Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Tropical Dreams» της Βαγγελιώς Σουμέλη

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Tropical Dreams» της Βαγγελιώς Σουμέλη

Η ταινία

Κάθε Κυριακή, η Βιολέτα συνδέεται με το Skype για την καθιερωμένη οικογενειακή συγκέντρωση. Μη θέλοντας να χαλάσει τις πολύτιμες αυτές στιγμές, χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του «Tropical Dreams» για να μεταφέρει στην οικογένειά της μία τέλεια εικόνα της καινούργιας της ζωής στην Κύπρο. Η μόνη που ξέρει το μυστικό αυτής της βιτρίνας είναι η φίλη της, Μαρία.

Η σκηνοθέτης

Η Βαγγελιώ Σουμέλη εργάστηκε ως ερευνήτρια στις εργασιακές σχέσεις, με εξειδίκευση στην ισότητα ευκαιριών μεταξύ γυναικών και αντρών στην εργασία, σε Ελλάδα και Κύπρο, από το 1996 μέχρι και το 2016, όταν αποφάσισε να σταματήσει την έρευνα για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον κινηματογράφο. Η δεύτερη ταινία της μικρού μήκους, «Tropical Dreams», χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και το SEE Cinema Network. Αυτή την περίοδο γράφει το σενάριο για την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Αλκυόνη», σε ανάπτυξη του Μάριου Πιπερίδη και της Janine Teerling για την AMP Filmworks.

Φιλμογραφία

2017 Η τομή
2018 Tropical Dreams

tropical dreams drama 607

4 ερωτήσεις για τo «Tropical Dreams»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Κάνοντας μια ταινία, από τη στιγμή της σύλληψης της πρώτης ιδέας μέχρι τη στιγμή που αυτή η ιδέα παίρνει οριστική μορφή και αναγκάζεσαι να την αποχωριστείς, αλλάζουν νομίζω τόσα πολλά πράγματα που είναι δύσκολο να αναφερθείς στο τώρα. Ξετυλίγοντας το νήμα του χρόνου, διακρίνεις ωστόσο έναν κοινό παρονομαστή που ενώνει όλες τις στιγμές αυτής της διαδρομής. Στην ταινία “Tropical Dreams” ο κοινός παρονομαστής είναι η ανάγκη να αφηγηθώ με διαφορετικό τρόπο ιστορίες γυναικών που συνάντησα στα 20 χρόνια που εργάστηκα ως ερευνήτρια, επαναπροσεγγίζοντας την έννοια του «εκτοπισμού», είτε πραγματικού είτε συμβολικού.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Μία στιγμή από τη ζωή της Βιολέτας, αλλά και της Μαρίας, της κ. Γιόλας, της Τασούλας…

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δουλεύω στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Κύπρο και νιώθω πολύ τυχερή. Το σινεμά στην Κύπρο σήμερα είναι πιστεύω σε άνθιση και σε προσωπικό επίπεδο η Κύπρος μου πρόσφερε απλόχερα μία κινηματογραφική αγκαλιά.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Ένα φεστιβάλ αποκλειστικά για ταινίες μικρού μήκους είναι απαραίτητη προϋπόθεση και μαζί η αφετηρία για την ανάπτυξη του κινηματογράφου. Νιώθω χαρούμενη που επέλεξαν την ταινία μας και θα έχουμε την ευκαιρία να την μοιραστούμε με το κοινό της Δράμας.


Info

Παραγωγή: The Coffee Films / Συμπαραγωγή: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, White Balance, See Cinema Network / Ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Χασάνι, Ρωμάννα Λόμπατς, Άννα Ιωαννίδου, Μάριος Ιωάννου, Βέφη Ρέδη, Αναστάς Κοζντίνε, Χρήστος Βελιάνο / Δ/νση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν / Σκηνικά: Ανδρέας Αντωνίου / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ηλέκτρα Κυθραιώτου / Κοστούμια: Βασιλική Τρουλιώτη / Hair styling: Βούλα Μάντζαρη / Μακιγιάζ: Γιώργος Βαβανός / Ήχος: Χρίστος Κυριακούλης / Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος / Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνος Χαραλάμπους / Παραγωγός: Λούης Πατσιάς / Σενάριο: Βαγγελιώ Σουμέλη & Δημήτρης Εμμανουηλίδης / Σκηνοθεσία: Βαγγελιώ Σουμέλη

tropical dreams drama 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

tropical dreams drama poster 607