Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Under Elden» τoυ Πίτερ Ποντίκις

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Under Elden» τoυ Πίτερ Ποντίκις

Η ταινία

Τρεις νεαροί αποφασίζουν να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους σ' ένα ξέφωτο. Οταν ένας από αυτούς βάζει κατά λάθος φωτιά σ' ένα σκαντζόχοιρο, οι άλλοι τον προκαλούν να απαλλάξει το ζώο από το μαρτύριό του. Παγιδευμένος ανάμεσα στην πίστη του στην ομάδα και την προσωπική του ηθική, ο νεαρός πρέπει να αποδείξει το ποιος είναι.

Ο σκηνοθέτης

Ο Πίτερ Ποντίκις σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, προτού συνεχίσει με σπουδές στην τέχνη της εικόνας (βίντεο και φωτογραφία) στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τέχνης. Η πτυχιακή του εργασία, η μικρού μήκους «The Gift» (που βασίστηκε σε ένα τραγούδι των Velvet Underground) τον σύστησε ως σκηνοθέτη. To σκηνοθετικό του ντεμπούτο ήταν το cult «Not Like Others», ενώ η επόμενη μικρού μήκους του, «Boy-Razor», κέρδισε βραβεία σε φεστιβάλ. Το 2016, με το «Oh Deer!», o Πίτερ σκηνοθέτησε το πρώτο σουηδικό VR - μία μικρού μήκους πειραματική 3D ταινία, όπου ο θεατής παρακολουθεί τη δράση από τα μάτια ενός τραυματισμένου ελαφιού, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού.

Φιλμογραφία

Under Elden (Beneath the fire, 2018)
Oh Deer! (2016)
Dancing Queen (2012)
Not Like Others (2008)
Futurevision (2006)
The Gift (2005)

Under Elden 607 5

5 ερωτήσεις για το «Under Elden»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ηθελα να κάνω μία ταινία για τη δυναμική της ομάδας, πώς μέσα στην οποιαδήποτε παρέα υπάρχουν ιεραρχίες, δομές. Και τι μπορεί να συμβεί όταν ένα μέλος αποφασίσει να αμφισβητήσει αυτό το σύστημα και να ακολουθήσει την προσωπική του ηθική.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι ένα δράμα για το πώς αποφασίζει κανείς να μην υπακούσει σε εντολές, παρόλο που ρισκάρει να εξοστρακιστεί από την ομάδα του. Οι περισσότεροι ακολουθούμε την πλειοψηφία, δεν τολμάμε να κάνουμε τη διαφορά για να μην μείνουμε στο περιθώριο. Επίσης, μου αρέσει το σουρεαλιστικό στοχείο του σκατζόχοιρου. Το ότι πιάνει φωτιά ένας σκατζόχοιρος ήταν μια ιδέα μου που ούτε ξέρω από που προέκυψε - απλά μου ήρθε. Τη βρήκα αστεία και παράλογη. Ταυτόχρονα όμως λειτουργούσε κι ως ωραία μεταφορά.

Under Elden 607 2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να μιλήσουμε για το πώς ο ανθρωπος, ενώ συνήθως ξέρει «ποιο είναι το σωστό», πολλές φορές παρασύρεται από άλλα κίνητρα - την εξουσία, τη δύναμη, τον έλεγχο και απομακρύνεται από τη λογική. Θα μου άρεσε επίσης πολύ να ακούσω, όχι να απαντάω μόνο εγώ σε ερωτήσεις. Θα ήθελα να ακούσω πώς ο θεατές ερμήνευσαν την ταινία. Τι συσχετισμούς έκαναν βλέποντάς την. Συνήθως ό,τι έχει να πει το κοινό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από αυτά που έχω να πω εγώ.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Ζω κι εργάζομαι στη Σουηδία, οπότε μπορώ να απαντήσω μεταφέροντας την εμπειρία μου από την κατάσταση εκεί. Βιοπορίζομαι κάνοντας διαφημιστικά και όταν τελειώνω κάποιο πρότζεκτ μπορώ να προτείνω σε ηθοποιούς και συνεργεία να μου διαθέσουν μερικές μέρες για μια μικρού μήκους, με μικρή αμοιβή κι κόμα μικρότερο μπάτζετ. Στην περίπτωση αυτής της ταινίας, είχα κι ένα ποσό από τη χρηματοδότηση που πήρα από το Σουηδικό Κέντρο Κινηματογράφου, για να καλύψω μερικά πρώτα βασικά έξοδα. Ομως, το να βρει κανείς χρηματοδοτηση είναι σκληρή και δύσκολη δουλειά. Πιστεύω ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Under Elden 607 3

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ομως είμαι πολύ χαρούμενος που η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ της Δράμας. Και παρόλο που η γλώσσα της είναι σουηδική, νομίζω ότι το θέμα της ταινίας θα επικοινωνήσει και με το ελληνικό κοινό.

Under Elden | Σενάριο - Σκηνοθεσία: Peter Pontikis | Ηθοποιοί: Viktor Medom, Rasmus Luthander, Wilhelm Johansson | Παργωγή: Patrick Sobieski | Φωτογραφία: Iga Mikler | Μοντάζ: Alexander Kowalski | Ηχος: Simon Smårs | Σχεδιασμός Ηχου: Mikael Lundh | Φωτογράφος Β': Gabriel Mkrttchian | Βοηθός Φωτογράφου: Alex Kristoffersson | Ενδυματολογία: Sarah Mae White | Κάστινγκ: Johannes Persson | Μαλλιά/Μακιγιάζ: Sofia Lewandrowski | FAD: Pontus Wicksell | SFX: Martin Neumann | Υπεύθυνος Κασκαντέρ: Christian Svensson | Χρωματική Επεξεργασία: Nils Fridén | VFX: Pontus Wicksell | Σχεδιασμός Τίτλων: Mariusz Jewula

Δείτε τις προηγούμενες ταινίες του Πίτερ Ποντίκις στη σελίδα του στο vimeo

Under Elden 607 4

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.