Άποψη

Τα βραβεία Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «εκ των έσω»

στα 10

Λίγο πριν την απονομή του φετινού βραβείου Lux στο Στρασβούργο στις 25 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, μέλος της επιτροπής επιλογής των υποψήφιων ταινιών φέτος, μοιράζεται μαζί μας κάτι από την εμπειρία του να συζητάς για σινεμά «στην καρδιά της Ευρώπης».

Τα βραβεία Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «εκ των έσω»
Mediterranea, Mustang και The Lesson, οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο Lux φέτος.

Τα βραβεία Lux γεννήθηκαν το 2007 σαν μια προσπάθεια προώθησης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και της ενίσχυσης μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω μιας μορφής τέχνης που ξεπερνά τα σύνορα, τις γλώσσες τους εθνικούς περιορισμούς. Το βραβειο Lux φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο ταινίες που πέρα από την καλλιτεχνική τους ποιότητα, αναδεικνύουν τις αξίες μιας ενωμένης Ευρώπης που δεν ομογενοποιεί, μα ενώνει πολιτισμούς, ταυτότητες και παραδόσεις σε μια συνάντηση που φωτίζει τα όσα οι λαοί της Ευρώπης μοιράζονται.

Υποψήφιες για το βραβείο είναι εν δυνάμει ταινίες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, ή συμπαραγωγές, που προβλήθηκαν στους κινηματογράφους μιας από τις χώρες μέλη ή στα φεστιβάλ, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Μάιο. Η πρώτη επιλογή των ταινιών αυτών, γίνεται από μια ομάδα 20 επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου, που στην διάρκεια δύο μηνών προτείνουν, βλέπουν, συζητούν για ταινίες σε μια διαδικασία που θα καταλήξει στην επιλογή μιας λίστας δέκα φιναλίστ.

Ως μέλος αυτής της επιτροπής για πρώτη φορά φέτος, είχα την χαρά να παραστώ σε μια σειρά από συναντήσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτής της λίστας των δέκα ταινιών και των τριών φιναλίστ που διεκδικούν τελικά το βραβείο.

Mediterranea 607 Σκηνή από το «Mediterranea» - ένα από τα τρια φιλμ-φιναλιστ για το φετινό βραβείο LUX

Διαβάστε ακόμη: Lux Prize 2015: 10 ευρωπαϊκές ταινίες στο δρόμο για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το γεγονός ότι στην «καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης» μια ομάδα από ανθρώπους συζητούσε για την τέχνη του σινεμά, αλλά στην ουσία για την ίδια την ζωή μέσα από το φίλτρο ταινιών που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από συγκινητικό. Το γεγονός πως οι ταινίες στις οποίες καταλήξαμε να προτείνουμε ως υποψήφιες για το βραβείο Lux θα ειδωθούν στη συνέχεια από τους ευρωβουλευτές, τους ανθρώπους που οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τις τύχες όλων μας, έκανε αυτή την διαδικασία ακόμη πιο ουσιαστική.

Μπορεί το σινεμά, η τέχνη να μοιάζει σαν κάτι δευτερεύουσας σημασίας για πολλούς πολιτικούς, αλλά μερικές φορές η αλήθεια μιας ταινίας μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να κοιτάξεις την πραγματικότητα δίχως τον παραμορφωτικό φακό των budget, των «πολιτικών» αποφάσεων, της στενής ματιάς ενός τεχνοκράτη.

The Lesson 607 Σκηνή από το «The Lesson» - ένα από τα τρια φιλμ-φιναλιστ για το φετινό βραβείο LUX

Είναι επίσης σημαντικό ότι οι τρεις ταινίες που είναι φιναλίστ στα φετινά βραβεία θα ειδωθούν από χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού η συμμετοχή τους στα Lux τους εξασφαλίζει αμέσως την μετάφραση των υποτίτλων τους σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής ένωσης κι ένα ευρύ δίκτυο προβολών.

Δεν ξέρω αν μέσα από τις τρεις ταινίες των φετινών Lux μπορείς να δεις ολόκληρη την πολυπλοκότητα της «ευρωπαϊκής κατάστασης» σήμερα, αλλά σίγουρα μπορείς να δεις και να κατανοήσεις τον «άλλον», κάτι αληθινά ουσιαστικό σε μέρες όπου όλα όσα συμβαίνουν έξω από τον κόσμο της οθόνης ωθούν πολλούς στην περιχαράκωση, την άμυνα, τον φόβο.

Mustang 607 3 Σκηνή από το «Mustang» - ένα από τα τρια φιλμ-φιναλιστ για το φετινό βραβείο LUX

Διαβάστε περισσότερα για τις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX

Μια πρώτη εκδοχή του κειμένου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Πλάνο», του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.