Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Sea You» του Γιάννη Βασιλώττου

στα 10

Εν αναμονή του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Sea You» του Γιάννη Βασιλώττου

Η ταινία

Θάλασσα και έρωτας.. Πώς σχετίζονται τα συναισθήματα ενός ανθρώπου για έναν άλλον άνθρωπο με τα συναισθήματα ενός ανθρώπου με το δυνατότερο στοιχείο της φύσης. Το νερό.

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στη Ρόδο και αποφοίτησε από μουσικό γυμνάσιο και λύκειο. Στην ηλικία των είκοσι ετών, έφυγε από το νησί και εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα με σκοπό να ακολουθήσει τη μουσική και το τραγούδι παρακολουθώντας σχολή φωνητικής για τρία έτη. Επειτα μπήκε σε δραματική σχολή και αποφοίτησε. Σκηνοθέτησε, έπαιξε και έγραψε τη μουσική για την πρώτη θεατρική παράσταση της ζωής του. Παίζει μουσικά όργανα όπως κιθάρα, πιάνο, κρουστά όργανα, τραγουδάει, γράφει στοίχους, μελοποιεί και έχει συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις σε θέατρα της Αθήνας αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες.

sea you 607

4 ερωτήσεις για το «Sea You»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Γιατί αν δεν έκανα αυτή την ταινία τώρα ίσως να έμπαινα στη διαδικασία να την κάνω κάποια άλλη στιγμή κι αυτή η άλλη στιγμή ίσως να μην μου επέφερε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα για διάφορους λόγους Και ίσως αυτό το αποτέλεσμα να μην ήταν αρκετό στο να με φέρει στη θέση να απαντώ αυτές τις ερωτήσεις τώρα. Κάποιος κάποτε είχε πει ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα μην το αναβάλλεις για αύριο. Oσο για το τι ήταν αυτό που με έκανε να αφηγηθώ αυτή την ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο έρωτας και τα συναισθήματα που σου δημιουργεί όταν σε βρει. Η σχέση μου με τη θάλασσα, ως νησιώτης που είμαι, είναι ιδιαίτερη, οπότε δεν μπόρεσα να μην εντάξω τη θάλασσα στην πρώτη κινηματογραφική μου απόπειρα ως σκηνοθέτης σε συνεννόηση πάντα με τον σεναριογράφο και αδελφικό μου φίλο Γιώργο Ημέρη.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δεν ξέρω πώς να απαντήσω σ’αυτήν την ερώτηση γιατί είναι η πρώτη μου δουλειά από την πλευρά του σκηνοθέτη. Ως ηθοποιός πάντως ο κινηματογράφος ήταν και το ξεκίνημά μου στο χώρο με μια ταινία του Δημήτρη Κανελλόπουλου με υπέροχους συντελεστές και συνεργάτες. Θεωρώ το σινεμά μια υπέροχη τέχνη από όλες τις «γωνίες λήψης». Καθόλου εύκολη υπόθεση. Πιστεύω θα μπορούσα και θα ήθελα να κάνω οποιαδήποτε δουλειά σχετίζεται με τον κινηματογράφο από ηθοποιός μέχρι φωτιστής μέχρι ο άνθρωπος που σταματάει την κυκλοφορία στο δρόμο όταν είναι να ξεκινήσει η λήψη του πλάνου. Στον κινηματογράφο δημιουργείς «οικογένειες».

sea you 607

Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά;

Λόγω αυτής της πρωτόγνωρης συνθήκης όπου αναφέρεστε έχω την εντύπωση πως επειδή ήταν πολύ πιθανόν όπως και έγινε θεωρώ οι συμμετοχές ταινιών στο φεστιβάλ να είναι πάρα πολλές έβαλε τους δημιουργούς σε μια διαδικασία στην οποία ήταν πιο προσεκτικοί και πιο συγκεκριμένοι σε αυτό που ήθελαν να κάνουν διότι ο ανταγωνισμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από άλλες χρονιές. Αυτό αμέσως αμέσως δημιουργεί ένα πιο υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και συνάμα μια δόση αισιοδοξίας για το ότι η ανάπτυξη τουλάχιστον καλλιτεχνικά και πνευματικά συμβαίνει. Με βάζει σε σκέψεις το ότι πρέπει να συμβεί κάτι τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο για να αρχίσουν οι άνθρωποι και κατ' επέκταση οι καλλιτέχνες να σκέφτονται πιο βαθιά ταπράγματα αλλά εμπιστεύομαι τη νέα γενιά καλλιτεχνών γιατί ανήκω σε αυτήν και είμαι αισιόδοξος.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Οταν επιλέχθηκε η ταινία μου στο φεστιβάλ δεν είχα ακριβώς αντιληφθεί τι είχα κατορθώσει μέχρι που μίλησα με έναν φίλο μου σκηνοθέτη του είπα ότι ταινία μου επιλέχθηκε από το φεστιβάλ και άρχισε να χοροπηδάει και να μου λέει δεν έχεις καταλάβει τι έχεις καταφέρει. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα άρχισα να λαμβάνω πληροφορίες για το φεστιβάλ και δεν άργησα να καταλάβω όντως ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι τεράστιο για μένα τουλάχιστον. Για έναν άνθρωπο που η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό κομμάτι από ένα τεράστιο καλλιτεχνικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους παγκοσμίου φήμης. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν ο Γιώργος Ημέρης δεν ερχόταν μια μέρα να μου πει, «ρε Γιάννη, έχω ένα σενάριο για μικρού μήκους, θες να το κάνουμε;»

Sea You | Σκηνοθεσία: Γιάννης Βασιλώττος | Παίζουν: Γιώργος Ημέρης, Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου | Φωτογραφία: Θάνος Λυμπερόπουλος | Μοντάζ: Θάνος Λυμπερόπουλος | Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Βασιλώττος | Ηχος: Σωτήρης Λάσκαρης | Σχεδιασμός Ηχου: Γιάννης Δήμας | Παραγωγή: Γιώργος Ημέρης

sea you 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.