριέρα του το 1996 ως video game animator στην εταιρεία Nihon Falcon, πριν κερδίσει την αναγνώριση ως animator. Αλλά πέρα από σκηνοθέτης και animator, o Σινκάι έχει επίσης εργαστεί σε πολλά και διάφορα άλλα τμήματα για τις ταινίες του, γεγονός που δείχνει μια αφοσίωσή στην τέχνη του.

Με τις πρώτες του ταινίες κατάφερε σχεδόν αμέσως να εδραιώσει ένα δικό του ιδιαίτερο κινηματογραφικό στυλ το οποίο, αν και εξελίσσεται μέσα στον πραγματικό κόσμο, μοιάζει με μια ενισχυμένη εκδοχή του με έντονα και κορεσμένα χρώματα λουσμένα με δυνατό και ζεστό φωτισμό. Είναι ακριβώς αυτό το στυλ που δίνει στις ταινίες του μια ονειρική διάθεση, μέσα από την οποία εκφράζει τα συναισθήματα των χαρακτήρων του, αφήνοντας τις σκηνές και τα τοπία να πάρουν έστω και για λίγο τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

5cm per second 5 cm Per Second

the garden of words The Garden of Words

Το «5 Centimeters Per Second», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία κυκλοφόρησε το 2007 και τον έκανε γνωστό σε ένα ευρύτερο κοινό και ήταν κι εκείνη με την οποία και ο ίδιος άρχισε να ενηλικιώνεται τόσο ως animator αλλά και ως αφηγητής. Οι ιστορίες του επικεντρώνονται αρκετά στο συναίσθημα, στην διάθεση, αλλά και στις σχέσεις και τον ψυχισμό των χαρακτήρων, οι οποίοι ποτέ δεν εκφράζουν όλα όσα νιώθουν ευθέως, με τον Σινκάι να εξερευνεί ολοένα και περισσότερο αυτά τα θέματα σε κάθε νέα του ταινία. Η δυσκολία και τα αναπόφευκτα εμπόδια την επικοινωνίας μεταξύ των πρωταγωνιστών του, είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά, μεταφράζονται μέσα από τα σκηνικά, τα τοπία, τη μουσική, την συνολική ατμόσφαιρα και τα χρώματα.

Ακόμα και μέσα σε αυτόν τον «υπερ-ρεαλιστικό» κόσμο των ταινιών του, ο ίδιος πάντα κατάφερνε να εισχωρήσει και κάποια, ελάχιστα, στοιχεία φαντασίας. Βαθιά επηρεασμένος από τις ταινίες του Χαγιάο Μιγιαζάκι και του Studio Ghibli (δείτε για παράδειγμα το «Hoshi o Ou Kodomo - Children Who Chase Lost Voices») ο Σινκάι άρχισε αργότερα να υιοθετεί και πιο παραμυθένια προσέγγιση στις ταινίες του, εμπλουτίζοντάς τες με στοιχεία από την γιαπωνέζικη μυθολογία και κουλτούρα. Το αποτέλεσμα ήταν να δώσει στις ιστορίες τουμια τελείως διαφορετική δυναμική από ό,τι μας είχε συνηθίσει, με διάχυτη μια μελαγχολικά ατμόσφαιρα που τις και σε διαπερνά.

kimi no na wa Your Name.

weathering with you Weathering With You

Αυτός ο λυρισμός των τοπίων συνδυασμένος με την ποιητική διάθεση των διαλόγων του, τα οποία ντύνει πάντα με υπέροχα soundtrack, χτιζόταν μεθοδικά σε κάθε του ταινία, μέχρι που έφτασε στην κορύφωσή του το 2016 όταν κυκλοφόρησε το αριστούργημά του «Kimi no Na Wa.» («Your Name.») το οποίο ήταν αποτέλεσε και την πεμπτουσία της όλων εκείνων των στοιχειών που ο Σινκάει δούλευε όλα αυτά τα χρόνια να τελειοποιήσει.

Παίζοντας με την κωμωδία αλλά και την σκληρότητα του χρόνου και τη δύναμη της μνήμης, καθώς δυο νέοι προσπαθούν να βρεθούν κοντά παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, εξερευνώντας ταυτόχρονα τη λαχτάρα που προέρχεται από τον χωρισμό λόγω απόστασης, η ταινία συνδυάζει μοναδικά τη μουσική, τις εικόνες μιας παραδοσιακής ιαπωνικής αισθητικής και φαντασίας.

Children Who Chase Lost Voices Children Who Chase Lost Voices

suzume Suzume

Και με τη νέα του ταινία «Suzume», ο Σινκάι συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο μιας πιο παραμυθένιας, αλλά ταυτόχρονα και ανθρωποκεντρικής, ιστορίας με τις δυο προηγούμενες ταινίες του (το «Your Name.» και το «Tenki no Ko – Weathering With You»). Εδώ ακολουθούμε την αποφασιστική έφηβη Σουζούμε η οποία αναλαμβάνει την αποστολή να σώσει τη χώρα της όταν ο ουρανός της Ιαπωνίας γίνεται κόκκινος, το έδαφος τρέμει και η ανθρωπότητας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Με την ικανότητα να βλέπει υπερφυσικές δυνάμεις, αόρατες στα μάτια των υπολοίπων, είναι στο χέρι της να κλείσει τις μυστηριώδεις πόρτες που εξαπολύουν το χάος παντού. Την περιμένει ένα επικίνδυνο ταξίδι καθώς φέρει το βάρος της χώρας στους ώμους της.

Το «Suzume» έκανε φέτος πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και από την πρώτη στιγμή όλοι μίλησαν για μια ταινία στην οποία το ανυπέρβλητο στυλ του και η ανθρωποκεντρική θεματολογία του επιμένει, με τον ίδιο, όπως θα έκανε και κάθε καλλιτέχνης με αρκετή φιλοδοξία, να διευρύνει τους κόσμους του πέρα από κάθε φαντασία. Και εμείς ανυπομονούμε να ζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία στις αίθουσες.

Το «Suzume» του Μακότο Σινκάι θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 13 Απριλίου από την Feelgood Entertainment.

suzume