Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Πρωτότυπο και Διασκευασμένο Σενάριο

στα 10

To Flix μετράει αντίστροφα μέχρι την 96η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, με προβλέψεις και προτιμήσεις σε κάθε κατηγορία.

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Πρωτότυπο και Διασκευασμένο Σενάριο

Οι υποψηφιότητες για το Οσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου είναι φέτος οι εξής:

Προτεραιότητα στις πιθανότητες έχουν εδώ τα σενάρια που συνοδεύουν μια υποψηφιότητα για Καλύτερη Ταινία. Και από αυτά, έρχονται με σειρά από το λιγότερο πιθανό στο πιο πιθανό να κερδίσει το Οσκαρ, ο «Μαέστρος», οι «Περασμένες Ζωές», τα «Παιδιά του Χειμώνα» και η «Ανατομία Μιας Πτώσης».

Η Ζιστίν Τριέ και ο Αρθρούρ Χαραρί κέρδισαν ήδη και τη Χρυσή Σφαίρα και το BAFTA (στο Αμερικάνικο Σωματείο που έτσι κι αλλιώς θα δώσει τα βραβεία του μετά τα Οσκαρ δεν είναι καν υποψήφιοι) και έρχονται σχεδόν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί, δηλαδή μια επιβράβευση της ταινίας η οποία δεν θα πάρει άλλο βραβείο και όμως και με μόνο αυτό υπογραμμίζεται η τεράστια επιτυχία της ταινίας που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ Καννών για να σαρώσει στο πέρασμά της ως η πιο διακεκριμένη ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς. Για την ιστορία, τα δυο ξενόγλωσσα σενάρια που έχουν κερδίσει από το 2000 μέχρι και σήμερα είναι το «Μίλα της» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο.

Μοναδικός αντίπαλος παραμένει το υπέροχο σενάριο των «Παιδιών του Χειμώνα» που θα ήθελε πολύ να συνοδέψει το σιγουράκι της ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ στο Β' Γυναικείο Ρόλο και κάπως έτσι να τιμηθεί περισσότερο μια από τις ταινίες της χρονίας. Οι προβλέψεις ωστόσο μιλούν καθαρά και ξάστερα για θρίαμβο της «Ανατομίας μιας Πτώσης».

Θα κερδίσει το Οσκαρ: Ζιστίν Τριέ και Αρθούρ Χαραρί για την «Ανατομία Μιας Πτώσης»
Θα επρέπε να κερδίσει το Οσκαρ: Ζιστίν Τριέ και Αρθούρ Χαραρί για την «Ανατομία Μιας Πτώσης» - είναι το καλύτερο σενάριο της πεντάδας και μαζί μια σπουδή πάνω στο σενάριο από Ευρωπαίους που κάνουν σινεμά που θα ζήλευαν οι Αμερικάνοι.
Το Flix θα έδινε το Οσκαρ: Από την πεντάδα αυτή στην «Ανατομία μιας Πτώσης». Μπορεί τα «Παιδιά του Χειμώνα» να μας κράτησαν ζεστασιά, αλλά το χιόνι που πέφτει πάνω στις λέξεις των Τριέ και Χαραρί παραμένει από τις πιο δυνατές εμπειρίες της χρονιάς.

O δρόμος για τα Οσκαρ: Προγνωστικά, στατιστικά, ανατροπές, φαβορί και αουτσάιντερ στο ειδικό τμήμα του Flix για τα φετινά βραβεία Οσκαρ που ανανεώνεται συνεχώς

american fiction

Οι υποψηφιότητες για το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου είναι φέτος οι εξής:

Ο,τι κανονικά θα ξεκινούσε ως βόλτα της «Barbie», μετά την απουσία της Γκρέτα Γκέργουιγκ από τη σκηνοθεσία, έγινε αποκλειστική υπόθεση του Κρίστοφερ Νόλαν ο οποίος - μεταξύ μας και μπράβο του - διασκεύασε τον όγκο των 700+ σελίδων του «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer» που έγραψαν μέσα σε ένα διάστημα 25 χρόνων οι Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τ. Σέργουιν. Μέχρι τη στιγμή που στο παιχνίδι μπήκε η φόρα του «Poor Things» με την υπέροχη δουλειά που έκανε πάνω στο βιβλίο του Αλισντερ Γκρέι ο Τόνι ΜακΝαμάρα, αλλά κυρίως όταν φαβορί έγινε σχεδόν από το πουθενά (;) το σενάριο του «American Fiction» γραμμένο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη του Κορντ Τζέφερσον και βασισμένο στο «Erasure» του Πέρσιβαλ Εβερετ από το 2001.

Η ταινία του Τζέφερσον είναι το underdog που λατρεύει η Ακαδημία, τρύπωσε (δίκαια) στις μεγαλύτερες κατηγορίες και το βραβείο σεναρίου (ειδικά για μια ιστορία που μιλάει για τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη κατασκευή της) θα αναδείξει την υπογραφή του Τζέφερσον ως πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη με άποψη για το μέλλον του αμερικανικού σινεμά.

Θα κερδίσει το Οσκαρ: Κορντ Τζέφερσον για το «American Fiction»
Θα επρέπε να κερδίσει το Οσκαρ: Γκρέτα Γκέργουιγκ και Νόα Μπόμπακ για το «Barbie» για δύο σοβαρούς λόγους. Πρώτον γιατί μοιάζει αδύνατον στην χρονιά της «Barbie» η Γκρέτα Γκέργουιγκ να μείνει χωρίς βραβείο, δεύτερον γιατί ακόμη και με τις πολλές αδυναμίες του, είναι ένα σενάριο πλούσιο, γεμάτο ιδέες, φαντασία, κοινωνικό σχολιασμό... πρωτότυπο που φτάνει ως διασκευασμένο καταχρηστικά επειδή βασίζεται σε υπαρκτούς χαρακτήρες.
Το Flix θα έδινε το Οσκαρ: Στον Αντριου Χέι για το «Ξένοι Μεταξύ μας», μια διασκευή - διαμάντι από το «Strangers» του Ταίτσι Γιαμάντα από το 1987 που αγνοήθηκε πανηγυρικά από την Ακαδημία.


Περισσότερες προβλέψεις


O δρόμος για τα Οσκαρ: Προγνωστικά, στατιστικά, ανατροπές, φαβορί και αουτσάιντερ στο ειδικό τμήμα του Flix για τα φετινά βραβεία Οσκαρ που ανανεώνεται συνεχώς